Sandra Brown: Dödläge (Richters 2000)
(Standoff. 2000)

Det här måste vara Sandra Browns kortaste roman i spänningsform. Bara 251 sidor, luftig text, mycket dialog och synnerligen lättläst. Fast inte för den delen mindre bra än andra av hennes böcker, dock inte med det eventuella djup och noggrannare personbeskrivningar som kan åstadkommas om man nyttjar flera sidor.

Hur som helst, här har vi TV-reportern Tiel McCoy som avbryter sin semester för att bevaka ett kidnappningsdrama. Hon kör iväg för att besöka kidnapparens far och gör ett stopp i ett snabbköp. Där kommer ett ungt par in och gör ett rån som utvecklas till något mer. Rånarna är de eftersökta; kidnapparen och hans offer, miljonärsdottern Sabra och hon är inte kidnappad. Hon är gravid och på flykt undan sin hemske far tillsammans med sin pojkvän. Rånet blir en gisslansituation och mitt uppe i alltihop börjar Sabra få värkar där i butiken. En hysterisk pojkvän håller butikens anställda och några kunder i schack och där utanför samlas polis och den mycket dominerande miljonärspappan. Inne i butiken är Tiel mitt uppe i sitt livs scoop med en pistol riktad mot sig samtidigt som den unga kvinnans förlossning snart är på väg att bli riktigt hemsk.
Sandra Brown: Förväxlingen (Richters 2001)
(The Switch. 2000)

Gillian och Melina Lloyd är systrar och mer än så. De är enäggstvillingar och står varandra mycket nära. Och tänk så kul det kan vara att som enäggstvillingar byta plats med varandra... Fast det har de ju inte gjort sedan de var barn.

De träffas ofta trots att de båda har fullt upp med sina respektive karriärer. Igår var Melina ute med superkändisen Christopher Hart. Idag har systern Gillian hittats mördad och obsceniteter klottrats på hennes sovrumsväggar. Det ser ut som att mördaren sett Melina ute med Hart och sedan förväxlat systrarna. Nu har Melinas värld rasat samman, utan systern är hon bara en halv person. Naturligtvis måste hon se till att mördaren fångas. Och så börjar jakten...

Snart står det klart att inte många i berättelsen far med sanning och är de som de utger sig för att vara. Och sökandet efter en ansvarig leder till den karismatiske "sektledaren" Broder Gabriel som planerat att befolka världen med sina avkommor. Det börjar spännande och förväxlingarna som presenteras är intressanta, men det blir nästan svårt att hålla reda på vem av tvillingarna som gjort vad och Broder Gabriels planer på att ta över världen är bara för otroliga….Efter en rätt lovande inledning försvinner en fjärde stjärna i betyg. 350 sidor.
Sandra Brown: Beundraren (Richters 2003)
(The Crush. 2002)

Dr Howell är mördad och somliga poliser misstänker kollegan dr Rennie Newton. Motivet skulle vara ilska, besvikelse, avundsjuka över ett missat chefsjobb, men de har fel. Rennie är oskyldig. Mördaren heter Ricky Lozada och han mördar för skojs skull. Han har mördat flera personer och ofta stått åtalad, men nej, det har alltid saknats bevis. Nu senast var det faktiskt dr Rennie Newton själv som i egenskap av juryordförande som tvingades lämna juryns beslut "icke skyldig" i domstolen. Det saknades helt enkelt bevis fast alla nog kände sig rätt säkra på sanningen ändå...

Nu har mördaren Lozada övertygats om att Rennie är kär i honom. Hon har ju ändå friat honom från mord och visst log hon väl mot honom under rättegången? Han själv är hur som helst tänd på henne. Dr Newton är en godbit och Lozada tar det han vill ha. Samtidigt som polisen spanar på den oskyldiga Rennie, bevakas både hon och polisen av den riktige mördaren...

Så långt är allt ok. Sen kommer det in en ensam snygg f.d. polis i handlingen och han blir förstås också förälskad i Rennie. Och så är han sedan tidigare förbannad på Lozada. Ett triangeldrama där en exploderande konfrontation är oundviklig. Av sista halvan känns somliga partier som transportsträckor och tyvärr bara alltför välbekanta. Man har läst det förut. Som helhet sticker det inte ut, även om det är en helt OK bok. Och några överraskningar blir det ju. 350 sidor.
Sandra Brown: Nattens faror (Richters 2004)
(Hello, Darkness. 2003)

Paris Gibson är en populär radiopratare. På kanalen 101,3 spelar hon nattetid klassiska kärlekssånger och pratar relationer med sina lyssnare. Just den här natten ringer Valentino in och han är inte alls glad. Under ett tidigare program har han hört Paris uppmana hans flickvän att göra slut med honom. Nu är han förbannad och berättar för Paris att han håller flickvännen fången, tänker våldta och därefter döda henne. Sedan är det Paris tur...

351 sidor hyggligt intressant spänning. Paris kontaktar förstås polisen och in i bilden kommer gamla och nya beundrare, radiolyssnare och arbetskollegor på stationen. I det lilla samhället verkar en galning gå lös men vem är det? Hur skall man lista ut vilka Valentino och hans flickvän är och var de finns innan det är försent? Ja, hur skall det gå? Helt okej läsning för stunden.