John Byrne: Superman: The Man of Steel, vol. 1 (DC Comics 2003)
På 80-talet fick tecknaren John Byrne (berömd för sina serier åt Marvel; exempelvis Fantastic Four och X-men) i uppdrag att väcka nytt liv i en legend, Stålmannen, eller Superman som han senare kom att heta även i Sverige. Det var dags för en ny generation ungdomar att bli bekanta med den blå-röd-gula superhjälten från planeten Krypton och få läsa om Supermans duster med skurkar och problem världen runt. Och samtidigt få se hur han som journalisten Clark Kent försöker att jobba på som en vanlig ung man samtidigt som han håller identiteten som den osårbare Superman hemlig för alla i sin omgivning.

Här finns samlat Byrnes första äventyr om denne flygande man, i Amerika utgivna som Man of Steel #1-6, 1986. Allt snyggt tecknat och färgglatt. Här finns berättelsen om själva Supermans födelse och ankomst till Jorden, hans anställning på tidningen Daily Planet och möte med reportern Lois Lane. Vi träffar skurken Magpie och affärsmannen och Supermans nemesis Lex Luthor. Här finns också en Supermankopia och självaste Batman är med på ett hörn, liksom bilder på originalomslagen.

Det är snyggt och okej, men jag hade önskat mig tuffare skurkar och mer action. Och varför alla serierutor innanför pärmarna är tecknade av Byrne och man sedan sätter en skitful bild ritad av Jerry Ordway på omslaget kan jag bara inte fatta. Författaren Ray Bradbury skriver några rader om Superman i förordet liksom John Byrne själv.
John Byrne: Superman: The Man of Steel, vol. 2 (DC Comics 2003)
Den andra samlade Superman-volymen med John Byrne-serier är lite tjockare än den första och innehåller tidningarna Superman #1-3, Action Comics #584-586, The Adventures of Superman #424-426 samt Who´s Who Update´87, samtliga från 1987.

På det hela taget är det mer action här än i den tidigare samlingen, men nu är det å andra sidan i alla fall tre hela tidningar som inte alls är tecknade av Byrne utan av Jerry Ordway, och han har jag klagat på tidigare, så ja, inte blev jag direkt nöjd med denna utgåva heller. Ja i mitt tycke håller Ordway definitivt inte Byrne-klass. Serierna är dock som sagt bättre. Superman fajtas med Lex Luthor, New Teen Titans, Metallo med sitt kryptonithjärta som allvarligt suger kraften ur vår hjälte och Darkseid för att nämna spännande några strider, men här finns också trista serier där han slåss mot ett gäng extrautrustade stridsvagnar, eller vad de nu skall vara, så som helhet en ganska ojämn seriebok där Byrne levererar bäst action och snyggast stil. 208 sidor och därtill originalomslagsbilder och lite annat.
John Byrne: Superman: The Man of Steel, vol. 3 (DC Comics 2004)
Innehåller tidningarna Superman #4-6, Action Comics #587-589 och The Adventures of Superman #427-429, samtliga tidningar från 1987. Precis som med föregående samlingsvolym med Superman-serier är det här i denna tre tidningar (#427-429) som ej är tecknade av Byrne och följaktligen är både tristare och fulare än önskat. Resten håller bättre klass teckningsmässigt sett med några riktigt spännande äventyr och några mindre intressanta.

Till de första hör Supermans strider med vapenälskaren Bloodsport, demonen Etrigan och en mumie, till de sistnämnda hör möten med Hawkman och Green Lantern Corps. Som helhet okej, men ojämnt, både bra och dåligt. 204 sidor plus ett par uppslag med småbilder föreställande originalserieomslagen.
John Byrne: Superman: The Man of Steel, vol. 4 (DC Comics 2005)
Samlat här finns fyra olika Superman-serier av olika tecknare. The Adventures of Superman #430-431, tecknade av Jerry Ordway utgör bokens fulaste serier och Superman fajtas mot The Fearsome Five och Statos. ”Fearsome”-serien är okej, men Statos är en trist figur.

John Byrne har tecknat Superman #7-8 samt Action Comics #590-591 och här händer det grejer. Snygga bilder, coola figurer och häftig action. Superman möter Rampage, Metallmännen (coolaste figurerna i DC:s universum?), Chemo, Superboy och slåss med och mot The Legion of Super-Heroes (dvs. superhjältesammanslutningen som hade egen svensk tidning vid namn Rymdens Hjältar en gång i tiden). I deras egen tidning Legion of Super-Heroes #37-38 fortsätter Superman tillsammans med kollegorna från yttre rymden att bekämpa Time Trapper, men här tecknas allt av Greg LaRocque, och det ser helt okej ut. Samtliga tidningar är från 1987 och volymen på drygt 184 sidor.