Carl-Johan Brenner: Missilen (Boströms 1998)
Svensken Johan Adler har en idé till ett nytt revolutionerande missilsystem. Ja mer än en idé faktiskt. Det hela är rejält undersökt och kommer sannerligen att revolutionera världens vapenindustri. Nu gäller det bara att starta slutfasen av testerna och sen starta produktion. Men från svenskt håll är ingen intresserad så han vänder sig till israeler. Och jodå, Israeli air Force är mycket intresserade och påbörjar samarbetet med Adler.

Samtidigt blir förstås USA sannerligen irriterade och tänker verkligen inte låta Israel och en sketen svensk bygga nya missilsystem som med råge bräcker de befintliga amerikanska. Så amerikaner börjar hålla Adler under uppsikt, kanske rentav komma med vissa erbjudanden. Ett attentat mot Adlers familj visar också på allvaret i det hela. Så Adlers familj håller sig undan och skyddas av israeliska livvakter under arbetets gång. När sen samarbetet med Israel verkar gå i stöpet tackar Adler ja till amerikanernas erbjudande, 20 miljoner dollar och ny identitet i USA. Men se, kanske spelar Adler inte rent spel. Är han månne fortfarande tillsammans med Israeler? Vill de bara spöa USA rejält, eller lurar Adler både amerikaner och israeler för pengar?

Här finns snälla CIA-agenter, och sådana som inte lyder order utan tar saker och ting i egna händer. Här finns militärer och antiterroriststyrkor, forskare och politiker i en salig härva. Det hela är dock oftast lättläst och känns vid inledningen riktigt lovande. Här finns mycket få stycken med tunga, tekniska beskrivningar. Att en svensk kan få ihop en teknothriller á la Tom Clancy-light är ju riktigt kul. Men så blir det efter halva boken bara rörigt. Agenter och dubbelagenter hit och dit, och vem jobbar för vilken sida? Det finns ju också onda och goda på båda sidor…..hm…. Dock ingen tvekan om att Brenner besitter rejäla kunskaper om vapenindustrin och diverse underrättelseverksamhet. Det hela är rappt berättat, men tyvärr alltså väl mycket lite rörig spionroman. Den tredje stjärnan i betyg sjabblas bort mot slutet. 349 sidor.