Helena von Zweigbergk: Det Gud inte såg (Semic 2001)
256 sidor kriminalroman som jag inte riktigt blir klok på om jag gillar eller blir besviken på. Hur som helst berättar Ingrid Carlberg om sitt liv. Vi får veta att hon är präst, rädd för nästan allting och ensam i livet, men ändå inte. Hon har ju Gud.

Nu kommer hon till ett kvinnofängelse och blir genast impopulär. Stämningen är hätsk, fientlig och de hårda kvinnorna vill inte ha Ingrid inom murarna. Till och med några vakter såg helst att hon försvann. Enhetschefen Anita tror dock att Ingrid kan göra gott, få kvinnorna att öppna sig lite, börja berätta sina hemligheter och finna lugn och frid.

Speciellt mycket hoppas man på att dubbelmördaren Gun som inte talar med någon skall finna förtroende för prästen och passa in bättre bland fångarna. Och banne mig om inte Ingrid får Gun att börja berätta om sig och sitt liv. Ingrid blir först nyfiken och snart besatt av att finna sanningen. Är Gun verkligen oskyldig som hon hela tiden hävdat? Men dubbelmordet då? Ingrid snokar vidare och finner Guns släktingar som absolut inte vill tala om det hemska Gun gjort. Men ju mer avvisande de är desto hårdare kämpar Ingrid för att få veta allt...

Och så får man veta allt och sen är det slut. Eller kanske inte. Och var detta spännande eller bara en trist skildring av Ingrids lika trista liv? Är det inte dumt av en präst att lägga sig i allt hela tiden? Ja, efter 256 sidor är i alla fall boken slut och jag känner mig nog lite lurad på en riktig avslutning. Vad blev det av detta egentligen? Velar kring vilket betyg som känns mest rätt; 2 eller 3, och väljer det första. Men tänker ändå snart läsa nästa bok om fängelseprästen Ingrid.
Helena Von Zweigbergk: Kärleken skär djupa sår (Semic 2003)
Och detta blev en klar uppryckning gentemot första boken om Ingrid Carlberg. Ingrid är alltså fängelsepräst på en kvinnoanstalt. Där är det som alltid både upp och ned, men oftast är situationen under kontroll. Men det kan snabbt förändras. Vi får följa Ingrid genom den kanske värsta perioden i hennes liv, ja kanske rentav den sista perioden i hennes liv, för nu börjar det hända saker.

Fängelsechefen och vännen Anita får hjärtinfarkt och ramlar ihop. Ingrid skall ta hand om hennes hund men glömmer det. Fången Kerstin som förskingrat pengar skall få obevakad permission och träffa familjen. Hon återkommer svårt knivskuren i ansiktet. En ny fånge, Tanja, anländer. Hon nekar till knarksmuggling och kräver att få kontakt med sin pojkvän. Uteliggaren Jesus lämnar mystiska meddelanden som skrämmer och Ingrids försök att bli bättre vän med fångvaktaren Kvarnström går inget vidare. Och kan det bli något av de spirande känslorna mellan Ingrid och kyrkoherden Anders?

Kärlek och ond bråd död i en lättsmält, lättläst mix. 334 sidor.