Karen Cleveland: Hon som inte vet (Norstedts 2018)
(Need to Know. 2018)

Vivian Miller är CIA-analytiker med uppdrag att avslöja ryska spioner i USA. Hon har tagit fram programvara som undersöker mängder med data och letar samband mellan kända identifierade agenter och möjliga samarbetspartners. Gissa om Vivian blir förvånad när hon finner en hemlig mapp med foton på sovande ryska agenter och ser sin egen make stirra tillbaka på henne… Vad är det här? Inte kan väl hennes make Matt, pappan till hennes barn, vara rysk spion? Nej, det är omöjligt. Väl?

Vivian ser sitt liv rasa samman. Instinktivt raderar hon mappen med foton men naturligtvis är dessa data endast borta för stunden. Dessutom går det ju att se vem som jobbat med informationen och när… För stunden håller hon tummarna och hoppas på det bästa.

Väl hemma konfronterar hon Matt som överraskande nog erkänner omedelbart. Han har visst varit rysk agent sedan 15-årsåldern. I princip allt han berättat och Vivian trott på är en lögn. Hon vill som duktig amerikan och CIA-anställd dessutom förstås genast sätta dit Matt, men nja, nu är han ju trots allt mannen hon älskar och pappan till deras fyra ungar. Och så har hon ju redan undanhållit spioninformation, raderat i program och brutit mot en hel massa regler, tillräckligt för att själv åka fast för förräderi.

Vivian går med på att installera rysk programvara i CIA-systemet för att en gång för alla radera hennes eget tilltag med att radera den där fotomappen… Det är naturligtvis bara början på problemen. Snart är hon i ryssarnas händer helt och fullt. På jobbet finns möjligen en annan förrädare och går det verkligen att lita på Matt? Vivian beslutar sig för att hon kan göra precis vad som helst för att skydda sina barn!

Tja, det här var väl inte så dumt. Synnerligen lättläst, endast 318 sidor och lagom spännande hela vägen. Plikttrogenhet och förräderi, kärlek och tvivel, kort sagt en massa paranoia. En helt okej debutroman värd en lite starkare betygstrea.