Elsa Beskow: Pelles nya kläder (Bonnier Carlsen 2001)
Lilla pojken Pelle har vuxit och behöver nya kläder. Vilken tur att hans lilla lamm också har vuxit och fått mer ullig päls. Den pälsen kan man ju göra kläder av.

Här får vi följa tillverkningsprocessen från ull på fåret till färdiga kläder på Pelle. Pelle ber i tur och ordning farmor, mormor, målaren, mamma och slutligen skräddaren om hjälp och det kardas och spinns, färgas, vävs och sys så det står härliga till.

Lilla Pelle måste dock ställa upp och utföra diverse motprestationer. Jösses, vad grabben får slita för sina kläder men han verkar göra det utan att knota och med glädje dessutom. Imponerande! Till slut får han sina nya fina blåa kläder!

Berättelsen omfattar 29 sidor från början till slut och varannan sida är tom och helvit. På motstående sida (den högra) finns på varje uppslag hela tiden en stor (helsides-) färgbild och under denna en eller ett par meningar text. En kort, färgglad berättelse om en synnerligen företagsam pojke. Tänka sig, han ror båt ensam utan flytväst! Men så är detta ursprungligen från 1912 också.




Elsa Beskow: Blomsterfesten i täppan (Bonnier Carlsen 1995)
Det är midsommarafton men lilla Lisa får inte vara med på midsommardansen tillsammans med de vuxna. Lisa får stanna kvar i mormors trädgård och fira midsommar bland blommorna.

Det visar sig vara riktigt lyckat för plötsligt står midsommarféen där och hon erbjuder Lisa en möjlighet att vara med på blommornas egen fest. Var midsommarafton får blommorna nämligen eget liv och kan fritt röra sig fritt över markerna även om människorna vanligtvis inte kan se det. Självklart vill Lisa vara med!

Och så får Lisa se hur alla blomsterfigurerna förbereder den stora festen. Här är smörblomsfamiljen, fru Potatis, fru Rödbeta, ja, prästkragar, vallmo, klöver, timotej, kamomill, fruarna Pensé och Pion, fröknarna Syrén och Kaprifol, baronerna Kejsarkrona och Löjtnantshjärta, riddar Iris och många fler. Från sjön kommer herrarna Vass, jungfru Blomvass, fröken Kalla och en hjortronblomma. Och herr Säv och junker Svärdslilja. Till och med drottning Rosa är med, tyvärr dock inte hennes kusin, drottning Näckrosa.

Fler gäster anländer; fru Fuchsia, fröknarna Pelargonia. Det är väl när ogräset kommer förbi som det hela blir lite mindre trevligt. Vem vill väl ha trädgården invaderad av ogräs? Herr Tistel blir grindvakt. Lyckligtvis sjunger alla fina sånger och det blir på det hela taget en riktigt lyckad midsommarblomsterfest för Lisa.

Dessa 32 sidor omfattar mängder med bilder, både svartvita och rejält färgsprakande. Beskow är i sitt esse och levandegör alla dessa ovannämnda växter i form av små figurer; män, kvinnor och barn. Själva berättelsen förs fram både som vanlig text och somliga stycken i verser som rimmar. Definitivt annorlunda story, på gott och ont, men verkligen fantastiska illustrationer. Först utgiven 1914.




Elsa Beskow: Tomtebobarnen (Bonnier Carlsen 2002)
32 sidor klassisk bilderboks-saga av Beskow som handlar om de käcka Tomtebobarnen i sina flugsvampsmössor, ja faktiskt om hela familjen Tomte som bor under den stora tallen i skogen.

Barnen klättrar i träden och leker bland mossor och blad. De umgås med ekorrar, grodor och fladdermöss och lär sig saker av den kloka ugglan. Tomtefar jagar orm och mor väver filtar.

Alla plockar bär och svamp och fyller matförråden inför vintern. Ibland visar trollet sitt fula tryne. Barnen åker kälke eller sitter inne och myser med familjen och snart så blir det vår och bäckarna porlar…

Gulligt och framför allt riktigt snygga helsidesbilder i färg på varje uppslag, utöver en del svartvita bilder och en berättelse på vers. Först utgiven 1919.




