Patricia Cornwell: Scarpetta (Norstedts 2010)
(Scarpetta. 2008)

Det blir spännande på sidan 420 och ett tiotal sidor därefter men inte får det mig att överväga något annat än sämsta tänkbara betyg på de här 442 sidorna. Detta är en synnerligen trist, händelsefattig bok med spretande sidospår som inte leder någonstans och är helt irrelevanta för själva huvudberättelsen. Cornwell måste ha fått betalt per ord för detta känns mer än lovligt tjatigt och segt och kunde gott ha fått vara flera hundra sidor kortare.

Det handlar om skor, teckensnitt, obduktioner av kändisar, djurhandlare, Marilyn Monroes död, datorer, rättsmedicinska undersökningar och mer. Vi har rättsmedicinare, läkare, poliser, FBI, advokater och fler i röran. Mycket lite känns det minsta spännande att ta del av, tyvärr.

Nåväl, baksidestexten handlade om ett mord och en mördare och det var den storyn som lockade mig till läsning. Dvärgen Oscars kortväxta flickvän har mördats. Nu uppsöker han själv frivilligt Bellevuesjukhuset och får en plats på deras fängelseavdelning. Han vägrar att prata med någon annan än Kay Scarpetta.

Och nu är frågan om Oscar är en psyksjuk mördare eller en stackars oskyldig pojkvän. Han har svar på alla frågor som ställs och de skador han uppvisar säger han sig ha fått i bråk med den verklige förövaren. Men talar han sanning eller ej? Ja, det är frågan och visst verkar det här rätt så spännande?

Nå, efter typ 400 sidor har läsaren egentligen inte fått veta ett dugg mer i den här frågan. Det har som sagt varit de här sidospåren, den här enorma utfyllnadsmassan, som varit i fokus hela tiden. Suck. Vilken besvikelse!

Överväg att läsa Scarpetta endast om du redan läst (och gillat!) flera andra böcker i serien och är bekant med huvudpersonerna, deras inbördes relationer och de senaste händelserna. Fast inte ens då kan jag rekommendera dig att lägga tid på den här boken för den är verkligen trist!
Patricia Cornwell: Mord i Central Park (Norstedts 2012)
(The Scarpetta Factor. 2009)

Rättsläkare Kay Scarpetta låter sig intervjuas i TV och får oönskade frågor samtidigt som programledaren verkar både veta mycket mer än lämpligt om pågående utredningar och dessutom påstår rena felaktigheter, allt för att såklart skapa uppmärksamhet och vinna tittare till ett program med vikande tittarsiffror.

Scarpetta har innan programmet fått sig tillsänt ett obehagligt julkort med en inspelad sång och nu verkar samma psyksjuka kvinna ringa in till programmet i direktsändning. Dessutom, väl hemma igen väntar ett paket på TV-doktorn, en bomb!

Superrika Hannah Starr har försvunnit. Ingen vet vart. Unga löpartjejen Toni Darien blir nedslagen och hittas död i utkanten av Central Park. Det är bara det att Toni verkar ha varit död bra mycket längre än vad som framstår som troligt om hon just överfallits i parken. Hm, mystiskt.

Och så tuffar allt på. Scarpettas systerdotter Lucy Farinelli är skicklig på datorer men hyggligt fattig efter att ha förlorat stora summor pengar. Hon döljer saker för sin käresta, åklagare Jamie Berger, och deras relation är på väg utför. Männen runt Scarpetta, psykologen Benton och polisen Marino, gillar fortfarande inte varandra. Och så vidare, och så vidare.

Huvudutredningen är inte speciellt spännande och även om boken börjar helt okej blir den allt eftersom alltmer seg och pratig. Långa textmassor med privat tjafsande, insprängda tekniska termer här och där och en massa referenser till personer och händelser från förr. Ja, skall man kunna intressera sig något för alla huvudkaraktärerna och förstå alla deras inbördes relationer krävs förkunskaper, att du följt dem i föregående titlar. Att bara hoppa in i serien här blir inte spännande och istället mest obegripligt.

Alla verkar mest gå runt och ha hemligheter för, eller vara förbannade på, varandra. Som kriminalroman betraktat alltså inte mycket till spänning och somligt kring allas ouppklarade affärer verkar få fortsätta vara det, möjligen för att återigen ältas i kommande berättelser. Snäppet bättre än föregående bok i serien, men överlag en besvikelse och en rätt trist historia. Cornwell säljer böcker på gamla meriter. 431 sidor.