Stefan Ahnhem: Offer utan ansikte (Forum 2014)
Polisen Fabian Risk lämnar Stockholm tillsammans med familjen och flyttar tillbaka hem till Helsingborg. Det är sommar, de har alla ledigt och håller som bäst på att flytta in i ett gammalt men nyinköpt hus när Helsingsborgspolisen låter höra av sig.

De vill att Fabian skall engagera sig i alla fall något lite i en ny utredning de just startat. På en skola har man precis funnit en lärare mördad. Denne har fått händerna avkapade och bredvid kroppen hittade man ett gammalt klassfoto från lärarens ungdom. Den nu döde läraren har fått sitt unga ansikte på fotot överkryssat.

Kan kanske Fabian bidra med någon information? Han må ha semester och skall inte påbörja sitt polisarbete hos Helsingsborgspolisen riktigt än, men nu är han ju ändå själv med på det där fotot! Läraren är Fabians gamla klasskamrat.

Ja, semester eller ej. Fabian blir såklart lite nyfiken och ställer förstås upp med den hjälp han nu kan ge. Fortare än fort är han helt absorberad av fallet och i allra högsta grad involverad i att söka ledtrådar och följa diverse spår. Familjen överger han snabbt och Fabians nya kollegor inser raskt att Risk är en ensamvarg av sällan skådat slag, någon som går sina egna vägar och gör vad som faller honom in…

Upplägget låter kanske inte så värst originellt men det går faktiskt inte att komma så mycket närmre allra bästa betyg utan att få det. Det finns mycket att gilla i den här 591 sidor tjocka berättelsen. När läsaren fått vara med om massor av saker är man ändå inte ens halvvägs in i romanen. Det bjuds på överraskningar, spänning och högt tempo. Ahnhem bjuder också på ett härligt varierat utbud av mer eller mindre ovanliga mordmetoder och storyn suger fast läsaren från start och sen vill man faktiskt bara läsa vidare…

Den mördade slöjdläraren är naturligtvis bara det första offret. Fler skall följa. Någon ännu okänd verkar vilja ta livet av alla i den där gamla skolklassen och denne ser också ut att lyckas med sina planer, gång på gång. Fabian själv är troligen ett planerat framtida offer. Men vem är mördaren? Och varför mörda gamla klasskamrater nu efter att så många år har gått?

Ja, det är ju ingen vågad gissning att någon i unga år utsatts för något hemskt. Till och med på bokens baksida står det att berättelsen handlar om mobbing och om hur den kan förvandla personer.

Offer utan namn är en riktig toppbok i den svenska kriminalromangenren. Mycket är fantastiskt bra men, suck, måste den manlige polisen alltid vara en förvisso smart men socialt lätt handikappad kille? En polis med en taskig relation till fru och barn? En snut som lovar sina barn saker som alla redan vet han inte kommer att hålla? En man som alltid, alltid låter jobbet komma före allt annat även om han faktiskt har ledigt!

En supersnut i ett team men som ändå kör sitt eget race och lyckas med mycket men också klantar till det och råkar i trubbel? Ja, har man läst det förut? Jo, den delen av romanupplägget känns ju tyvärr föga originell. Men resten, ah, resten känns faktiskt nytt, fräscht och annorlunda och det räcker ändå bra för ett mycket högt betyg! En stark debutroman, helt klart.
Stefan Ahnhem: Den nionde graven (Forum 2015)
Ahnhems andra bok om polisen Fabian Risk är rejält tjock den också (569 sidor) men låt inte det skrämma dig! Berättelsen är så lätt att komma in i och så spännande att sidorna flyger fram. Den här boken kommer du inte att vilja lägga ifrån dig!

Händelserna utspelas ungefär ett halvår innan de i debutboken Offer utan ansikte så här kan du få veta mer om alla de saker som driver Fabian och familjen till Skåne. Ja, har du inte redan läst den boken kan du lika gärna börja med den här och ta allt, så att säga, från början. För Ahnhem skall du självklart läsa, hans båda böcker sopar banan med de flesta av dem från den så meriterade svenska ”deckareliten”. Författaren förtjänar i mitt tycke inget annat än ”Stieg Larssonska” försäljningsmässiga framgångar. Gör gärna riktigt bra filmer på de här romanerna också... Om det går. Kanske är våldet, grymheterna som skildras för mycket? Ja, ställ in dig på en otäck bok.

Fabian Risk och hans chef kallas till Säpo. De informeras om att justitieministern försvunnit någonstans längs den mycket korta vägen mellan Riksdagshuset och en väntande bil. Det hela låter fullkomligt otroligt. Fabians chef ger honom i uppdrag att på eget bevåg kolla upp det här mysteriet. Inte sjutton kan väl en av landets ministrar bara försvinna?

Fabian söker högt och lågt, nyttjar sina små grå celler och gamla vänner och närmar sig faktiskt gåtans lösning. Snart kan inte Fabian lita ens på sin egen chef och hans jakt på justitieministern har förbytts i sökandet efter en kannibal!

