Roger Stern & John Byrne: Captain America: War & Remembrance (Marvel. 2007)
Det är svårt att tro när man ser honom så att säga i aktion att Captain America är uppemot 70 år gammal, ja själva figuren alltså, inte serietidningen, den är från 40-talet. Som ung ville Steve Rogers göra sitt i kampen mot den utbredande nazismen och sökte värvning. Han fick avslag på grund av sin mycket klena fysik men anmälde sig som frivillig till ett vetenskapligt militärt projekt i vilket man försökte skapa superstarka soldater med ett nytt topphemligt serum.

Steve Rogers fick sin behandling och sin superstarka kropp men den ansvarige doktorn dog innan formulan dokumenterats fullständigt. Endast en supersoldat skapades. Steve Rogers blev Captain America och som sådan bekämpade han nazister under andra världskriget och andra faror och skurkar som en i hjältegruppen The Invaders. Olyckligtvis föll Captain America ned i ishavets kalla djup och blev infryst i ett isblock. Lyckligtvis dog han inte men förblev fast i isblocket i något slags koma i flera decennier innan superhjältegruppen Avengers fann honom och lyckades väcka honom till liv. Under åren i isblocket hade han inte åldrats en dag…

Här kommer Captain Americas enskilda serietidningar #247-255 från 80-talet samlade i en volym på drygt 200 explosiva, färgglada sidor, allt mästerligt tecknat av John Byrne. Captain America är kanske väl präktig och inte den allra häftigaste superhjälten och hans fiender inte de hemskaste man kan tänka sig, men ändå… Detta är stor serieunderhållning, mycket action och bra storys. Och sa jag en präktig superhjälte? Mannen med skölden dödar faktiskt en fiende, bara det är ju helt otroligt.

Det börjar med en fight mot Baron Strucker, den galne nazisten, bara för att sluta med en explosion. Strucker är en robot skapad av Machinesmith, en riktig mästare på att få maskinkonstruktioner att framstå som helt människolika. Naturligtvis måste Machinesmith hittas och stoppas, men han har såklart en hel armé av olika figurer att sätta i Captain Americas väg.

Därnäst kommer ett kortare äventyr i vilket politiker försöker få superhjälten att ställa upp i presidentvalet. Som privatpersonen Steve Rogers får han en ny granne och det är en riktigt snygg tjej som flyttar in. Hon blir genast förtjust i vår huvudperson, eller rättare sagt mannen bakom masken.

Så blir det ett tufft möte där Captain America tar sig an en rätt oväntad duo, Batroc och Mr Hyde och dessutom får hjälp från lika oväntat håll när allt ser som mörkast ut. Därefter far vår maskerade hjälte till England för ett ännu tuffare möte med vampyren Baron Blood innan allt avslutas med ett 40-års jubileum, en Byrne-tecknad version av Captain Americas allra första serieäventyr. Så följer några sidor ur Byrne/Sterns planerade (men aldrig utgivna) 10:e CA-tidning tillsammans och en intervju med manusförfattaren Roger Stern, därefter är det slut på den här häftade utgåvan och därmed också slut på Byrnes gästspel i tidningen.