Elsa Beskow: Muntergök (Bonnier Carlsen 1996)
Sagan om Muntergök handlar om en liten kille som kläcks ur ett storkägg. Den lilla pysslingen hjälper två bröder med läxläsningen innan deras lite elaka farbror vill resa runt och visa upp pysslingen för att själv tjäna pengar.

Härnäst kommer sagan om Den osynliga trädgården. Här har en vacker trädgård förtrollats och blivit osynlig bara för att en dum prinsessa inte ville dela de undersköna miljöerna med någon annan. Utan ett par speciella glasögon ser alla vackra blommor, buskar och träd och gräs nu inte mycket ut för världen. Tvärtom, trädgården är nedgången, kal och tom.

I berättelsen Doktor Klokamundus´ uppfinning uppfinner den smarte mannen med det lustiga namnet en uppfostringsmaskin som skall få bukt med besvärliga barn som bara gör bus och slarvar med läxorna. Ett helt år skall ett dussin besvärliga kamrater tillbringa inne i maskinen, en av grabbarna är doktor Klokamundus egen son! Behöver jag säga att maskinen inte fungerar helt perfekt?

Lilla moster Lappabyx är sagan om en kvinna som av sitt hjärtas godhet hjälper andra barn med läxorna, lagar deras kläder och låter dem leka fritt. Hon har inga egna barn och inget hopp om att hitta en friare, moster Lappabyx är tyvärr inte den vackraste kvinnan i trakten… När kungen så söker efter en partner frågar han ortens alla barn vem som är den snällaste kvinnan de känner. Självklart är det moster Lappabyx!

Nästa berättelse berättar om barnen Anna-Stina och Ljugare-Pelle som träffar kungen. Kungen är besviken på sitt folk, alla ljuger så mycket. Nu vill han se till att alla barn skall lära sig att bara tala sanning, aldrig fara med osanning. Stackars Anna-Stina! Den duktiga flickan har aldrig tidigare stött på några lögner, hon har alltid varit ärlig. På frågan om hennes mor inte lärt henne att det är fult att ljuga svarar hon nekande. Aj då, då blir det uppfostringsanstalt.

Sista sagan heter När stora blåbärsberget kom till stan och här händer faktiskt det otroliga. Ett stort troll lyfter upp hela det enorma blåbärsberget och flyttar in det till stan. Alla barnen får jätteroligt. De kan klättra i träden, rulla nedför sluttningarna, plocka bär och svamp. Myndigheterna vill spränga bort delar av berget, hugga ut trappor i stenen, anlägga restaurang på toppen, låta sätta ut vakter som hindrar obehöriga från att beträda gräsmattor och då är det bara för trollet att låta flytta berget igen.

Först utgiven 1919, 123 sidor. 6 sagor på ca 20 sidor vardera. Överlag medelmåttigt roligt och spännande. De första tre berättelserna är bättre än de tre avslutande.




Elsa Beskow: Lasse-Liten i trädgården (Bonnier Carlsen 2002)
Lasse leker med sin nya boll i trädgården. Där uppe i ett träd sitter pojken September och spelare pipa och sjunger. September slänger iväg Lasses boll till krusbärslandet. Där finns såklart krusbärspojkarna och krusbärsflickorna. De slänger bollen vidare till vinbärsbuskarna där vinbärsgubben bestämt säger att bollen istället hamnat hos fågelskrämman. Runt fågelskrämman sjungs och dansas det innan man blir varse att bollen hamnat hos fru Astrakan vid äppelträdet. Och så går sagan och bollen vidare.

Vi träffar fröknarna Plommon, Jordgubbsfar och Smultronmor, Herr Gråpäron, fru Kålhuvud och alla figurerna i blomsterrabatten. September spelar och sjunger, det framförs Äppelträdets sång, Jordgubbarnas vaggvisa och så till slut en höstvisa.

Berättelsen kommer både i vanlig löpande text och i stycken vars verser rimmar. Beskow tecknar som alltid riktigt tjusiga bilder med figurer från växtriket men själva sagan är väl egentligen inget vidare. Här blir det illustrationerna som räddar betyget tre.

Utkom första gången 1920. 30 sidor.