Tom Clancy: Presidentens order (Bra Böcker 1997)
(Executive Orders. 1997)

Oj, oj,oj vilken tegelsten. Drygt 900 sidor (923) liten text och en spännande fortsättning på övriga Jack Ryan-böcker där Hedersskuld var den senaste. Jack Ryan vandrar chockad runt i spillrorna runt omkring honom. En galen japan har precis kraschat ett flygplan i Capitolium-byggnaden i Washington och presidenten och större delen av landets ministrar och senatorer har dödats.

Det är väl kanske högst en halvtimma sedan Ryan accepterat att bli vicepresident för den kvarvarande mandatperioden och nu plötsligt är han landets ledare, en mycket mäktig man med ett enormt ansvar. Och han är inte intresserad av politik. Ej heller gillar han uppmärksamheten, att Secret Service gör allting åt honom och att han inte kan tillbringa tillräckligt med tid med familjen. Och i en krissituation som denna förväntar sig Amerika att presidenten skall vara stark och säker, något som Ryan själv verkligen inte tycker att han är. Folk är missnöjda med hans val av ministrar. Men Ryan är Ryan. Han gör som han vill ändå, och han är ju presidenten, eller hur? Och då går det väl bra? Tja, läs själv.

I Irak mördas presidenten och onda krafter vill skapa Förenade Islamiska Republiken, en ny stormakt i medelhavsområdet. Japan och Indien tar parti för FIR mot USA och nu talar vi krig. Terrorister slår till mot barnen Ryans dagis. Ed Kealty, före detta vicepresident, hävdar att han aldrig sagt upp sig och alltså borde vara landets rätte ledare, inte Ryan. Och ovanpå detta synnerligen hemska terroristdåd mot USAs största städer, utsläpp av Ebola. Fullt upp för nybakade presidenten Jack Ryan. Spännande, men en tung bok att ligga och läsa i sängen.
Tom Clancy: Täcknamn Rainbow (Bra Böcker 1999)
(Rainbow Six. 1998)

Terrorister som härjar finns det för många runtom i världen. På amerikanskt initiativ startar man anti-terroriststyrkan Rainbow, en internationell sammanslutning av de bästa av de bästa. Här tränas amerikanska, tyska, engelska och israeliska proffs till perfektion och alla leds de av John Clark, f.d. CIA-agent, känd från tidigare Clancy-böcker.

Gruppledare för team 2 blir Clarks svärson Domingo Chavez. Styrkan stationeras i England och får mandat att rycka ut och agera överallt i världen där man behöver dess hjälp. Fast det är klart, Rainbow är en ytterst hemlig grupp bara de riktigt höga herrarna får känna till. Och så får vi följa Rainbow-folket när de tränar, tränar, tränar. Skytte, löpning, landsättningar, ja allt av intresse. Det är till en början lugna, trista dagar för våra vänner. Men ute i Europa far en f.d. KGB-agent och lejer gamla kända terrorister. Det blir utryckningar som för Rainbow till Schweiz, Österrike och till Spanien.

Plötsligt känns det som om det bara är för många terrorister som vaknat helt oväntat. Slumpen? Eller något som är en del av en större plan? Bakom allt detta våld jobbar vetenskapsmän i det tysta. Det är fanatiska miljövänner som konstaterat att planeten Jorden lider. Människan har ställt till för mycket ont. Se bara på det minskande ozonskiktet, de utdöda djuren, oljekatastrofer. Det är inte mer än rätt att människan får lida. Så man planerar nu att släppa ut ett modifierat Ebolavirus med vattenspridare under Sydney-OS.

Deras plan är förstås lika genialisk som dödligt farlig. Ingen, absolut ingen, är dem på spåren. Och naturligtvis finns det läckor någonstans på hög nivå. Team Rainbow är inte längre hemligt. Så då kommer det ett IRA-attentat riktat mot Clarks och Chavez´ fruar.

