Robert Bryndza: Flickan i isen (Jentas 2018)
(The Girl in the Ice. 2016)

Trädgårdsarbetaren Lee följer en ringsignal och upptäcker ett kvinnolik i en sjö intill museet. Kvinnan i isen visar sig vara Andrea Douglas-Brown, stenrik och skitsnygg dotter till en av landets mest framstående företagare, Lorden av Hunstanton, en man med enorma resurser och ett kontaktnät som heter duga.

Till Londonpolisen kommer kriminalkommissarie Erika Foster för att ta över fallet. Hon har gjort mycket gott i tjänsten men hennes senaste fall slutade med katastrof och många döda kollegor, däribland hennes egen man. Är hon verkligen redo för detta?

Jo, hävdar hon själv, men hennes starka vilja att gå egna vägar retar upp somliga kollegor, chefer och offrets pappa, den sörjande fadern. Lord Douglas-Brown drar i några tåtar och snart är Erika motarbetad och strax därpå bortpetad från sin egen utredning.

Fast Erika är inte den som ger sig. Övertygad om sin egen förträfflighet kämpar hon på i en annan riktning än övriga kollegor, och vet du vad? Det visar sig såklart att det är Erika som är sanningen på spåret. Förövaren som stoppat Andrea under isen har fler mord på sitt samvete och snart bestämmer sig givetvis mördaren för att Erika står på tur...

Mina högt ställda förväntningar på Flickan i isen kom lite på skam. Visst är detta helt okej men egentligen aldrig särskilt spännande. Detta blev tyvärr en typisk dussinbok i seriemördargenren. En lite utstött brottsbekämpande ensamvarg som kämpar på och är den ende som ser sanningen är knappast ett originellt upplägg. Men visst förtjänar detta ett solitt medelbetyg och jag ser fram emot fler böcker med Erika Foster (så nej, hon blir inte ett nytt offer för mördaren). 430 sidor.
Robert Bryndza: Ögon i natten (Jentas 2019)
(The Night Stalker. 2016)

Londonläkaren Gregory kommer inte iväg på sin resa som planerat. Hans mor hittar honom död i sovrummet, fastbunden i sängen och med en plastpåse över huvudet.

Misstankarna riktas mot offrets svåger som har ett långt brottsregister men när kriminalkommissarie Erika Foster vill syna mannen lite närmare får hon order uppifrån om att lämna mannen ifred. Han är visst redan under både utredning och övervakning, misstänkt som medlem i en pedofilring.

Härnäst är det TV-kändisen Jack Hart som hittas död, mördad på samma sätt som doktor Gregory.

Nattugglan och Duke kommunicerar på nätet. Nattugglan har en lista på personer som måste dö. Duke stöttar och eldar på efter bästa förmåga…

Minst en mördare är lös i staden och Erika Foster måste fånga honom. Om det nu ens är en han… Erika är tveksam. Trycket på henne att nå resultat och det snabbt som attan är stort. Hon kämpar på allt hon kan i hopp om att få den befordran hon drömmer om, hon är ju ändå polisens bästa utredare!

Det är då hon fråntas fallet och hennes egen kanske allra bästa vän anklagas för ovanstående mord och ytterligare något…

Mina förväntningar på debutboken Flickan i isen infriades inte, jag tyckte det var en högst medelmåttig historia. Det här griper tag bättre, är på alla sätt mer intressant och överraskande. Erika Foster känns i högsta grad seriös, driven, är en stark kvinna, en skärpt huvudperson värd att följa framöver. Stark betygstrea eller kanske rentav en fyra. Det här var ju både lättläst och spännande. 430 sidor.