Sandra Brown: Bitter avund (Richters 2002)
(Envy. 2001)

Jag kan inte annat än placera denna bok i kategorin Skönlitteratur. Där så många andra av Browns böcker haft tydliga spänningsinslag känns detta mer som en mix av Joy Fielding och Jackie Collins; ett relationsdrama med inslag av detaljerade skildringar av sexuella aktiviteter.

Maris driver ett bokförlag tillsammans med sin make och sin far. Det är ett litet men berömt och framgångsrikt förlag. Nu har Maris fått sig tillsänt första kapitlet av en okänd författares nya bok, och det är hur bra som helst. Det här kan bli en ny bestseller. Men vem har skrivit det, finns det mer och är det i så fall lika bra? Maris försöker spåra författarinitialerna P.M.E, hittar skribenten på en ö utanför Georgias kust och uppmuntrar denne att skriva mer...

Hemma är maken otrogen och planerar att utan hustruns och svärfars vetskap sälja förlaget till en större konkurrent. På ön sitter Maris och får sakta men säkert läsa en sjuhelsikes spännande roman. En roman som faktiskt är verklighetsbaserad och som i allra högsta grad faktiskt handlar om hennes egen make! Nu blev du kanske nyfiken? Läs själv. Jackie Collins och Joy Fielding är ju faktiskt ganska bra, eller hur? Det är Sandra Brown också. 346 sidor.
Sandra Brown: Förtärande eld (Damm 2005)
(White Hot. 2004)

Trots att det hela börjar med att Danny Hoyle hittas död i en stuga och att det finns starka misstankar om att självmordet i själva verket är ett mord, kan jag inte med bästa vilja placera denna roman i kategorin Deckare & Thrillers. Därtill räcker inte spänningen alls och något direkt sökande efter en eventuell mördare verkar inte heller ske.

Istället handlar de här 384 sidorna mer om den impopulära, för att inte säga fruktade och hatade, familjen Hoyle som verkar kontrollera hela den lilla staden Destiny i Louisiana. Familjefadern Huff Hoyle är en hård affärsman som med sitt gjuteri är traktens största arbetsgivare. Han vill till varje pris tjäna pengar och skiter fullständigt i de anställdas villkor rörande lön, säkerhet och arbetsmiljö. Sönerna Danny och Chris jobbar också i företaget, eller nåja, Danny gjorde det till sin död, och som advokat och alltiallo finns där en Beck Marchant som ser till att familjens önskningar slår in och eventuellt missnöje tystas ned.

I samband med Dannys begravning kommer Sayre Lynch till Destiny. Hon är lillasyster i familjen Hoyle men har av olika anledningar hållit sig undan i 10 år. Hon skäms för sin familj och vill egentligen inget ha med dem att göra. Nu blir hon varse mordmisstankar kring broderns död, faderns och broderns intriger och träffar på den ömsom förtjusande, ömsom avskyvärde Beck Marchant. Affärsmässiga och familjerelaterade hemligheter poppar upp till ytan när den tuffa och självklart förtjusande vackra Sayre stiger fram för att rätta till de oegentligheter som begåtts.

Detta är 384 lättlästa och måttligt spännande sidor. Ett relationsdrama som detta har du läst om i andra böcker tidigare eller sett på film och det är väl okej det här, men inte mer än så. Förströelse för stunden, men glömt direkt efter sista sidan.