Cilla & Rolf Börjlind: Springfloden (Norstedts 2012)
Olivia är 23 år och polisstudent. Som sådan får hon och klassen en frivillig sommaruppgift. Eleverna kan få titta på gamla olösta fall och försöka komma på saker som kanske skulle ha gjorts annorlunda.

Olivia blir nyfiken på ett drygt 20 år gammalt fall, ett hemskt sådant där en gravid kvinna grävts ned på stranden för att sedan dränkas av tidvattnet, ett fall som hennes nu döde polispappa faktiskt jobbat med.

Olivia blir snart som besatt av fallet. Hon läser polisdokument och tidningsartiklar, hon reser till platsen för dådet och pratar med befolkningen på Nordkoster, hon söker vittnen och gamla polisutredare.

Polisen som ledde utredningen då och som tydligen måste ha jobbat med hennes pappa är försvunnen. Ingen verkar veta var han finns, ingen verkar bry sig. Så nu måste Olivia snoka rätt på en försvunnen mordutredare också. Naturligtvis lyckas hon.

Samtidigt har polisen i staden fullt upp med en serie brutala överfall där dåden filmas och filmklippen sedan läggs upp till allmän beskådan på Internet.

Paret Börjlinds debutroman på 445 sidor innehåller inga döda punkter. Lägg till ovanstående pengahungriga affärsmän, en knivkastande croupier, en hämndlysten man, kvinnor i eskortbranschen, Stockholms hemlösa och mer därtill.

Tempot är högt, allt är lättläst med många ganska korta stycken, handlingen drivs raskt framåt av växelvis Olivias efterforskningar, ömsom av den före detta polisen Tom Stiltons jakt på filmande missdådare.

Det hela är som gjort för att filmas, redan när jag läser boken ser jag berättelsen framför mig i form av en knapp 2-timmars kriminalhistoria. Att sätta en 23-årig polisstudent i huvudrollen känns fräscht och annorlunda och jag kommer på mig själv med att vilja läsa vidare direkt så fort jag tagit en paus.

Visst är det en rätt otrolig historia som rullas upp men eventuella brister i logik och verklighetsförankring bortser man gärna ifrån. Detta är en underhållande berättelse och eftersom jag blev glatt överraskad sätter jag betyg därefter. Det skall tydligen komma fler böcker om Olivia och Tom och det jag fram emot!
Cilla & Rolf Börjlind: Den tredje rösten (Norstedts 2013)
Polisaspirant Olivia Rönning vill både byta namn och karriär. Nu kallar hon sig Olivia Rivera och även om hon funderar på konststudier istället för polisarbete är det såklart så att hon i allra högsta grad är med och utreder brott och jagar mördare på dessa 464 sidor kriminalroman.

Abbas el Fassis älskade har hittats mördad i Frankrike. Nu tar han sina slipade kastknivar, lämnar Stockholm och reser iväg till Marseille för att jaga rätt på en okänd mördare. Han tar med sig vännen och den före detta polisen Tom Stilton. För vad har väl denne annat att göra än att sitta och hänga på en husbåt hos en ny bekantskap?

Sandra Sahlmann skall hem och käka tacos med sin pappa. Tyvärr upptäcker hon honom hängandes från en krok i vardagsrumstaket. Självmord misstänks initialt men det hela visar sig naturligtvis vara ett mord! Men vem kan väl ha velat honom något ont?

Olivia Rivera känner igen lite av sig själv i den unga nu föräldralösa flickan vars far just mördats. Olivia försöker att finnas där för flickan och lovar att leta rätt på hennes och pappans försvunna dator. Vad kan det väl ha funnits på den? Och vem har den i sin ägo?

Efter flera hundra sidor visar det sig att Marseillefallet naturligtvis hänger ihop med minst ett mord i Stockholm och just den försvunna datorn och då kan Stilton och Rivera försöka att lösa flera mysterier på en och samma gång, trots att ingen av dem just för dagen är en riktig polis. Ja, flera mördare går lösa och våra huvudpersoner befinner sig i händelsernas centrum. Tur att de ändå har en del officiella poliser som bästa vänner…

Lägg till detta konstsamlande affärsmän, porraktörer och dåliga privata vårdgivare och du har en berättelse som rymmer allt och lite till. Berättelsen är lättläst men tyvärr inte superspännande. Att ha bok nummer ett (Syndafloden) i färskt minne hade nog varit en hjälp för att hänga med på sina håll. Det kommer en hel del referenser till sådant som hänt tidigare i den första storyn…
Cilla & Rolf Börjlind: Svart gryning (Norstedts 2014)
Mormor Judith barnvaktar lilla Emelie, 3 år. Judith rusar in när telefonen ringer och väl ute igen bara en minut senare ligger barnbarnet i sandlådan med bruten nacke!

