John Byrne: X-Men: The Dark Phoenix Saga (Marvel 2006)
Ja, bättre kan serier knappast bli. Här finns mina favoritsuperhjältar i mutantgruppen X-Men i färgsprakande actionäventyr på drygt 180 sidor. Mellan pärmarna ryms de samlade originalserierna från Uncanny X-men #129-137 från 1979-1980, allt mästerligt tecknat av John Byrne och med manus av Chris Claremont.

Här finns en enda lång sammanhållen berättelse med fokus på Jean Grey, alias Phoenix, vars krafter växer sig allt starkare. Mentalt manipulerad av skurkarna i Hellfire Club blir hon Dark Phoenix och vänder sig mot sina vänner och snart är Cyclops, Nightcrawler, Storm och Colossus fångna. Bara Wolverine smyger fri runt i kloakerna, och han är förbannad och sugen på strid! Och en häftig kamp mellan X-Men och Black King, Mastermind och alla de andra superskurkarna blir det. Tyvärr är väl Dark Phoenix bortom räddning? När hennes krafter fortsätter att växa ser hon ingen annan möjlighet än att ge sig ut i rymden för att förtära planeter för att stilla sin hunger……och då har hon blivit för farlig för att få existera. X-Mens vän Jean Grey måste förintas till varje pris.

X-men finner också nya potentiella medlemmar i unga Kitty Pryde och discodrottningen Dazzler. Tjusigt tecknat, glatt färglagt och med en story som heter duga kan det inte bli annat än högsta betyg åt detta!
John Byrne: X-Men: Days of Future Past (Marvel 2004)
Denna samlingsvolym tar vid där “Dark Phoenix-saga” slutade. Här finns originalserierna från Uncanny X-men #138-143 från 1980-1981 av John Byrne och Chris Claremont, samt Annual #4 från 1980. Av någon anledning är ”Annual-serien” inte tecknad av Byrne, men manus är fortfarande av Claremont. I denna serie är det magikern Dr Strange och mutanten Nightcrawler som står i centrum, annars är det i resten av boken främst nya unga X-Men-medlemmen Kitty Pryde som är i fokus.

Hon kämpar för att känna sig hemma och trygg i X-Men-gänget och få sina gå-genom-väggar-krafter under kontroll. Cyclops lämnar X-Men efter Jean Greys död och Storm tar över ledarskapet. Wolverine och Nightcrawler sticker till Kanada, träffar superhjältegruppen Alpha Flight och fajtas med snömonstret Wendigo. Kitty Pryde får ensam både fly och slåss mot en demon i huset när hon är ensam hemma och i ett av de häftigaste äventyren någonsin för X-Men pendlar storyn mellan nutid och framtiden.

Kitty Pryde från framtiden dyker upp och varnar X-Men av idag för en stor fara framöver. Alla mutanter kommer i en snar framtid att fängslas och utrotas. I den framtid Kitty säger sig komma ifrån, bara 30 år från nu, är nästan alla i X-men dödade av onda robotar. Hur skall de kunna förhindra denna otäcka framtid? Det blir en tuff kamp mot Brotherhood of Evil Mutants.

180 sidor färgsprakande action, snyggt tecknat av mästerlike Byrne och med gripande storys. Som hel bok inte riktigt i klass med Dark Phoenix-saga, men jag bjussar ändå på högsta betyg. Sådana här serier gillar jag.