Timothy Zahn: Legenden om Star Wars: Imperiets arvinge (Bonnier Carlsen 1995)
(Star Wars. Heir To The Empire, Volume 1. 1994)

Fem år har gått sedan Darth Vader besegrades, Kejsaren störtades, Dödsstjärnan förstördes och det onda Imperiet föll i Star Wars-filmen Jedins återkomst. Den Nya Republiken håller på att byggas upp och alla våra vänner från filmerna är tillbaka.

Nu är Han Solo tillsammans med Leia och de väntar tvillingar, två små blivande Jedikrigare. Leia är förvisso också en Jedi, precis som både far och bror, men jobbar mer politiskt med att ena olika folk och knyta dem närmre till Republiken. Alla tror att de onda krafterna för alltid besegrats men inget kunde vara mer fel.

Imperiet har storamiral Thrawn på sin sida som ny ledare och han besitter en kuslig förmåga att kunna förutse motståndarnas aktiviteter. Han har också skaffat sig några Ysalamirer, varelser som kan blockera Kraften. Han har dessutom på sin sida Joruus C´baoth, en gammal Jediriddare med enorma krafter.

C´baoth å sin sida struntar egentligen högaktningsfullt i Imperiet. Som mäktig Jedi anser han sig överlägsen alla andra varelser och har själv som enda mål att få kontroll över Luke, Leia och hennes blivande Jedi-barn. Med alla levande Jedis vid sin sida skall han ensam styra galaxen. Som om detta inte vore nog är Mara Jade ute efter Luke. Om och om igen hör hon i sitt huvud någon som tjatar; Du skall döda Luke Skywalker, Du skall döda Luke Skywalker...

Det här inledningen på en boktrilogi om Star Wars, en tänkbar fortsättning på filmserien med samma namn och allt tar alltså sin början några år efter filmen Jedins återkomst. Om detta är någon officiell version som stämmer överens med George Lucas´ vision om hur filmserien var tänkt att sluta vet jag inte. Men det känns hur som helst som om filmerna fortsätter. En helt okej och trovärdig fortsättning faktiskt. Det enda lite ledsamma är att det inte direkt är några rejäla bataljer med dragna lasersvärd, men det kommer kanske. Och så är de ondas ledare amiral Thrawn inte så urjävligt grym och cool som Darth Vader. Men hur skulle någon kunna vara det?
Timothy Zahn: Legenden om Star Wars: Mörka krafter (Bonnier Carlsen 1996)
(Star Wars. Dark Force Rising, Volume 2. 1994)

De godas kamp mot det växande Imperiet under ledning av amiral Thrawn fortsätter. De försvunna slagskeppen från den legendariska Katana-flottan letar både onda och goda efter. Den som kan finna de 200 farkosterna skulle få ett rejält tillskott till sin rymdskeppsflotta. Det ser ut som om frilansande smugglare vet var flottan finns, men smugglare som inte vill hjälpa varken Imperiet eller Republiken, kan man lita på dem?

Den onde Jedin Joruus C´baoth strcker ut sitt medvetande för att kalla Luke Skywalker till sig och Luke kan inte motstå lockelsen i att träffa den sedan länge försvunna Jedin.

Äventyret fortsätter. Och det känns på sina håll ganska spännande. Drygt 400 mestadels fartfyllda sidor i Star Wars-världen gör det här till något värt att läsa om du är en Star Wars-fan. Fast den här delen läser du bara om du läst del 1 i trilogin, Imperiets arvinge, annars kommer du inte att fatta något.
Timothy Zahn: Legenden om Star Wars: Rebellernas kamp (Bonnier Carlsen 1996)
(Star Wars. The Last Command, Volume 3. 1994)

Amiral Thrawn, ledare för det onda Imperiet, har lyckats få tag på nästan alla de 200 slagskeppen som utgör Katana-flottan och kan verkligen ge motståndarna en tuff match. Fast det känns till en början som om detta faktiskt inte är hela världen för Nya Republiken. Man vet att Thrawn inte har stormtrupper nog att bemanna alla farkosterna. Men, säg den glädje som varar...

Snart står det klart att Thrawn sedan länge haft tillgång till Spartii-cylindrar som möjliggör kloning och att han på hemlig ort skapat sig en rejäl mängd soldater. Jedin C´baoth har samtidigt provat gränsen för sina Jedikrafter och märkt att han med lätthet kan... (säger jag inte!)

Samtidigt lyckas Mara Jade äntligen få tyst på den röst som hela tiden uppmanat henne att hon skall döda Luke Skywalker.

Har du läst de tidigare delarna i den här serien är detta ett måste för här kommer avslutningen. Och precis som i föregående delar är boken fullspäckad med rymdstrider, stormtrupper, droider och mystiska varelser. Trilogin är utläst och det enda jag saknade var en ondare ledare för Imperiet. Det här är som helhet inte alls dumt och något man skulle vilja se på film.