Samuel Bjørk: Det hänger en ängel ensam i skogen (Wahlström & Widstrand 2014)
(Det henger en engel alene i skogen. 2013)

Walter Henriksen rastar hunden och upptäcker en död liten flicka upphängd i ett träd.

Lite senare är det bröderna Tobias och Torben som leker i skogen och gör motsvarande makabra fynd, en annan 6-årig flicka vajar död från en trädgren.

Polis och allmänhet får panik. Vem för bort och mördar småflickor, klär ut dem och hänger upp dem i träd?

Kriminalkommissarie Holger Munch sätter samman en specialstyrka med gamla och nya utredare, datatekniker etc. och startar jakten på en uppenbarligen galen seriemördare. Det hela skall bli synnerligen personligt och ta många oväntade vändningar.

Som huvudperson bredvid Holger får vi Mia Krüger, en före detta duktig polis som numera planerar sitt självmord ensam på en öde ö. En gång var hon Holgers kollega men det ändrades efter att hon avsiktligt skjutit ihjäl en knarklangare, närmare bestämt den knarkare hon ansåg låg bakom hennes systers överdos! Efter systerns död och avskedet från polisen spelade ingenting längre någon roll. Men nu kommer alltså Holger och vill ha hennes hjälp, hon kan få bli polis igen...

Kidnappade spädbarn, dödade småflickor, ekonomiskt lurendrejeri, en mystisk sekt, religiös fanatism och mer. Det hela är grymt och brutalt. Fler mord följer, luriga gåtor, överraskningar och spänning från första stund. En riktigt bra bok och förhoppningsvis starten på en härligt läsvärd ny kriminalserie. 454 sidor som är svåra att lägga ifrån sig.
Samuel Bjørk: Ugglan jagar bara om natten (Wahlström & Widstrand 2016)
(Uglen. 2015)

Botanikern Tom letar blommor och finner en död flicka i skogen. Hon är naken, har en blomma i munnen och är omgiven av fjädrar samt en massa ljus utplacerade i en stjärnformation.

Holger Munch och hans kollegor vid Oslopolisen har en mördare att finna, så mycket står tidigt klart. Det är när en ung datahacker som hittat en otäck film på nätet hör av sig som allt blir så mycket mer hemskt. Filmklippet visar den döda flickan i fångenskap, instängd i en bur där hon måste springa i ett ekorrhjul för att få tillgång till föda, föda i form av djurpellets. Det verkar också som att filmen sänts live och att somliga andra okända figurer suttit och tittat på den…

I den vevan rapporterar föreståndaren för Hurumlandets handelsträdgård, ett ställe för ungdomar med problem, att en av deras flickor varit försvunnen en tid…

Holger Munch vill ha med Mia Krüger i gänget av utredare men Mia är precis lika trasig som tidigare, överväger fortfarande att ta livet av sig. Holgers erbjudande och utmaningen att finna en galen mördare blir dock såklart omöjligt för Mia att tacka nej till, men det blir ändå en lång kamp mot tuffa demoner. Systerns död spökar fortfarande för Mia.

Parallellt med brottsutredningen träffar Holger Munchs dotter en ny pojkvän (trots att hon redan har en) och börjar åter engagera sig som djurrättsaktivist. Intet ont anande stöter hon på Ugglan…

430 sidor, välskrivet och spännande, framförallt mot slutet. Lite tröttsamt kan jag dock tycka att det blir med Mias rätt konstiga beteende. Visst, hon har sina problem och mår ju inte så bra, men aningen är hon polis och jobbar som det, eller inte. Nu blir det lite konstigt med alkoholintag och självmordstankar och eremitliv och samtidigt en tillvaro som en av poliskårens absoluta nyckelspelare, ömsom avstängd, ömsom absolut superviktig! Nåja, bortsett från det en riktigt bra berättelse men det hela får sluta med en mycket stark betygstrea.
Samuel Bjørk: Pojken i snön (Wahlström & Widstrand 2019)
(Gutten som elsket rådyr. 2018)

Kommissarie Holger Munch tvingas återigen be Mia Krüger om hjälp med ett nytt fall.

Iklädd full balettmundering hittas nämligen unga Vivian död i en avlägset belägen fjällsjö. Hon har fått ett nålstick och kylarvätska rakt in i hjärtat. En kamera på stativ pekar mot offret, siffran 4 är inristad i linsen och en utriven boksida visar sig vara från Bröderna Lejonhjärta. Det hela är mycket mystiskt.

På ett hotell dör jazzmusikern Kurt Wang. En ny kamera är nu märkt med siffran sju och en text på väggen verkar tagen ur Disneyfilmen Bambi.

Samtidigt som Mia Krüger jobbar med de här utredningarna kontaktas hon av en annan polis. Man vill att Mia skall spana på en kollega i teamet som man misstänker är korrumperad, knuten till kända brottslingar i staden. Mia är övertygad om att polisen misstänker helt fel person men accepterar ändå uppdraget.

I bakluckan på en stulen bil hittas det tredje offret, en ung pojke. Nu är kameran märkt med nummer 13. Som tur är har en journalist lyckats få mordet på film! Men det hjälper kanske inte så mycket ändå, det blir fler offer och ingen fattar hur allt hänger ihop.

Så får man till slut en misstänkt att försöka jaga rätt på... 377 sidor helt okej kriminalroman, lättläst och rätt spännande.