Några dagar senare är det 7-åriga pojken Aram som mördas på samma sätt. Det har plötsligt skett ett brutalt barnamord i skånska Arild och ett på Värmdö utanför Stockholm, med liknande tillvägagångssätt. Vad kan offren och dåden möjligen ha gemensamt? Ja, det är lätt att misstänka rasistiska motiv bakom händelserna. Lilla Emelie är brunhyad och adopterad och Aram har inte heller helsvenskt påbrå.

Nere i Höganäs har Olivia Rönning fått sin nya polistjänst. Hon och kollegorna är de som först utreder Arildsmordet innan Rikskriminalen i Stockholm tar över. Olivia trivs inte på sitt nya jobb. Det råder en mycket grabbig jargong bland kollegorna och ofta hörs trista kommentarer om allt möjligt, rent rasistiska uttalanden förekommer också inom kåren. Olivias polispartner Frans Jönsson verkar dessutom vara polare med just en tvättäkta rasist, en av dem de misstänker för att vara inblandad i mordet!

Ja, Olivia, kriminalinspektör Mette Olsäter i Stockholm och den före detta polisen Tom Stilton drar sina strån till utredningen. Tom är dock mest fokuserad på en gammal utredning han misslyckats med att stänga för många, många år sedan. Det rör det ouppklarade mordet på en lyxprostituerad. Nu visar sig DNA-prov från det fallet matcha ett fynd från barnamorden.

Det är en bitvis obehaglig berättelse paret Börjlind berättar. Det börjar med stackars småbarn som mördas och fortsätter med just rasister, nazister och sverigedemokrater som vill rensa ogräs, som de säger. Invandrare är ett hot mot det sant svenska (vad nu det är?). Det finns ett pris att betala. Det är dags för vit vedergällning. Hemska män håller på att starta små autonoma rasist-terrorceller runtom i landet. Vad kan polisen göra?

Svart gryning är en spännande bok, 425 sidor lång och lättläst. Klart bättre än seriens andra del Den tredje rösten och möjligen bäst hittills.
Cilla & Rolf Börjlind: Sov du lilla videung (Norstedts 2016)
Det är svårt att inte bli berörd av den här storyn som känns lika aktuell som hemsk, otäck och sorglig. Det handlar om ensamkommande flyktingbarn som utnyttjas, gangsters som tjänar stora summor pengar på organhandel och poliser som försöker skydda de förstnämnda och sätta fast de sistnämnda.

Hemlösa Muriel som både knarkar och säljer sex förbarmar sig över en gråtande ensam flicka i Stockholms innerstad. Folami från Nigeria har tagit sig till Sverige på egen hand och sakta men säkert växer en stark vänskap fram mellan Muriel och Folami. Kanske är flickan den som förmår Muriel att lyfta sig ett snäpp i tillvaron och hålla sig borta från både droger och elaka män som utnyttjar henne? Kanske är Muriel den som kan få Folami att känna ett uns trygghet i världen och rentav hjälpa henne med sitt uppdrag...

Fast det är svårt, den fula gubben i huset intill det dit kvinnorna tagit sin tillflykt, gillar dem absolut inte. En knarkarhora och en neger i närheten... Nej, de måste skrämmas bort! Muriel söker hjälp hos en gammal kär vän, uteliggarkamraten och den före detta polisen Tom Stilton.

På annat håll har vi kommissarie Mette och kriminalaren Olivia Rönning som kallas till Småland där en ung pojke grävts fram av ett vildsvin som härjat i skogen. Pojken verkar ha utländsk härkomst och någon har förgripit sig på honom och skurit upp hans hals... En kniv i närheten bär en mystisk misstänkt rumänsk inskription.

Tom Stilton erbjuder Mette sina tjänster och han och Olivia far till Bukarest och letar efter någon som kan identifiera den mördade pojken och berätta mer om kniven. Man kommer en synnerligen otäck kriminell organisation på spåren. Usch ja, det är otäckt i den rumänska stadens kloaker...

Japp, här har vi svenska volontärer som låtsas hjälpa flyktingar bara för att sälja dem. Läskiga läkare som opererar och stjäl organ. Och någonstans i bakgrunden de värsta av de värsta, figurer som totalt likgiltiga för allt utom makt och pengar offrar vem som helst för mer makt och pengar och för att klara sig själv. Därtill såklart en massa vardagshändelser i flera polisers privatliv.

När jag är framme vid slutet har jag faktiskt glömt bokens inledning, så den läser jag om, nu med nya ögon. Och då blir allt bara riktigt, riktigt bra. Inte sjutton satt jag och log när jag läste de där raderna första gången... Tänk så allt kan ändras. 444 sidor.
Cilla & Rolf Börjlind: Kallbrand (Norstedts 2018)
Familjen Brovall står redo att fara till Sälen på sportlovet då deras bil exploderar. Olyckligtvis är pappa revisorn, mamma åklagaren och dottern Ida i fordonet då det flyger i luften. Kommissarie Mette Olsäter och hennes närmsta team med Olivia Rönning i spetsen får försöka ta reda på vem som haft ett horn till Brovalls och huruvida det främst varit pappan eller mamman som varit det huvudsakliga målet.

