Linwood Barclay: Vilseledd (Kabusa Böcker 2012)
(Never Look Away. 2010)

David Harwood tar med sig familjen till nöjesfältet en ledig lördag. Tyvärr blir det allt annat än en dag med skratt och glädje. Plötsligt är 4-årige sonen Ethan försvunnen!

Omedelbar panik förstås men lyckligtvis kommer han strax tillrätta. Det är då Davids hustru Jan försvinner... Och henne hittar man inte alls!

Av oförklarlig anledning syns hon inte på filmerna från nöjesfältets övervakningskameror, ej heller kan någon annan bekräfta makens upplysningar om att Jan varit deprimerad. Polisen börjar tro att hon inte ens varit med i parken den där dagen. Plötsligt är David misstänkt för mord och därhemma frågar lille Ethan efter sin mamma.

Som den journalist han är tänker David snoka reda på vart hans hustru tagit vägen. Det blir inte helt lätt och vad som verkligen skett är mycket värre än han någonsin kunnat ana.

Vilseledd är 411 sidor som börjar med ett stort mysterium och slutar rätt olyckligt. Bitvis rätt spännande men jag blir också rejält förbannad på den där Jan... Betygstrean har ett stänk av extra styrka i sig.
Linwood Barclay: Tro dina ögon (Kabusa Böcker 2013)
(Trust your eyes. 2012)

Illustratören Ray reser hemåt för att begrava sin far och ta hand om sin schizofrene lillebror. 37-årige Thomas tillbringar sitt liv vid datorn, lever för att memorera precis varenda karta som finns i världen. Med hjälp av hemsidan whirl360.com ser han via skärmen fotografier och filmer från världens alla hörn, nästan varenda gata i de större städerna har fotograferats och filmats. Thomas memorerar dem alla.

Så en dag när han tittar på ett filmklipp över en gata i New York ser han något han inte väntat sig. Just som kamerabilen från whirl360 tydligen filmat husfasaden skymtar något förbi i ett fönster. Ett kvinnoansikte förvridet av skräck, ett huvud inslaget i en plastpåse!

Thomas tjatar till dess att Ray ger upp och ger sig iväg till New York för att kolla upp denna mystiska bild. Är det verkligen ett mord som brorsan sett eller är det något annat. En skyltdocka? En filminspelning?

Detta är början på en osannolik historia men en rätt spännande sådan. Mentalsjuke Thomas har inte bara ett fantastiskt minne, han påstår sig också jobba för CIA och ta sina order av den före detta presidenten Bill Clinton… Ja, det låter ju helt vansinnigt tycker de flesta, men vem är det då som ändå regelbundet ringer Thomas och utdelar order?

In med en New York-politiker, hans kvinna och närmaste assistent, en OS-medaljör, några lönnmördare, en polis, en läkare, en möjlig flickvän, FBI, en packe mordoffer och så förstås självaste president Clinton… Fartfyllt, bitvis rätt spännande. Solid medeltrea i betyg. 407 sidor.