Anonym: Presidentkandidaten (Forum 1996)
(Anonymous: Primary colors. 1996)

Vet inte om det idag är känt vem som skrivit den här boken. Han/hon verkar i alla fall ha rejäl kännedom om tjyv- och rackarspelet i politiska kampanjer när allt handlar om att synas och värva röster i valtider. Här har vi Henry Burton som dragit sig tillbaka från den politiska arenan. Han är trött på intriger, lögner, smutskastning. Så kommer sydstatsguvernören Jack Stanton och seglar fram som stark kandidat i de demokratiska primärvalen. Han vill ha med Henry i kampanjledningen och tro det eller ej, men Stanton känns fräsch, ärlig, sannerligen annorlunda, så Henry ställer upp. Förnyelse för Amerika är budskapet som verkar gå hem. Kan Stanton månne bli president?

Sällskapet kring Stantons kampanj far landet runt och gör sina framträdanden, debatterar, värvar, skakar händer, bjuder frikostigt. Allt ser ut att gå vägen, men så dyker det upp historier om älskarinnor och utomäktenskapliga barn. Henry, Stanton och medarbetare värjer sig bäst de kan, men det går trögt. Siffrorna dalar. Så får man nys om snaskigheter kring den starkaste motståndaren...

Jaha, politik i bokform känns faktiskt riktigt trist. Har inte sett filmen "Spelets regler" som gjordes på denna bok, men den fick bra betyg. Fast boken låg å andra sidan högt och länge på bestsellerlistorna också, och den är trist. Så filmen lockar inte längre. Här är det resor, TV-framträdanden, tal till folket på torget och handskakningar hela tiden. Inget mer. Undrar om inte Jack Stanton i boken är en lätt förvanskad Bill Clinton…..men vem bryr sig? 378 sidor.