Snart pekar somligt mot att det varit mamman i fokus, åklagaren Malin som lett en utredning om en misstänkt terrorcell... Man söker efter personer som sedan tidigare uttalat hot mot Malin och finner diktaren och konstnären Lukas. Polisen Olivia blir lite mot sin vilja förtjust i den charmige Lukas, men inser snart att han visst kan vara involverad i dådet. Bakom ett trevligt yttre verkar dölja sig en helt annan person...

Långt borta i Thailand lider Tom Stilton på en yogaretreat med kvinnan i sitt liv och systern. Han har inget att göra och nappar direkt på ett uppdrag han får av en rullstolsburen kvinna. Hon vill att Tom hittar en man hon inte vill säga så mycket om men har ett foto på. Ja, Tom ställer upp, skall kunna tjäna en massa slantar men också sätta sitt liv på spel. Snart far Tom runt i Thailand och kämpar mot insekter, knarkkungar och pedofiler...

Efter en tid dyker Mette och Olivia med flera upp i Thailand för naturligtvis har sprängningen hemma i Sverige anknytning till Tom Stiltons Thailandsuppdrag!

Detta är 418 nya sidor i serien och allt känns absolut helt okej men är ju ärligt talat kanske inte superspännande. Ett solitt medelbetyg men inte mer.
Cilla & Rolf Börjlind: Fruset guld (Norstedts 2020)
Det börjar dramatiskt med en helikopterolycka när polisen skall undersöka ett 20 år gammalt lik som hittats i svenska fjällen. Sen blir stockholmspolisen Olivia Rönning skjuten och hamnar på sjukhus.

Tom Stilton kommer hem från Thailand och den pensionerade polisen Mette Olsäters hem blir mötesplats för ett team utredare som nu vill veta sanningen bakom det nyfunna liket och därtill börjar söka efter en spansktalande lönnmördare.

Somliga spår leder Stilton och Abbas till Gambia där man utanför Afrikas kust söker efter (högst troligt i lönndom) dumpade behållare med kärnavfall… Det blir såklart ett livsfarligt uppdrag.

När Olivia tillfrisknar kvarstår relationsbekymren med pojkvännen Linus. Hans psykiska diagnos kastar honom in i nya försämringsskov och kanske, kanske spelar han dubbelt, har en annan kvinna vid sidan om Olivia. Hon älskar förvisso Linus men kan hon leva med hans problem och hur står det egentligen till med den där andra kvinnan?

Fruset guld är 411 hyggligt spännande sidor som slutar med en liten cliffhanger. Romanserien kommer säkert att utökas…
Cilla & Rolf Börjlind: Den barmhärtige samariten (Norstedts 2021)
Kvinnan flyr för livet genom skogen bort från sin kidnappare. När hon till slut ser en väg och billjus hoppas hon på hjälp men naturligtvis är det hennes tillfångatagare som fått fatt på henne igen!

Ett litet torp i Småland brinner ned. Man hittar en död kvinna bland resterna, dock inte alls dödad av rök och eld eller krossad i spillrorna utan ihjälslagen!

Björn fiskar i Bosarpasjön i Skåne och får napp. Men mjärden han drar upp innehåller inte vare sig fisk eller skaldjur utan en död kvinna.

Polis Olivia Rönning försvinner och stackars Tom Stilton ligger i princip hela boken (360 sidor) på lasarett och kämpar mot covid.

Japp, paret Börjlind låter covidpandemin bli ett naturligt inslag i berättelsen. Här finns rädslan och paniken, oklarheterna, vaccinmotståndarna, karantän och avståndsreglerna. Och mer. Presidentvalet i USA med Trump och Biden får förresten också utrymme men i betydligt mindre skala.

Bränder är ett centralt tema, galenskap likaså. In med en minkfarm och giftiga växer och ja tokiga människor som förgiftar covidvaccin i hopp om att få stopp på vaccineringsprocessen.

Den sjunde boken i serien blir tyvärr en besvikelse. Den skyldige kan man avslöja tidigt och att låta covid få en så pass framträdande roll tycker jag faktiskt skämmer hela sagan. Det har inte varit mycket annat i fokus i vare sig livet eller media senaste åren och att få allt om igen, beskrivet i en roman som jag greppar för lite vardagsflykt, nja, nej, det föll mig dåligt i smaken. Och att ha driftige Tom liggande för döden på lasarettet nästan hela boken... nej. Men visst, medelbetyg blir det ändå men det får vara bra nog.