Stuart Woods: Smutskastad (Bonnierförlagen 1999)
(Dirt. 1996/1998)

Amanda Dart är skvallerskribent. Fruktad och hatad. På något sätt lyckas hon alltid gräva fram hemligt skvaller om kändisarna i staden och reta upp många personer samtidigt som läsarna skrattar gott.

Så blir rollerna ombytta. Någon vet alldeles för mycket om Amanda och skickar ut detaljer om hennes privatliv via fax till mediavärlden. Det här är fruktansvärt illa för Amanda som lejer advokaten och före detta polisen Stone Barrington till att utreda vem i omgivningen som läcker information. Men han hinner knappt börja innan det ramlar in fler fax som sprider pikanta detaljer om Amanda och andra kändisar i staden.

Snart misstänker alla varandra. Telefoner avlyssnas. Man gör vad man kan för att rentvå sina namn. Någon drar sig inte ens för mord. Upplägget är intressant. Boken börjar bra, men mot slutet har mitt intresse minskat och när allt är läst finns fortfarande frågor kvar. Vem var cyklisten? Den som fattade det kan ju höra av sig. Det här kändes som något lättsmält, lättläst som Sidney Sheldon kunnat skriva. Mycket dialog, rapp handling. Tyvärr inget som gör ett bestående intryck. En inledande stark 3:a blir svagare och som helhet blir betyget 2. Sorry.