I Köpenhamn har vi polisen Dunja Hougaard som kämpar mot jobbiga kollegor, sexistiska chefer och försöker att lösa synnerligen brutala kvinnomord. Mycket pekar efter ett tag mot den kände våldtäktsmannen Willumsen, men han verkar ha bosatt sig i Sverige.

Ja, här har vi en svensk polis som söker en kannibal och en dansk polis som vill sätta en styckmördare bakom lås och bom. Kanske jagar de samma person? Kanske är de båda helt fel ute? Det hela är högdramatiskt, synnerligen våldsamt och med en och annan överraskning. Tempot är högt, spänningen påtaglig. Detta är en riktigt, riktigt bra kriminalroman, kanske rentav den bästa jag läst sedan Ahnhems debut! Läs och förfasas över eländet, om man så säger...
Stefan Ahnhem: Arton grader minus (Forum 2016)
I Helsingborg blir det Fabian Risk och några kollegor som tar sig an fallet med den nedfrusna bilisten. Efter en biljakt genom staden kör en man sin bil över kajkanten och ned i vattnet. När föraren fiskas upp konstateras överraskande att han varit död i två månader! Hur han i det skicket kunnat köra bil genom Helsingborg är såklart ett mysterium.

Poliserna gör så plötsligt flera överraskande upptäckter. Rika personer saknar plötsligt pengar och döda personer lever. Det visar sig finnas en mördare i staden, en figur som även är en förklädnadernas mästare. Någon mördar folk och tar över deras identiteter…

Inte långt från Helsingborg, i Helsingör på andra sidan sundet, är det den danska polisen Dunja Hougaard som stöter på en nedblodad uteliggare och hamnar mitt uppe i ett fall där okända individer plågar hemlösa, torterar och dödar dem, samtidigt som dåden filmas och hamnar på nätet.

Båda poliserna har utöver fallen fullt upp på alla plan. Fabian får kämpa med en alkoholiserad chef, en hustru som vill skiljas, en dotter i kontakt med de döda och en son som kärat ned sig i en vacker flicka.

Dunja å sin sida har nyligen degraderats och förflyttats efter att ha gjort ett fel och hamnat på kant med en polischef. Ingen vill lyssna på henne, hon motarbetas från flera håll och har samtidigt fått kollegan Magnus jobbiga kärleksförklaringar att hantera. Hon tänker göra vad som krävs för att sätta skyldiga bakom lås och bom och naturligtvis tänker hon hämnas på sin nemesis, polischef Sleizner!

Här kommer 537 mycket spännande sidor. Den förklädde mördaren kan vara vem som helst och de båda fallen ta vilken riktning som helst. Somligt i både Helsingborg och Helsingör visar sig också hänga ihop och en cliffhanger ger något annat oavslutat och hängande i luften när boken är slut. Det måste väl betyda att Ahnhem tänker sig ytterligare en bok i serien? Det får man hoppas, så här långt är berättelserna alldeles förträffliga!
Stefan Ahnhem: Motiv X (Forum 2018)
500 sidor är lästa och då får jag veta att Fabian Risk skall komma tillbaka hösten 2019. Det är nog bäst det för här lämnas en hel del hängande i luften när boken är slut. Ja, allt har varit lättläst och spännande, sidorna har raskt slukats, detta är en bra bok, men det faktum att det inte blir något definitivt slut på flera av de många sidoberättelserna jag följt i berättelsen gör mig faktiskt lite besviken.

Polis Fabian Risk är inte i tjänst. Han vakar vid dotterns sjuksäng. Lyckligtvis vaknar hon upp men är som förändrad, en helt annan människa. Hon envisas med att tjata om att precis allt i livet är förutbestämt och att andarna berättat för henne att någon i familjen kommer att dö.

Fabians relation med hustrun Sonja är rätt frostig och att samtala med sonen Theodor går nästintill inte alls. Kort sagt, privatlivet är ingen höjdare för Fabian just nu. Då kallas han i tjänst igen för naturligtvis har inte brottslingarna tagit semester, nej här finnas att göra. Fabian lägger i princip all sin tid på att misstänka att poliskollegan Molander är en mördare. Men skall han finna definitiva bevis, det är frågan?

Molly får oönskat besök. En inbrottstjuv tittar in och skrämmer upp henne. Minst lika obehagligt är det faktum att någon bytt bakgrundsbild i hennes telefon. Där syns nu inte längre hunden utan hon själv sovandes i sin egen säng. Dessutom verkar någon ha klippt av henne luggen…

11-årige Moonif Ganem försvinner men återfinns i husets tvättstuga. Pojken centrifugeras i tvättmaskinen…

Kriminalinspektör Irene Lilja undersöker attentat mot en flyktingförläggning, synar kända Sverigedemokrater i sömmarna och lurar sig in i hemliga sällskap. Hon får veta att mannen hon lever med är en medlem i SD och kommer på kant med farliga nynazister. Snart mottar hon otäcka hot som hon håller hemliga för kamraterna…

Lilla Ester har försvunnit, troligen kidnappats av den pedofil polisen sökt sedan länge. Usch.

