Kelley Armstrong: Biten (Richters 2002)
(Bitten. 2001)

30-åriga Elena bor med sin pojkvän Philip i Toronto och de båda har ett rätt bra liv tillsammans men Elena bär på en stor hemlighet. Hon är efter ett ha blivit biten i barndomen inte bara människa utan varulv dessutom. Hon vill ha ett vanligt liv med Philip men kämpar för att dölja sanningen, och sin styrka, sin vildhet, sin hunger... Då och då vaknar varulvens drifter i henne och hon måste smyga ut från lägenheten, förvandlas till ett fyrbent vargliknande monster och springa i skogarna och jaga smådjur...

När ledaren för Flocken ringer vägrar Elena att svara. Hon anser sig vara färdig med sin andra familj, sina varulvskamrater som lever på en gård på annat håll. Men naturligtvis är hennes vägran fåfäng. Någonstans inom henne längtar hon efter sina allra närmaste, sin varulvsfamilj, personer hon älskar på flera plan, personer/varelser som förstår henne på ett sätt Philip aldrig skulle kunna... Dessutom är hon nog lite nyfiken på vad de vill, de har ju inte setts eller hörts på ett år.

Situationen visar sig vara allvarlig. En främmande varulv har tagit sig in på deras område och dödar människor. Folk smyger runt på deras marker och letar efter vargar... Flockens egendom är visst inte längre en fristad, en säker plats för dem. Och vem är den okände varulven som dödar människor? Någon galning som inte har koll på sina drifter?

Elena ljuger ihop en historia om kusiner i nöd för Philip och far iväg och sätter allt på spel. Hon möter sin stora kärlek och mannen som gjort henne till varulv, hon träffar gamla vänner och förlorar andra. Det är nämligen inte bara en ny varulv som kommit till trakterna utan flera. Det är upplagt för en riktig fajt mellan Flocken och nya inkräktare...

Biten är True Blood- och Twilight-serien på nytt, men den här gången med varulvar i fokus istället för vampyrer. Lättsam spänning och romantik alltså. Annat värt att notera är att denna berättelse släpptes bara månader efter första True Blood/Sookie Stackhouse-boken och långt före Twilight, så detta skall inte ses som ett simpelt plagiat utan är väl i sin genre inte på något sätt sämre än de andra megasuccéerna. Fast kanske inte bättre heller. Det hela kommer väl an på om man föredrar vampyrer eller varulvar, antar jag. 381 sidor.
Kelley Armstrong: Märkt (Richters 2005)
(Stolen. 2003)

Ruth Winterbourne och hennes brorsdotter Paige bokar möte med Elena Michaels bara för att berätta att de vet att hon är en varulv, världens enda kvinnliga varulv! Själva påstår de sig vara riktiga häxor och vill kalla Elena till ett möte med representanter för andra mer eller mindre otroliga varelser i något slags råd.

Det låter förstås som ett skämt men finns det varulvar kan det såklart finnas häxor också, och demoner och varulvar osv. Elena och några varulvsvänner från Flocken tar sig till mötet och får nya vänner. Sen går Elena och blir kidnappad...

Miljardären Ty Winsloe är lika galen som rik. Han samlar dessa övernaturliga varelser i ett mycket välbevakat fängelse/forskningslaboratorium. Han jagar och dödar somliga för nöjes skull, andra blir riktiga försöksdjur då Winsloe är nyfiken på deras speciella förmågor...

Elena vill förstås rymma men det är mer än så. Somliga i huset vill hon verkligen döda, andra måste hon nog rädda och få med sig mot friheten.

Märkt är en fantasifull historia om varulvar, häxor och demoner fast allra hemskast verkar nog en vanlig rik affärsman vara... 399 underhållande, lättlästa och spännande sidor. Ja, ganska i alla fall, nog så för ett solitt medelbetyg.