Hela 788 sidor action från mästaren i genren. Här finns agenter, militärer, politiker och terrorister mixade på ett absolut otäckt trovärdigt sätt. Men mycket mer action än politiska intriger. Efter 500 sidor händer det saker som sänder rysningar längs ryggen på mig och hur tung boken än är måste man bara läsa vidare. Och då är det riktigt långt kvar till Sydney-OS. Och inte ens det är slutet. En liten varning dock för att våldet på sina håll är hemskt otäckt skildrat, ibland är det mer slakt än något annat även från de godas håll. Och finns det verkligen apparater som på stora avstånd registrerar folks hjärtslag när de gömmer sig i skogen? Ja det är på sitt sätt otäckt det med. Gillar du Clancy är detta sannerligen en höjdare. Skulle jag kanske satt en 5:a i stället?
Tom Clancy: Björnen och Draken (Bra Böcker 2001)
(The Bear and the Dragon. 2000)

Han skriver med en kuslig realism, den gode Clancy. Det här skulle säkert kunna inträffa (hu!) eller har somligt kanske redan hänt eller varit mycket nära att ske och sedan tystats ned? Ja, säg det.

Hur som helst, Björnen är jätten Ryssland, Draken är supermakten Kina. Ryssland är inte den supermakt som Sovjetunionen var och den ryska armén är en spillra av vad Sovjets Röda Armé en gång varit. Kina å andra sidan har fler invånare än önskvärt och en militär som förfogar över kärnvapen. Tyvärr har kineserna ont om råvaror och har lånat mer pengar än vad som är nyttigt. Dessutom har man lagt pengarna på krigsmateriel.

I Amerika är Jack Ryan president och han vantrivs i sitt jobb. I rollen som ledare för världspolisen USA får han nu fullt upp. I Ryssland finner man olja i sådana mängder att andra källor i världen ser små ut, dessutom finner man guld i Sibirien. Guldfyndigheter som överglänser storleken på guldgruvorna i Sydafrika. Ryssland kommer att bli ett mycket rikt land. Kina har dock levt över sina tillgångar. När världen inte vill låna dem mer pengar eller ens handla med dem längre i avsky över de brutaliteter man sett på CNN bestämmer sig Kinas högsta ledare för att helt enkelt ta vad man vill ha. Är kanske inte Kina en supermakt värd respekt och fruktan? Kinas armé vandrar in i Ryssland och skall helt sonika ta över guldgruvor och oljefält. Med Rysslands armé i dåligt skick kommer Kinas seger att vara snabb och enkel...

När sen USA lägger sig i skickar Kina kärnvapenmissiler mot Washington...

Det är som sagt välskrivet och verklighetsnära. Tyvärr är det också bokens svaghet. Clancy beskriver precis alla händelser i detta triangeldrama mellan stormakterna. Alla inblandade politiker, militärer, agenter och vanliga dödliga som gör något relevant finns med och det gör att boken seglar iväg och blir drygt 1000 (1007) sidor. Somliga partier känns lite sega och kunde nog ha hoppats över. Många politiska förvecklingar och en avslutning som ger teknikfanatikerna sitt lystmäte vad gäller modellbetäckningar och prestanda på vapen och fordon får man också. Anfallet på USA kommer först de sista 100 sidorna...

Spännande förstås men hade gärna fått vara några hundra sidor tunnare. Och glöm nu inte att detta är skrivet av en amerikan. Så Amerika är förstås störst, bäst och vackrast. Och superdemokratiska, genomärliga och ofelbara är de med. Typ oslagbara.
Tom Clancy: Red Rabbit (Bra Böcker 2003)
(Red Rabbit. 2002)

Jack Ryan är tillbaka, men inte som president i USA. Händelserna i denna bok tar istället tidsmässigt plats tidigt i Ryans karriär och inträffar direkt efter boken Patrioter. (För en titt på kronologin i Ryan-böckerna besök gärna utmärkta hemsidan www.clancyfaq.com)

Här är Ryan stationerad i England som analytiker åt CIA, en rätt nybakad sådan, och går mest bredvid och försöker se och lära sig allt om agentlivet. Hans hustru försöker förstå rutinerna i brittisk sjukvård och är inte riktigt insatt i vad maken egentligen jobbar med. Tystnadsplikter förbjuder paret från att skvallra för mycket om deras olika jobb.

