Toby Young: Hopplös och hatad av alla (Tivoli 2003)
(How to Lose Friends and Alienate People. 2001)

"En brutalt rolig och totalt utlämnande självbiografi" står att läsa på omslaget. Totalt utlämnande kan jag lätt hålla med om. Toby Young bjuder verkligen på sig själv. Hans misslyckanden inom media- och journalistvärlden berättar han öppenhjärtligt om och han beskriver sig själv som en synnerligen tunnhårig, lite fet och typisk engelsk 30+kille. Och inte skäms han för sina tillkortakommanden på många områden.

Dock, "brutalt rolig självbiografi" är en lögn, även om det förvisso finns stycken man ler lite åt. Sammanfattningsvis är det ett ord som beskriver både boken och Toby Young på pricken - misslyckad! Författaren är sannerligen riktigt misslyckad men så värst rolig är inte boken som helhet. Efter de förväntningar som jag hade och som absolut inte infrias kan detta inte beskrivas som annat än ett misslyckande.

Det är glest mellan de humoristiska berättelserna och hur man kan vara så ointresserad och barnsligt skämtsam att man "slarvar bort" anställningar på världskända tidningar och månadsmagasin och miljonlöner är för mig en fullständig gåta. Det står snart helt klart att de flesta av Tobys skämt inte går hem hos cheferna och att han verkligen är helt hopplös, om än inte hatad av alla.

Det hela handlar alltså om Tobys dröm om att lyckas som engelsk journalist i New York och nå de stora framgångarna, bli rik och få frottera sig med vackra drömkvinnor. Det blir avsked på avsked, klent med framgång, kärlek, vänner och desto mer av ensamhet och alkohol. Kanske att somligt skulle vara mer intressant och roligt om man kände till folket som Toby berättar om, men med några få undantag, inte tusan känner man till cheferna, redaktörerna och journalisterna på de större tidningarna på Manhattan. Eller gör du? 458 sidor.