Sandra Brown: Skandalen (Richters 1992)
(Breath of Scandal. 1991)

Unga Jade Sperry är populär och vacker, duktig i skolan och har hittat kärleken i Gary. Båda har de fått stipendium för att kunna plugga vidare på college. Framtiden ser ljus ut, de kan kanske äntligen komma bort från småstadstillvaron och sina familjer.

Det är då stackars Jade blir gruppvåldtagen av tre klasskamrater och inget blir sig likt igen. Trots att hon uppsöker vård och bevis samlas in, trots att hon kan namnge förövarna och i detalj beskriva händelserna är det Jade som utmålas som skurken...

Gängledaren Neal är ju skolans snygging och tuffing, son till traktens mest hårdföra affärsman, han vill väl alla ha och vara med? Och Hutch är ju självaste sheriffens son. Och Lamar följde väl bara order som Neals följeslagare och deltog av bara farten...

Ja, inte kan man väl anklaga de där pojkarna för våldtäkt inte. Sex har de kanske haft men våldtäkt, nej inte alls. Och de tre killarna säger ju samma sak och Jade en annan. Dessutom ställer sig Donna, Jades bästa kompis, på killarnas sida och så fifflar man bort sjukvårdens dokument.

Kort sagt, det blir Jades liv som förstörs på så många sätt medan livet går vidare rätt oförändrat för de andra. Men Jade tänker inte släppa händelserna. Det kan ta tid men hon skall allt få sin hämnd.

Och det går många år men till slut kommer Jade tillbaka till gamla hemtrakter med en plan. Neal, Hutch och Lamar skall allt få igen.

Den inledande biten med våldtäkt och Jades svårigheter med att bli lyssnad på och trodd är såklart hemsk och obehaglig, resten blir som sagt seriösa förberedelser för att ge männen en smäll som känns. Och så dyker det förstås upp en stilig man i berättelsen som den rätt trasiga Jade gärna vill vara med men inte kan eller vågar...

Efter 352 sidor har allt kanske trots allt blivit så bra det bara kan bli. Lättläst är det förstås men det går ju inte med bästa vilja att sätta detta i en spänningsgenre, klassa sagan som en deckare eller thriller. Nej Skandalen hör hemma i min Skönlitterära genre och där får den ett medelbetyg.
Sandra Brown: Gäckande skuggor (Richters 1993)
(Where there’s smoke. 1993)

Piloten Key Tackett har haft sex med den gifta kvinnan Darcy när hennes make kommer hem och överraskar dem. Skottskadad flyr Key från platsen och uppsöker traktens lilla läkarmottagning bara för att märka att den fått en ny ägare. Dr Lara Mallory är egentligen Lara Porter, den skandalomsusade kvinnan som fått senator Clark Tackett på fall och samtidigt saboterat hans karriär och möjligen också orsakat hans självmord. Kort sagt, Lara är synnerligen hatad av hela klanen Tackett...

Så vad gör hon då här i Eden Pass, den lilla Texasorten där familjen Tackett tjänar multum på olja och gas? Det verkar fullständigt vansinnigt att öppna läkarpraktik här. Jody Tackett styr och ställer i samhället och bär ett nattsvart hat mot Lara som kommer att få det svårt.

Men Lara själv har en plan, ett lika självklart syfte med sin återkomst i Eden Pass. Familjen Tackett skall hjälpa henne ta reda på vad som hänt hennes dotter. Piloten Key sätter livet på spel och flyger till Montesangre någonstans i Centralamerika. Bland militanta galningar skall Lara söka sanningen... Och även om hat/kärleksrelationen mellan Key och Lara känns synnerligen förutsägbar blir ändå somligt mot slutet ändå en överraskning.

Lättläst är det men inte är det mycket till spänning som helhet och några få avlossade skott och en kort gisslansituation i utlandet tycker jag inte räcker för att placera detta i en Deckare & Thriller-genre. Det smäller förvisso en bomb där några dör också, men nej, det här är främst ett familjedrama där det mesta till slut (och för de flesta) leder till kärlek och lycka. 360 sidor medelbetyg.
Sandra Brown: Bitter avund (Richters 2002)
(Envy. 2001)

Jag kan inte annat än placera denna bok i kategorin Skönlitteratur. Där så många andra av Browns böcker haft tydliga spänningsinslag känns detta mer som en mix av Joy Fielding och Jackie Collins; ett relationsdrama med inslag av detaljerade skildringar av sexuella aktiviteter.

Maris driver ett bokförlag tillsammans med sin make och sin far. Det är ett litet men berömt och framgångsrikt förlag. Nu har Maris fått sig tillsänt första kapitlet av en okänd författares nya bok, och det är hur bra som helst. Det här kan bli en ny bestseller. Men vem har skrivit det, finns det mer och är det i så fall lika bra? Maris försöker spåra författarinitialerna P.M.E, hittar skribenten på en ö utanför Georgias kust och uppmuntrar denne att skriva mer...

Hemma är maken otrogen och planerar att utan hustruns och svärfars vetskap sälja förlaget till en större konkurrent. På ön sitter Maris och får sakta men säkert läsa en sjuhelsikes spännande roman. En roman som faktiskt är verklighetsbaserad och som i allra högsta grad faktiskt handlar om hennes egen make! Nu blev du kanske nyfiken? Läs själv. Jackie Collins och Joy Fielding är ju faktiskt ganska bra, eller hur? Det är Sandra Brown också. 346 sidor.
Sandra Brown: Förtärande eld (Damm 2005)
(White Hot. 2004)

Trots att det hela börjar med att Danny Hoyle hittas död i en stuga och att det finns starka misstankar om att självmordet i själva verket är ett mord, kan jag inte med bästa vilja placera denna roman i kategorin Deckare & Thrillers. Därtill räcker inte spänningen alls och något direkt sökande efter en eventuell mördare verkar inte heller ske.

Istället handlar de här 384 sidorna mer om den impopulära, för att inte säga fruktade och hatade, familjen Hoyle som verkar kontrollera hela den lilla staden Destiny i Louisiana. Familjefadern Huff Hoyle är en hård affärsman som med sitt gjuteri är traktens största arbetsgivare. Han vill till varje pris tjäna pengar och skiter fullständigt i de anställdas villkor rörande lön, säkerhet och arbetsmiljö. Sönerna Danny och Chris jobbar också i företaget, eller nåja, Danny gjorde det till sin död, och som advokat och alltiallo finns där en Beck Marchant som ser till att familjens önskningar slår in och eventuellt missnöje tystas ned.

I samband med Dannys begravning kommer Sayre Lynch till Destiny. Hon är lillasyster i familjen Hoyle men har av olika anledningar hållit sig undan i 10 år. Hon skäms för sin familj och vill egentligen inget ha med dem att göra. Nu blir hon varse mordmisstankar kring broderns död, faderns och broderns intriger och träffar på den ömsom förtjusande, ömsom avskyvärde Beck Marchant. Affärsmässiga och familjerelaterade hemligheter poppar upp till ytan när den tuffa och självklart förtjusande vackra Sayre stiger fram för att rätta till de oegentligheter som begåtts.

Detta är 384 lättlästa och måttligt spännande sidor. Ett relationsdrama som detta har du läst i andra böcker tidigare eller sett på film och det är väl okej det här, men inte mer än så. Förströelse för stunden, men glömt direkt efter sista sidan.