Dan Buthler & Dag Öhrlund: Hämnaren (Lind & Co 2015)(Kommissarie Colt #9, Psykopat Silfverbielke #6)
Vad som redan hänt i fem föregående Silfverbielke-berättelser får vi läsa om på sidorna 310-344.

Det som händer här är att vår huvudperson tänker jobba sig upp i hierarkin inom politiken. Ja, Silfverbielke har siktet inställt på partiledarposten men skall han lyckas få den måste han eliminera konkurrenterna. Den utmaningen backar han inte ifrån!

Olyckligtvis utsätts han för hot och måste skyddas på hemlig plats av Säpo. Kanske ändå att politiken inte är något för honom?

Ja, politiker eller ej, han fortsätter ändå sitt rikliga kokainintag på samma sätt som han regelbundet och tvångsmässigt utnyttjar olika kvinnor och försöker lära upp dem i den ädla konsten att ge och ta njutning sexuellt. Vid sidan av dessa förströelser jobbar han hårt med Planen, den långsiktiga, övergripande plan i vilken han och hans älskade lever livets glada dagar utomlands i något varmt och soligt land. Det är med andra ord dags att återuppta bekantskapen med Mariana Granath.

Samarbetet med halvsyster Anna börjar plötsligt gnissla lite. I takt med att Silfverbielke generöst försett henne med miljoner och därmed allt mer vardagsfrihet vill Anna i ökad grad stå på egna ben, åstadkomma något storslaget själv, jobba med det hon vill och tjäna sina egna pengar. Brorsan har såklart en helt annan syn på detta. Anna skall givetvis göra det Christopher säger, punkt!

Nere i Haag sitter Jacob Colt och följer galenskaperna därhemma i Sverige. Colt ser (med rätta) Silfverbielke som ansvarig för mängder med nya saker som skett. Tyvärr börjar andra tvivla på Colts omdöme och har inte alls något förstärkt fokus på den frisläppte mördaren/nyblivne kristdemokratiske politikern.

Ja, framtiden får väl visa när eller om Colt kommer att nå fram till sina forna kollegor, om andra kommer att förstå och veta det Colt redan vet, att SIlfverbielke är en fullfjädrad psykopat som inte alls blivit frisk, inte alls ångrar sig, inte alls tänker på eller bryr sig om någon annan än sig själv. Boken Hämnaren slutar med kulorna flygande så jag antar att det kommer en direkt fortsättning på det här. Den måste man självklart läsa också.

Hämnaren erbjuder mer av de tokerier man fått i tidigare titlar i serien. Massor med sex och våld och en psykopat som gör vad i övrigt som faller honom in. Det hela är lättsmält och lättläst men visst är det en gnutta irriterande att man ständigt och jämt matas med små upprepningar av vad som redan skett. Plockar man bort alla inbyggda bitar där det redan kända nämns igen blir det ju mycket lite nytt kvar. Kanske därför det verkar gå så snabbt för författarduon att spotta ur sig nya böcker, förresten!?
Dan Buthler & Dag Öhrlund: Motvind (Lind & Co 2016)(Kommissarie Colt #10, Psykopat Silfverbielke #7)
Här kommer 352 sidor Silfverbielke men då ägnas de sista 39 åt en resumé av sex föregående titlar i serien.

Nu sitter Silfverbielke och tittar igenom sin att göra-lista och konstaterar glatt han har uppemot 40 personer som avklarade och då räknar vi inte alla som tagit livet av sig själva för att slippa honom!

Olyckligtvis blåser det hård motvind för psykopaten just nu. Han har misslyckats med att mörda kommissarie Colt och sin halvsyster Anna. Japp, vad gäller systern har samarbetet skurit sig rätt rejält. Blodsband räcker tydligen bara så långt.

Hans många ekonomiska transaktioner har till slut dragit till sig myndigheternas uppmärksamhet. Kamraten Hamberg trasslar in sig i förhör, det företag Silfverbielke satsat stort på blöder miljoner och plötsligt är alla hans bankkort låsta.

