Alan Cowsill: Marvel: Avengers - The Ultimate Character Guide (Dorling Kindersley 2010)
Med utgångspunkt i Jordens mäktigaste superhjältegrupp The Avengers (Fans av andra grupper som X-men, Fantastic Four eller för den delen hjältesammanslutningar från det konkurrerande förlaget DC får ursäkta) får vi här bekanta oss med gruppens medlemmar, deras värsta fiender samt en samling vänner.

Dessa 207 sidor är att betrakta som ett alfabetiskt register med fakta och bilder över ca 200 figurer i Marvels serieuniversum, alla alltså med någon form av anknytning till just Avengers.

Registret börjar med Amadeus Cho och avslutas med Yondu, två för mig helt obekanta karaktärer. Däremellan en massa andra kända och okända hjältar och skurkar; Hulk, Iron Man, Spider-Man, Thor för att nämna några av de mest kända brottsbekämparna (om man nu inte vill se Hulk som en skurk).

Varje person får en egen sida med fyra färgillustrationer; en stor helkroppsbild och tre mindre bilder. Det bjuds på några rader om karaktärens historia och grundläggande fakta såsom verkligt namn, längd, vikt, hår- och ögonfärg och några namngivna vänner och fiender. En mening eller två rörande personens krafter dyker också upp och det kan tyckas lite snålt men det kompenseras till viss del med en 6-siffrig Power-Rank längst ned på varje sida.

För varenda deltagande karaktär har man gjort ett försök att placera personens styrka, uthållighet, intelligens osv. (Energy Projection, Strength, Durability, Fighting Skill, Intelligence, Speed) på en 7-gradig skala. Ett är sämst och sju, ja bättre blir det inte! Värde 2-3 verkar vara något slags ”normalnivåer” för alla parametrar hos en vanlig dödlig människa utom Energy Projection där det tydligen är värde 1 som gäller. Här kan man således bläddra fram sina favoriter bland hjältar och superskurkar och få fram ett ungefärligt mått på vem som t.ex. är fysiskt starkast, smartast, snabbast eller bäst på slagsmål & kampsport…

Det säger väl sig självt att figurer såsom Hulk och Thor har 7:or i styrka. Magikern Doctor Strange ligger såklart högt i Energy Projection tillsammans med andra trollkarlar och sinnesmanipulatörer och ledaren för Fantastic Four, Reed Richards, Mr Fantastic, är inte oväntat en av de mest intelligenta människorna i boken. En sådan superstjärna som Spider-Man klassas i sammanhanget som rätt medelmåttig med övervägande 3:or och 4:or. Planetätaren Galactus verkar vara ensam om att nå högsta nivån i samtliga klasser, 777777.

Den här lilla uppslagsboken bjuder således på en mängd färgglada bilder på en uppsjö av mer eller mindre kända och kraftfulla Marvel-hjältar och -skurkar. Även om informationen egentligen bara skrapar lite på ytan av vad varje figur upplevt genom kanske hundratals serietidningsäventyr så tycker jag detta är ett rätt trevligt faktaverk att bläddra i. Nu vill jag gärna se ett liknande för t.ex. superhjältegruppen X-Men med deras primära vänner och fiender.