Och någonstans hittar vi mister X, mannen som låter en samling tärningar bestämma över de dåd han brinner för.


Ja, händelserikt är bara förnamnet. Här sugs man in i en saga som spretar åt många håll men lyckligtvis ändå är lätt att följa. 500 sidor både känns och ser ut som färre, men som sagt, jag hade här och nu önskat ytterligare 100 sidor och ett slut på somligt. Stark betygstrea i alla fall.
Stefan Ahnhem: X sätt att dö (Forum 2019)
Detta är 486 sidor som tar vid precis där boken Motiv X tog slut.

Helsingborgspolisen jagar fortfarande den okände galning som misstänks ligga bakom en rad hemska mord den senaste tiden. Där man i somliga fall trott sig ha hittat en skyldig har man nu tvingats tänka om. Det är någon annan som är den verkliga förövaren. Eller är de två?

Ja, de här utredningarna är inte lätta, särskilt inte när polis Fabian Risk är övertygad om att kollegan Molander själv är en mördare, inblandad i en hel del fall som Molander själv är satt att utreda…

Fabian samlar bevis i största hemlighet samtidigt som han naturligtvis försöker att inte avslöja sig för kollegan. Molander är smart, ett misstag kan vara förödande.

Den andra mördaren där ute är ju som läsaren redan vet Tärningsmannen, en galning som helt låter slumpartade tärningskast bestämma vem som skall dö, när, var och på vilket sätt. Inte konstigt kanske att polisen inte finner någon gemensam nämnare mellan offren.

Privat brottas Fabians fru med en konstutställning och sonen har åkt in i finkan. Här skulle grabben bara vittna mot kriminella kamrater och så blev han själv inlåst i fängelse. Helt galet ju.

Galen är förresten den högt uppsatte Köpenhamnspolisen Kim Sleizner. Han är helt besatt av att fånga Dunja Hougaard, och förresten, den svenske polisen Fabian Risk gillar han inte heller.

Det är upplagt för stora problem när Fabian reser till Köpenhamn för att fånga Tärningsmannen. Slutstriden står på ett fullsatt Tivoli och det blir en kaosartad och synnerligen blodig uppgörelse…

Det hela är lättläst och spännande men slutet kommer väl tvärt och Sleizner-Hougaard-inslaget blir det inte mycket med. Ja, och fler bitar som ändå fått utrymme här lämnas hängande i luften så jag antar att det planeras en fortsättning framöver. X sätt att dö är bra, får en stark betygstrea, men samtidigt inte sådär fantastiskt gripande och spännande som seriens inledande titlar, inte i mitt tycke. Samtidigt dock bättre än bra mycket annat i kriminalthrillergenren…
Stefan Ahnhem: Den sista spiken (Forum 2021)
Högt tempo och superdramatiskt precis hela vägen. Detta är 480 sidor svåra att släppa ifrån sig. Den sista spiken är en berättelse om desperata personer, hemsökta av demoner som de inte verkar kunna bli fria ifrån. Kan detta månne vara den allra sista boken i serien? Ja, vem vet...

Den svenske polisen Fabian Risk får telefonsamtalet han fruktat. Sonen Theodor har dött i danskt fängelse. Pojken har hängt sig. Familjen Risk faller samman, inte minst för att en fullkomligt besatt Fabian anar att allt inte står rätt till. Till vilket pris som helst tänker han få fram sanningen...

Den före detta polisen Dunja Hougaard fullkomligt hatar sin före detta chef, Kim Sleizner och tänker inte låta honom gå fri. Dunja har sett och upplevt för mycket av hans galenskap och samlar nu tillsammans med ett par kamrater de bevis de behöver för att en gång för alla fälla mannen. De har avlyssningsutrustning i hans telefon, läser hans meddelanden och följer efter bästa förmåga efter honom för att kartlägga hans rörelser. Någon gång måste han väl göra bort sig, avslöja sig eller kvarlämna obestridliga bevis? Och nu verkar han vara inblandad i nya ljusskygga aktiviteter...

Köpenhamns polischef Kim Sleizner vet att Dunja gömmer sig därute och vill åt honom. Han själv brinner lika hett för att få henne fast. Dunja vet ju för mycket om hans hemliga sida om man säger så. Så Sleizner tänker gå på offensiven, samtidigt som han förstås inte har några som helst planer på att sluta med sina galna projekt. Kim Sleizner är mannen som gör vad han vill, och tänker komma undan med det också...

Ja, jösses, har den svenska kriminallitteraturen stött på en mer listig och galen psykopat? Det är ju nästan så att Silfverbielke (från bokserien av Buthler & Öhrlund) får stå tillbaka. Och den här mannen är högt uppsatt polischef med kontakter dessutom... Fartfyllt och spännande, jajamän. Riktigt, riktigt bra.