Hans Alfredson: En yxa i nacken (Wahlström & Widstrand 1992)
Kommissarie Albin Winkelryd är pensionerad men blir trots det överraskande inblandad i ett nytt fall. Eller rättare sagt, han beslutar att engagera sig i ett försvinnande, dels för att han inte har något bättre för sig och vill vara snäll, dels för han blir förtjust i den desperata kvinnan som söker sin saknade dotter.

Det är nyårsafton och Winkelryd bjuds hem till en gammal god vän. Det är förresten denne som berättar hela historien. Ja, där sitter vännerna och äter och dricker gott när det ringer på dörren. Fru Berit SolvĂ©n kliver in och berättar hur upprörd hon är över att inte få kontakt med dottern.

Sällskapet söker henne i bostaden men reser raskt norrut till Dalarna och hittar dottern med en yxa i nacken, död i familjens sommarstuga.

Det här är 249 ganska lättlästa sidor, men inte blev de så värst spännande. Jag hade förväntat mig både mer spänning och framförallt mer humor från Alfredson, men nej. En liten knorr i samband med avslutningen bjuds det förvisso på, men som helhet en trist historia, en rätt stor besvikelse faktiskt.