Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 9. Nummer 1-6 1977
(Egmont Kärnan AB 2003)

I ett följetongsäventyr reser Bamse och vännerna till Vilda Västern, träffar revolvermän och fångas av indianer anklagade för häststöld. I ett härligt vinteräventyr tävlar Bamse och vännerna mot vargarna i slalom, därefter blir det snöbollskrig där Vargarna kaster sten och Lille Skutt blir hjälten. Bamse, Lille Skutt och Skalman är ute och reser, hamnar i staden Kassapa och måste rädda invånarna från en hemsk demon. Och så vill alla rida Billy Boy i tävling, Lille Skutt träffar Nina Kanin för första gången och Krösus Sork säljer Dunderdricka.

Det händer en himla massa och allt är riktigt bra. Bäst är som alltid i mitt tycke Skalman eller rentav Pellefant som åker skidor och moped och skrämmer bort glasskunder. De inledande faktasidorna handlar om husdjuren i Bamseserien; Lurvas, Katten Janson, Husmusen, biet Surre och andra. Det enda negativa man kan säga om att plöja igenom en sådan här samling är att en del avsnitt ibland känns lite väl lika andra som publicerats tidigare. Man har vinstersporttävlat mot vargkusinerna förr, Bamse har räddat skrämda människor tidigare och Krösus försöker alltid luras och kränga bluffvaror. Men Bamse är Bamse och man kan inte annat än älska den serien.
Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 10. Nummer 7-12 1977
(Egmont Kärnan AB 2004)

Denna den 10:e volymen med samlade Bamse-tidningar inleds med en titt på otäckingar från sagornas och sägnernas värld. Det handlar om jättar, troll, trollkarlar och häxor som förekommit i serierna genom åren. Sen kommer äventyren igång och det börjar med fortsättningen på äventyret om den flygande sängen och ett möte med Hosko Posko som förtrollar Lille Skutt till sten. Hunden Lurvas blir polishund och Billy Boy är med på hästtävling, en tävling Krösus Sork gör allt för att vinna. Bamse får paket från Australien och ur paketet hoppar Hoppa-Tossa, en livs levande känguru. Hon är med och boxas mot Knäcke Benkross och ställer till det i några avsnitt.

När det är som mest spännande slutar sista äventyret i denna bok. Då vet vi att gamla farmor lagat till farlig dunderhonung som gör vem som helst stark och att flera burkar blivit stulna. Alla Bamses-fiender har nu egna burkar dunderhonung. Knocke och Smocke, Vargkusinerna, Sjörövarna och Fixare-Sorkarna. Vem kommer att blir stark? Ingen? Alla? Oj oj oj. Eländes elände. Det bjuds också på 5 Pellefant-serier och ett långt spännande äventyr med Lille Rickard och hans katt. En tjock Bamse-volym då både sommar- och julnumret har extra många sidor.
Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 11. Nummer 1-6 1978
(Egmont Kärnan AB 2004)

Förordet ägnas åt Francisco Torá, den spanske Bamsetecknaren. Flera av Bamseäventyren handlar om vad som blev resultatet av ett besök som Bamse, Skalman och Lille Skutt gjorde uppe på Jökelberget. De fick med sig ett gammalt förhistoriskt ägg hem, som senare kläcktes. Ut kom en dinosaurieunge som snabbt växte sig jättestor och fick namnet Salamander. Krösus Sork gör försök att köpa Anna-Cillas leksaksaffär och Bamse-gänget träffar den gamle uppfinnaren Tossenil. Vi stiftar bekantskap med Nina Kanins falska mormor och Bamse kör en racerbil som blivit kluven på mitten av tåget.

Slutligen kommer vi till Bamsetidning nummer 6 1978, det i mitt tycke kanske bästa numret av dem alla. Här finns bara toppserier från start till slut. Det bjuds på farmors goda tårtor (med dunderhonung i!), det ordnas fisketävling och Mickelina får ett dockskåp. Slutligen träffar Bamse tyvärr Gluff-Gluff, en figur som faktiskt också blir stark av dunderhonungen! Sorgligt nog slutar serien och hela boken när det är som mest spännande! I den här volymen finns också några Pellefant-serier och för första gången i ett äventyr har Skalman inte tid att sova när sovklockan ringer!!
Rune Andréasson: BAMSE-Biblioteket Volym 12. Nummer 7-12 1978
(Egmont Kärnan AB 2004)

Det börjar med avslutningen på det spännande äventyret med Gluff-Gluff och fortsätter med några originella äventyr så som Bamse och lemonadkällan och följetongsserien om Ägg-Tjuven Ola Grävling! Festlig är också serien om Ankan som var rädd för vatten. Bamse-gänget träffar också ko-bovar och pälsjägare och är med om många andra äventyr. Pellefant dyker upp några gånger och förordet handlar om Gösta Gummesson, Pellefant-tecknaren.