I Ryssland har KGB:s ordförande bestämt sig för att låta mörda Påven Johannes Paulus II i Vatikanstaten och lejer rätt folk för jobbet. På hög befattning inom KGB står en man inte ut med planerna på ett Påvemord och fattar beslut om att hoppa av till väst. Äkta CIA-paret Ed och Mary Pat Foley sköter spionarbetet i Moskva och blir de som får sköta flykten, ja tillsammans med Jack Ryan som far iväg för att pumpa ryssen på information.

Planerat Påvemord? Jösses! Det här är stort för en gröngöling som Ryan. Och vips är han snart på plats för att spana efter mördare i Vatikanen också. En typisk Clancyroman med alla detaljer på plats som gör romanen otäckt trovärdig – precis som vanligt med Ryanböckerna. Skall man säga något negativt är det att man tvingas tillbaka i tiden, att man nu hoppar tillbaka. Man vet ju redan att Ryan kommer att lyckas, och vad som kommer att ske med honom och många andra. Visst är allt intressant och spännande, men lite av spänningen förtas. Serien skall nog läsas i kronologisk ordning efter datum i böckerna, inte efter utgivningsdatum. 573 sidor är det hur som helst.
Tom Clancy: Tigerns käftar (Bra Böcker 2004)
(The Teeth of the Tiger. 2002)

Jack Ryan som man lärt känna genom tiotalet böcker av Clancy och som i de senare böckerna blivit president lyser här helt med sin frånvaro och som bortblåsta är alla hans vänner likaså. Istället har det gått flera år sedan Jack Ryan lämnade presidentposten och hela denna bok handlar istället om hans son Jack Ryan den yngre.

Unge Jack får jobb som analytiker hos företaget Hendley Associates. Företaget är en front för ett mycket mer hemligt sällskap som har till uppgift att spåra och oskadliggöra terrorister. Ett företag som agerar i skymundan när jobbet är för känsligt för FBI eller CIA. Jack sitter och luskar reda på skurkar och hemliga budskap via Internet, analyserar e-postmeddelanden och försöker finna dolda meningar i buntar med pappersutskrifter. (Denna del är inte speciellt spännande.)

På annat håll värvas Jacks unga kusiner till samma mystiska företag. Dominic och Brian är framgångsrika killar, den ene soldat, den andra FBI-agent, båda behövs i kampen mot terrorister. De tränas och tränas för sina nya jobb men är inte riktigt säkra på att lönnmord på främlingar är något för dem. (Den här värvningskampanjen och brödernas lektioner och tankar på nya jobbet är inte heller speciellt spännande.)

Så, äntligen, efter 230 sidor händer det i alla fall något, om än något riktigt hemskt. Terroristerna (vars förberedelser vi också kunnat följa) slår till och det blir en ohygglig massaker i ett större köpcentrum där våra vänner bröderna befinner sig. Efter detta blir det inte svårt att få Dominic och Brian att ställa upp i kampen mot terrorismen. Hot mot USA måste utraderas, till vilket pris som helst. Självklart ställer grabbarna upp för landets bästa. Och så skickas de ut i världen på morduppdrag.

Kusinen Jack Ryan den yngre har förstås via sitt jobb snappat upp lämpliga skurkar som världen bäst klarar sig utan. Och pang, bom så är boken slut efter 415 sidor och det kommer både hastigt och på ett sätt ovälkommet mitt uppe i handlingen. Kommer det inte en direkt fortsättning på detta är det en smärre katastrof. Detta är utan tvekan den sämsta boken i Jack Ryan-serien. För den som följt Jack Ryan den äldre känns det som om ett jättehopp i tiden ägt rum. Här dröjer det innan något alls händer och det som sker är ett terrordåd följt av 3-4 kvicka lönnmord som hämnd. Alldeles för seg, pratig och ointressant. Tom Clancy skriver av sig ilskan han känner efter 11:e september-dåden. Det här skriker hämnd, hämnd, hämnd.