Dan Brown: Gåtornas palats (Albert Bonniers Förlag 2006)
(Digital Fortress. 1998)

Som fjärde bok i Sverige ger Bonniers ut Browns debutbok. Det stora genombrottet var Da Vinci-koden, och sedan dess har de tre senaste svenska utgivningarna bara varit äldre romaner. Ingen bok har i mitt tycke hittills varit i klass med Da Vinci-boken.

Här handlar det om den topphemliga organisationen NSA, National Security Agency. De har en fantastisk dator, TRANSLTR, (förstås världens dyraste och mest avancerade) som kan knäcka vilken kod som helst i världen. Ja, fram till nu, vill säga. Nu har datorn jobbat i 15 timmar med en kod. Något sådant har tidigare aldrig hänt. Datorn brukar knäcka koder på minuter, nu har datorn stått och jobbat hela natten. Är det något hårdvarufel, ett datavirus, eller helt enkelt en kod omöjlig att knäcka?

Det ser tyvärr ut som att den utifrån kommande koden som nu är inne i TRANSLTR innebär att NSA:s alla hemligheter i databasen kommer att vara officiella och tillgängliga för alla med datoruppkoppling inom några timmar. Det är namn på agenter, adresser till skyddade personer och mycket annat viktigt. Allt detta avslöjas om inte den okända koden knäcks... Susan Fletcher, en av NSA:s bästa kryptoanalytiker försöker klura ut gåtans lösning. Hon stöter på en förrädare inom kontorets väggar...

Samtidigt, och utan hennes vetskap, skickas hennes fästman David iväg till Spanien på jakt efter en ring som sägs ha kodens lösning ingraverad...

Det börjar lite trevande, tar snabbt fart och blir riktigt spännande, med otroliga överraskningar och stor mystik. Som alltid med Browns böcker är det hela lättläst och ja, det här med mystiska gåtor verkar helt klart vara Browns grej. Sur blir jag dock över att slutet är så präktigt korrekt, att allt bara måste sluta lyckligt. Brown bjuder på en överraskning jag helst hade velat slippa. Då kunde jag kanske ha gett ett högre betyg. 420 otroliga och fartfyllda sidor är det hur som helst.




Dan Brown: I cirkelns mitt (Albert Bonniers Förlag 2005)
(Deception Point. 2001)

Ta en del storslaget äventyr från en Clive Cussler-bok. Lägg till high-tech-utrustning från en Tom Clancy-roman, addera politiskt rävspel i maktens korridorer från en John Grisham-story och du har Dan Browns tredje bok på svenska. En lättläst och ganska spännande historia, hur otrolig den nu än är.

Senator Sexton siktar på att bli USA:s nästa president. Han går hårt åt den sittande presidenten och är mycket kritisk till de ofantliga summor pengar som tillfaller rymdstyrelsen NASA. Särskilt eftersom NASA ständigt misslyckas. Det är förseningar, olyckor och enorma budgetöverskridanden hela tiden utan att man någonsin ser några framsteg. Det är dags att allmänhetens pengar inte slösas bort på rena fantasier. Skall det bli ordning på ekonomin och rymdprogrammet måste senator Sexton väljas till president, är budskapet.

Det är när Sexton är som mest populär och allt ser nattsvart ut för presidenten och NASA det händer. En ny NASA-satellit hittar ett fantastiskt fynd begravt i arktisk is. En meteorit med fossil! Det verkar finnas bevis för utomjordiskt liv! Revansch för presidenten och NASA!! Presidentens underrättelseanalytiker Rachel Sexton (faktiskt dotter till senator Sexton) skickas iväg för att bekräfta fyndet tillsammans med en grupp oberoende världsledande forskare.

Mer skall inte avslöjas, men det blir action från början till slut. På marken, på is och på vatten och under vatten och i luften och... ja, du fattar. Är nu detta fynd äkta eller en bluff? Är det äkta är det kört för senator Sexton. Om det är en bluff - är det presidenten, NASA eller någon annan som luras? Mäktiga personer håller ögonen på det som händer vid nordpolen. Både där och i Washington finns hemligheter och lönnmördare och personer som... ja, läs själv dessa lättsmälta 516 sidor. Detta är inte riktigt så spännande som DaVinci-koden, men stark trea/svag fyra kan kanske kvitta.