Sandra Brown: Ödets avbild (Richters 1990)
(Mirror Image. 1990)

När reportern Avery Daniels vaknar är hon på sjukhus, ansluten till en respirator och helt oförmögen att kommunicera med omgivningen. Hon är en av få överlevare i en flygkrasch och är svårt brännskadad, så pass att hon faktiskt förväxlas med Carole Rutledge. Ja, Avery förmodas vara hustrun till den populäre senatorskandidaten Tate Rutledge och direkt efter uppvaknandet sätter man i gång med det kirurgiska arbetet, de många plastikoperationer som skall återställa Caroles en gång så vackra utseende.

Det är när Avery ligger där ensam på lasarettet i chock och utan något sätt att göra sig förstådd på som någon okänd smyger sig in i hennes rum och viskande berättar om att de långtgående planerna på hennes makes mord fortskrider som förväntat...

Nu är det ju förvisso inte hennes make men Avery blir såklart förfärad. Tate har troget suttit vid hennes sida och varit ett stort stöd. Dessutom verkar han ju vara riktigt trevlig och är skitsnygg därtill, kan Avery på något sätt stoppa det här mordet från att ske? Är det kanske reportern i henne som vill åt världens scoop? Eller börjar hon kanske på riktigt bli förälskad i ”sin make”?

Ja, hon är kanske inte själv helt säker på vad som är viktigast eller mest sant men Avery fortsätter faktiskt spela rollen som Carole Rutledge även när hon tillfrisknat. Det skall förstås visa sig vara en herkulisk uppgift att försöka spela någon annan utan att avslöja sig, för vad vet hon egentligen om Tates fru Carole?

Alldeles för lite skall det visa sig. Tate avskyr nämligen sin hustru och så gör faktiskt merparten av släkten. Carole har förvisso varit snygg som bara den, men också notoriskt otrogen, en usel mamma och hustru, dryg och otrevlig. Dessutom verkar hon ju ha konspirerat om att mörda sin man! Den Carole som nu vaknar upp efter flygolyckan har ju ett helt annat beteende...

Det hela låter förstås fullkomligt otroligt och det är det såklart också, men det här är faktiskt en mycket lättläst och överraskande spännande berättelse. Länge, länge tänkte jag placera boken i en vanlig skönlitterär klass men spänningen och våldet tilltar mot slutet så nog kan dessa 399 sidor höra hemma i en thrillergenre trots allt.
Sandra Brown: Franska spetsar (Richters 1993)
(French Silk. 1992)

TV-predikanten pastor Jackson Wilde har dött, blivit skjuten i huvudet, hjärtat och testiklarna.

Nu ligger han naken och död på hotellrummet och hela staden undrar vem mördaren är...

Åklagaren Robert Cassidy far runt som om han vore polis och tänker till vilket pris som helst sätta den skyldige bakom lås och bom. Tyvärr finns det för många att misstänka, det saknas liksom inte folk som den gode pastorn retat upp.

Jackson Wilde har byggt hela sin tillvaro på svavelosande predikningar om smutsen i staden, om kriget mot oanständigheten och har gått riktigt hårt åt pornografi i alla dess former. Han ville göra landet fritt från snusk, skapa en nation av renhet och ljus. Kort sagt, pastorn fördömde kraftfullt i princip allt relaterat till nakenhet, sex och porr. Hans senaste hatobjekt var postorderföretaget Franska spetsar och deras underklädeskatalog...

Så nu funderar åklagare Cassidy på om pastorns son och hustru haft något med mordet att göra för att på något sätt kunna ta över hans församling. Eller om pastorn kanske inte riktigt levt som han predikat och möjligen haft kvinnligt eller manligt besök i sängen och något gått snett. Eller om någon kommit på honom och blivit förbannad?

Eller om det kanske är Claire Laurent eller Yasmine, ägarna till Franska spetsar, som tröttnat på Wildes hatkampaj och demonstranterna utanför deras fabrik...

