Robert Bryndza: Flickan i isen (Jentas 2018)
(The Girl in the Ice. 2016)

Trädgårdsarbetaren Lee följer en ringsignal och upptäcker ett kvinnolik i en sjö intill museet. Kvinnan i isen visar sig vara Andrea Douglas-Brown, stenrik och skitsnygg dotter till en av landets mest framstående företagare, Lorden av Hunstanton, en man med enorma resurser och ett kontaktnät som heter duga.

Till Londonpolisen kommer kriminalkommissarie Erika Foster för att ta över fallet. Hon har gjort mycket gott i tjänsten men hennes senaste fall slutade med katastrof och många döda kollegor, däribland hennes egen man. Är hon verkligen redo för detta?

Jo, hävdar hon själv, men hennes starka vilja att gå egna vägar retar upp somliga kollegor, chefer och offrets pappa, den sörjande fadern. Lord Douglas-Brown drar i några tåtar och snart är Erika motarbetad och strax därpå bortpetad från sin egen utredning.

Fast Erika är inte den som ger sig. Övertygad om sin egen förträfflighet kämpar hon på i en annan riktning än övriga kollegor, och vet du vad? Det visar sig såklart att det är Erika som är sanningen på spåret. Förövaren som stoppat Andrea under isen har fler mord på sitt samvete och snart bestämmer sig givetvis mördaren för att Erika står på tur...

Mina högt ställda förväntningar på Flickan i isen kom lite på skam. Visst är detta helt okej men egentligen aldrig särskilt spännande. Detta blev tyvärr en typisk dussinbok i seriemördargenren. En lite utstött brottsbekämpande ensamvarg som kämpar på och är den ende som ser sanningen är knappast ett originellt upplägg. Men visst förtjänar detta ett solitt medelbetyg och jag ser fram emot fler böcker med Erika Foster (så nej, hon blir inte ett nytt offer för mördaren). 430 sidor.
Robert Bryndza: Ögon i natten (Jentas 2019)
(The Night Stalker. 2016)

Londonläkaren Gregory kommer inte iväg på sin resa som planerat. Hans mor hittar honom död i sovrummet, fastbunden i sängen och med en plastpåse över huvudet.

Misstankarna riktas mot offrets svåger som har ett långt brottsregister men när kriminalkommissarie Erika Foster vill syna mannen lite närmare får hon order uppifrån om att lämna mannen ifred. Han är visst redan under både utredning och övervakning, misstänkt som medlem i en pedofilring.

Härnäst är det TV-kändisen Jack Hart som hittas död, mördad på samma sätt som doktor Gregory.

Nattugglan och Duke kommunicerar på nätet. Nattugglan har en lista på personer som måste dö. Duke stöttar och eldar på efter bästa förmåga…

Minst en mördare är lös i staden och Erika Foster måste fånga honom. Om det nu ens är en han… Erika är tveksam. Trycket på henne att nå resultat och det snabbt som attan är stort. Hon kämpar på allt hon kan i hopp om att få den befordran hon drömmer om, hon är ju ändå polisens bästa utredare!

Det är då hon fråntas fallet och hennes egen kanske allra bästa vän anklagas för ovanstående mord och ytterligare något…

Mina förväntningar på debutboken Flickan i isen infriades inte, jag tyckte det var en högst medelmåttig historia. Det här griper tag bättre, är på alla sätt mer intressant och överraskande. Erika Foster känns i högsta grad seriös, driven, är en stark kvinna, en skärpt huvudperson värd att följa framöver. Stark betygstrea eller kanske rentav en fyra. Det här var ju både lättläst och spännande. 430 sidor.
Robert Bryndza: Mörkt vatten (Jentas 2020)
(Dark Water. 2016)

Kriminalkommissarie Erika Foster samarbetar med polisens dykarteam i jakten på 10 kg heroin. De hittar både narkotika och något mer, ett barnskelett.

Benresterna visar sig tillhöra 7-åriga Jessica som försvann för över 20 år sedan i ett ännu ouppklarat fall som involverade pedofiler. Erika vill åt det här fallet, lösa det gamla mysteriet.

Men höga polischefer säger nej, Erika jobbar i Projektteamet dedikerat till organiserad och ekonomisk brottslighet. Ett mer än 20 år gammalt försvinnande och ett dött barn hör knappast hemma på deras bord.

Och det är just det som är Erikas argument, ett oskyldigt dött barn skall väl inte behöva ligga lik på någons bord. Hon vill hitta den skyldige och tänker inte ge sig. Efter mycket tjat får hon så hand om fallet som inte blir någon lätt uppgift. Flera inblandade från förr är utomlands eller döda, en gammal utredare av fallet har fått sparken från polisen och pedofilerna har fått sina straff för andra dåd och en gång friats rörande medverkan i Jessica-försvinnandet...

