Ann Brashares: Systrar i jeans (Bonnier Carlsen 2002)
(The Sisterhood of the Traveling Pants. 2001)

Riktigt bra tyckte jag detta var. Faktiskt, även om detta kanske är en tjejbok mer än nåt annat. Skojigt, trovärdigt, sorgligt, härligt. Här har vi bästa kompisarna Carmen, Tibby, Lena och Bridget som känt varandra sedan barnsben. De lever livet som 15-åriga tjejer gör (på väg mot 16 år). Det är skola och läxor, drömmar om spännande pojkar, kärlek, syskon, tonårslivet i stort och en önskan att vara äldre, större, självständig, vuxen.

I en second hand-butik har Carmen fastnat för ett par jeans. Varför vet hon inte, men utan att prova dem slår hon till. Och nu händer det märkliga! Trots att vännerna har helt olika stilar och kroppsformer verkar dessa nästintill magiska jeans passa dem alla. De smiter åt på precis rätt ställen och gör alla tjejerna skitsnygga och fulla av kaxighet och självförtroende. De sätter bums samman ett antal jeansregler att leva efter och bestämmer sig för att turas om att bära byxorna under sommarlovet.

Sagt och gjort. Den här sommaren skall de inte vara tillsammans så jeansen kommer att skickas fram och tillbaka jorden runt mellan vännerna. Och både byxorna och flickorna kommer att få vara med om riktiga äventyr det här lovet. Lena åker till Grekland och träffar släktingar. Där träffar hon en stilig pojke, men ett missförstånd gör att han anklagas för våldtäkt. Bridget åker på idrottsläger och blir dökär i en ledare. Det är synnerligen förbjuden kärlek men kan hon stå emot det hon känner? Tibby skall jobba i butik och hon hatar varje sekund av det. Inte blir det bättre av att anklagas för stöld och få en efterhängsen 12-åring efter sig. Eller är det precis det det blir? Och Carmen har sett fram emot lovet. Hon skall äntligen resa iväg och hälsa på sin pappa. Men inte blir det kul inte. Chockad märker hon att pappa skall gifta om sig, har ny kvinna och andra barn boende hos sig. Pappa har inte riktigt tid med henne, så varför inte resa hem bums?

378 sidor lättläst bok om ungdomslivet och det gav mersmak. Gissa om jag kommer att läsa fortsättningen.
Ann Brashares: Andra sommaren (Systrar i jeans) (Bonnier Carlsen 2003)
(The Second Summer of the Sisterhood. 2003)

I ett helt år har de fantastiska jeansen som på något mystiskt vis verkar passa alla de fyra kompisarna Bridget, Tibby, Lena och Carmen legat nedpackade. Nu är det dags att ta fram dem igen och hoppas på att de alla när de bär jeansen i tur och ordning skall få uppleva en ny minst lika härlig sommar som senast. Tibby skall börja på film-college, Lena skall jobba i butik, Bridget söker sina rötter i Alabama och Carmen skall vara hemma. De beslutar sig för att posta byxorna till varandra under sommaren.

Den här gången verkar dock jeansen vara allt annat än magiska, eller möjligen förhäxade av någon ond kraft. Istället för framgång, lycka, kärlek och pengar blir det bara elände de drabbas av... Filmen som Tibby gör får hennes mamma att börja storgråta när hon hånas på stora duken. Lena drömmer om sin före detta pojkvän i Grekland och kan inte få honom ur huvudet. Nu får hon höra att han redan har en annan tjej. Bridget hälsar på sin mormor som hon inte sett på länge men låtsas att hon är någon annan och snokar runt i huset. Carmens mamma lånar jeansen (!), träffar en stilig karl och har ingen tid över för sin dotter nu när hon ständigt går ut med nya killen.

Det är lättläst och ganska spännande, men där jag förväntat mig mer av den förra bokens charm och glädje blir berättelsen här tyngre, mer mörk och dyster och allvarlig. Tjejerna är på väg in i vuxenlivet och kanske att allt inte slutar så där rosenskimrande rött och lyckligt... Det är hur som helst en bra bok, men något mindre så jämfört med första boken. 447 sidor.