Claire är företagets ledare och designer, Yasmine underskön fotomodell. De är starka framgångsrika kvinnor men kvinnor med hemligheter. Yasmine har ett förhållande med en gift man och Claire får snart en beundrare i åklagaren som lika hett vill älska med henne som sätta dit henne för mord...

320 sidor och när vi kommit in i historien är alltså TV-predikanten redan död. Frågan är vem mördaren är och ja, avslöjandet kommer nog överraskande. Både läsaren och Cassidy får anledningar att tänka om både en och två gånger, inte minst för att Claire ljuger så mycket...
Sandra Brown: Hjärtats röst (Richters 1995)
(Charade. 1994)

Cat Delaney är firad TV-stjärna men i den stund hon behöver och får ett nytt hjärta gör hon nya prioriteringar i sitt liv. Hon lämnar Hollywood och satsar allt på att få utsatta barn att hitta nya kärleksfulla hem.

Allt vore väl i hennes nya liv om det inte vore för de anonyma brev hon mottar, brev med tidningsurklipp med artiklar om hur hjärttransplanterade människor efter lyckade operationer senare ändå förolyckats. Tragiska olyckor kan man tro men här rör det sig om mord.

Någon mördar hjärtopererade människor på årsdagen av deras hjärtbyte. Snart är det jubileum även för Cat och hon känner att den okände mördaren kommer allt närmre. Men vem är det? Och varför mörda alla dessa hjärtpatienter som fått nya liv?

Som tur är behöver inte Cat kämpa ensam, hon hittar kärleken i Alex Pierce, firad författare av blodiga kriminalromaner. Olyckligtvis bär mannen på hemligheter och ser snart ut att kanske vara just den fiende Cat allra mest borde passa sig för!

Hjärta och smärta, kärlek och hemligheter. Många är de personer runt Cat som visar sig vara någon annan än förväntat. Lättsmält spänning och romantik på 360 sidor.
Sandra Brown: Vittnet (Richters 1996)
(The Witness. 1995)

Kendall och hennes lille son sitter i bilen när den far av vägen och ned i en ravin. Med i bilen är en kvinna som omedelbart dödas och en man som blir skadad. Lyckligtvis lyckas Kendall ta sig ur bilen med lille Kevin relativt oskadda. På lasarettet hävdar Kendall att den skadade mannen är hennes make och det finns ingen som kan hävda annorlunda, stackars John har tappat minnet!

Så backar historien lite och man får veta att Kendall mött kärleken i Matthew och gift in sig i den rika Burnwoodfamiljen. I det lilla lantliga samhället där alla känner alla jobbar Kendall som jurist och allt är frid och fröjd, möjligen med undantaget att Matts pappa Gibb verkar ha en överdrivet nära relation med sonen och lägger sig i lite för mycket i de nygiftas liv. Men han är väl ensam och menar bara väl?

Men nej. En dag inser Kendall att hennes make och svärfar båda är inbitna rasister och mördare och att flera högt uppsatta personer i samhället tillhör samma gäng med liknande värderingar. Man håller varandra om ryggen och fifflar för att själva ha det så bra som möjligt. När det visar sig att Kendall har en annan åsikt och inte blir den fogliga hemmafru Burnwoods räknat med är hon illa ute. Hon flyr...

Och så sker den där olyckan och far och son Burnwood letar efter henne. Och naturligtvis är John på sjukhuset inte alls hennes make utan någon som försökt hjälpa henne, faktiskt en FBI-agent som nu är saknad!

För Matt och Gibb existerar inget annat än att få fatt på Kendall och Matts son. För Kendall själv gäller inget annat än att komma så långt bort från Prosper och de hemska minnena som möjligt. John å sin sida vill få minnena tillbaka och så sker förstås en dag...

Detta är 360 lättlästa och rätt spännande sidor, en av de bättre Sandra Brown-romanerna jag läst senaste tiden. Lättsmält action ihop med en hel del romantik för naturligtvis hettar det till mellan Kendall och John, det står ju klart från början. Så ja, jo, en hyggligt förutsägbar story förstås men icke desto mindre underhållande. Just för den här boken i den här genren går betygstrean en del åt det starkare hållet.