Trots det är det någon som blir skrämd när Erika väcker liv i fallet på nytt och tar över ansvaret för utredningen. En mystisk man smyger omkring och försöker ta reda på hur mycket polisen vet och när de plötsligt börjar veta för mycket är det dags för mord!

Boken Mörkt vatten omfattar 368 lättlästa sidor, är helt okej men som helhet inte överdrivet spännande. Det här är en gammal utredning som tuffar på så sakteliga, dock med något stegrande spänning mot slutet. Sanningen visar sig vara en tragisk historia. Erikas privatliv får lika mycket uppmärksamhet som hennes arbetsvardag. Vi träffar på en syster och syskonbarn och en ny pojkvän. Eller?
Robert Bryndza: Sista andetaget (Jentas 2020)
(Last Breath. 2017)

Några studenter hittar en kvinnokropp slängd i en sopcontainer. Kvinnan är död, slagen och skuren, ja rejält torterad.

Ett annat äldre ännu ouppklarat mord har mycket gemensamt med det nya dådet. Polis Erika Foster är övertygad om att dåden hänger ihop och vill ha hand om utredningen, få resurser och lösa båda fallen.

Tyvärr står Erika inte högt i kurs just nu, är inte speciellt populär bland cheferna och motarbetas väl lite, blir ombedd att hålla sig borta. Detta är inte hennes ansvar nu, hon skall ägna sig åt annat.

Erika kan såklart inte hålla sig borta och i sedvanlig ordning är det förstås hon och hennes närmaste kollegor som driver fram en lösning.

Det hela visar sig handla om en ung pojke som med fejkade identiteter söker vackra tjejer online, får kontakt och rövar bort dem!

Naturligtvis kommer fler tjejer att försvinna och mördarjakten blir såklart även en kamp mot klockan för att hitta det senast bortförda offret...

Upplägget är väl föga originellt men spänningen infinner sig raskt och stegras mot slutet. Betyget för helheten blir 3,5 men det här är rätt bra, otäckt och våldsamt när allt tar fart och tempot ökar. Erika Foster-serien omfattar flera spännande thrillers, den här är på 352 sidor.
Robert Bryndza: Kallt blod (Jentas 2021)
(Cold Blood. 2017)

Två resväskor spolas i land på olika håll längs Themsen som rinner genom London.

Den ena väskan innehåller en medelålders man, den andra en ung kvinna. Båda kropparna är svårt misshandlade och dessutom delade i bitar, kvinnan verkar ha blivit knivhuggen i bröstet.

Kriminalkommissarie Erika Foster har ett dubbelmord att lösa. Dubbelmordet följs av fler mord innan slutet mest fokuserar på att hitta två kidnappade småbarn!

18-åriga Nina sommarjobbar i en fiskbutik och blir förälskad i den något äldre och storväxte pojken Max. De blir snart ett par och därmed är de båda dömda till undergång. Max har storslagna planer rörande rikedom och att ge världen en läxa som tack för den trista uppväxt han haft. Max drar med andra ord med sig Nina in på brottets bana och det tar en ände med förskräckelse.

Kallt blod är en lättläst och rätt spännande bok om Londonpolisen Erika Foster, den femte i serien. Betygstrean kan få gå åt det starkare hållet men vänta dig inga större överraskningar. En story som denna verkar dyka upp i var och varannan kriminalroman… 359 sidor.
Robert Bryndza: Dödliga hemligheter (Jentas 2021)
(Deadly Secrets. 2018)

Unga dansösen Marissa är på väg hem efter ett uppträdande när hon blir överfallen och knivmördad på trappan till sin bostad. Kriminalkommissarie Erika Foster tar hand om fallet och hon och hennes team avslöjar hemligheter kring Marissa på löpande band. Tydligen hade den unga kvinnan sexuellt umgänge med två olika gifta män på samma gata, hon tog hand om sin sjuka mamma och jobbade som alltiallo åt en gammal rik tant. Var stackars Marissa en ängel eller en djävul? Åsikterna går isär bland de tillfrågade i den närmsta kretsen...

På annat håll i staden blir både män och kvinnor överfallna av en storvuxen man i svarta kläder och gasmask, en riktigt obehaglig figur som inte drar sig för mord. Så får polisen kännedom om att Marissa strax innan sin död nämnt att hon blivit överfallen och fått slå sig fri från just en person i gasmask. De båda utredningarna slås ihop och tar en annan riktning.

När allt är som mest hektiskt tvingas Erik Foster ta ledigt för att hantera privata angelägenheter och kollegan Moss blir befordrad och satt i chefspositionen. Det blir fullkomligt livsfarligt!

349 sidor, lättläst och spännande. Förvisso utan så värst mycket originalitet men nog räcker storyn till en stark betygstrea. Det här är en bra kriminalserie men kanske en som möjligen kommit fram till slutet. Eller? Författaren verkar ha gått vidare till nya romanprojekt och huvudkaraktärer.