Silfverbielke är inte alls van att klara sig utan pengar på fickan, nu måste han ändra sina planer, eller i alla fall Planen med stort P. Tur för honom att han är kapabel till precis vad som helst. Nästan.
Dan Buthler & Dag Öhrlund: Uppståndelsen (Lind & Co 2017)(Kommissarie Colt #11, Psykopat Silfverbielke #8)
Silfverbielke hade lovat sig själv att aldrig gifta sig, men här är han nu, en gift äkta man i ett hett helvete (Thailand). Kvinnan är olyckligtvis inte alls i Silfverbielkes vanliga smak, nej Mary Jo är betydligt äldre än sin make, gammal och ful, alkoholist dessutom, men hon har pengar. Det är hennes 150 miljoner dollar som Silfverbielke måste komma åt nu när hans egna bankkort är spärrade. Skall den unge, snygge psykopaten få ett rejält kapitaltillskott måste såklart Mary Jo dö. Nya festliga planer måste sättas i verket. Skojsigt.

Silfverbielkes planer för honom från Thailand till Kanada och till slut in i USA via Mexiko. I Los Angeles skall han begrava sin fru och hämta ut sitt mångmiljonarv. Tror han.

Jacob Colts långa poliskarriär, ja hela hans liv, verkar vara på upphällningen. Colt har insett att Silfverbielke alltid kommer att ligga ett steg före och alltid undkomma lagens långa arm, så skall han stoppas, och stoppas måste han, måste Colt lägga lagen åt sidan... Ett nytt möte herrarna emellan får dock vänta till en kommande berättelse för den här slutar redan på sida 265. Därefter kommer författarnas tack och drygt 50 sidor sammanfattning av Silfverbielke-seriens sju föregående romaner.

Den åttonde berättelsen om psykopat Silfverbielke är lika lättläst och snabbslukad som de föregående, till viss del beroende på en kortare historia den här gången. Var det motvind i förra boken blåser det ännu rätt hårda vindar åt fel håll för Silfverbielke, ja den Gud han inte tror på verkar sannerligen sätta en del käppar i hjulet för honom. Men inte tänker vår huvudperson ge upp eller vika ned sig, nej inte alls. Mot slutet har han (föga överraskande) kommit på en alldeles lysande ny plan för att både roa sig och få in enorma summor pengar...
Dan Buthler & Dag Öhrlund: Kejsaren (Lind & Co 2018)(Kommissarie Colt #12, Psykopat Silfverbielke #9)
Silvferbielke och kamraten Max arrangerar människojakt på en ö i Stilla havet. Flera riktigt blodtörstiga och rika individer kommer till platsen för att jaga och skjuta ihjäl unga killar och tjejer. Naturligtvis filmar Silfverbielke allt med dolda kameror och använder filmer och foton för att utpressa jägarna på än mer pengar.

Men allt skoj har ett slut och när jaktturerna på ön nästan är över försöker den före detta polisen Jacob Colt från Sverige att få stopp på sin gamla ärkefiende. Tillsammans med en kamrat vid FBI skall de båda försöka sig på en överraskande räd och göra processen kort med psykopaten. Det går sådär...

Silfverbielke måste sedan smugglas in i USA med hjälp av den mexikanske storgangstern Eduardo och efter en tid i Los Angeles sätter vår huvudperson upp nya mål. Han skall knyta an till sin bakgrund som ekonom och aktiehandlare, Silfverbielke skall lyckas på Wall Street, bli en aktad man i New York och tjäna storkovan på börsen...

Naturligtvis når han dit, men inte helt utan problem. Och väl på plats i en tjusig lägenhet mitt i New York går uppenbarligen stor framgång hand i hand med minst lika stora problem. Kanske, kanske är det dags för den galne psykopaten att verkligen få vad han förtjänar?

Lättläst, galet skruvat och förstås späckat med sex, våld och båda sakerna i kombination. Silfverbielke mördar till höger och vänster, egentligen utan större finess och räknar kallt med att han är fullkomligt osårbar och onåbar. Det är kanske väl kaxigt? Rätt underhållande läsning i alla fall, om man förmår uppskatta en vansinnig psykopat som lindar alla runt sitt finger.

305 sidor ny berättelse, sen fortsätter det till sida 364 med ett författartack och korta sammandrag av tidigare Silfverbielke-romaner.