Brian Azzarello & Lee Bermejo: Joker (DC Comics 2008)
Batman dyker förvisso upp på de allra sista sidorna för en fight med Jokern men i övrigt handlar allt bara om Jokern. Han har varit inspärrad på dårhuset Arkham och ingen trodde väl att han någonsin skulle släppas fri, men så sker.

Snacket går i Gothams undre värld. Jokern är tillbaka! Japp, på berättelsens tredje sida lämnar han Arkham Asylum som en fri man. Småskurken Jonny Frost är den som väntar med bilen utanför grindarna. Det är Jonny som berättar storyn, om sin tid i Jokerns närhet.

Det hela kommer att handla om att Jokern ser sig själv som stadens självklare kriminelle ledare och att andra män under Jokerns frånvaro tagit över hans stad, hans affärer, hans pengar. Dags för Jokern att ta allt tillbaka. Så det är väl bara att göra sig av med konkurrenterna…

Jonny Frost hänger med när Jokern far runt och hotar och mördar. Vi träffar vanliga skurkar och dessutom Killer Croc, Pingvinen och Dubbelansiktet. Och mot slutet alltså mörkrets riddare, Batman som naturligtvis måste sätta stopp för Jokerns våldsvåg. 122 sidor som Bermejo illustrerat utmärkt, hans ärrade Joker passar perfekt för den här typen av berättelse.