Marv Wolfman & Sal Buscema: Nova Classic, vol. 1 (Marvel. 2013)
Richard Rider är en 17-åring med dåligt självförtroende som inte lyckas något vidare i skolan. Att han mobbas svårt gör inte tillvaron roligare. Så en dag slår en blixt från ingenstans honom till marken och när Richard vaknar till liv har han fått utomjordiska krafter. Han har blivit Nova, stadens nyaste hjälte, en kille i mask och trikåer som kan flyga supersnabbt.

På de 239 sidorna får vi ta del av en osäker tonårings vardagsbekymmer som student parallellt med hans lite tafatta försök att bekämpa brott och hantera sina nyfunna krafter. Ja, och så försöker han naturligtvis hålla sin verkliga identitet hemlig.

Det är såklart lite spännande att följa en helt ny superhjälte från allra första början men Nova ser mer häftig ut än vad han har spännande förmågor och tyvärr så är det i stora delar ett helt nytt skurkgalleri som gör entré med honom.

Vi befinner oss i New York där det oftast går tretton superhjältar på dussinet och det brukar krylla av olika tuffa och galna bovar som vi på annat håll sett t.ex Spider-Man, Fantastic Four och andra kämpa mot och så plötsligt är de som bortblåsta allihop. Nova får ta sig an tidigare helt okända brottslingar. Här dyker den flygande Condor och hans motvillige partner Powerhouse upp. De får sällskap av Diamondhead och gissa vad han är gjord av? Hård som flinta är han i alla fall...

Fast det går väl inte direkt att säga att den här trion är märkvärdigt intressant. Då är väl The Sphinx ett tuffare hot, men ändå inte överdrivet spännande som person. Lägg till Megaman, The Corruptor och Photon och du får bokens samtliga skurkar. Rätt okända figurer hela högen. Lite intressant, men ändå inte liksom.

I samlingens två sista tidningar gästspelar Spider-Man och självaste Asaguden Thor är med och vill slå den unge Nova sönder och samman. Ja, det är en tuff tillvaro för en nybliven flygande superhjälte…

Kul att lära känna en ny relativt okänd figur man inte läst om tidigare men olyckligtvis ett lite mesigt skurkgalleri. Mer än medelbetyg kan det inte vara tal om. Här samlas tidningarna The Man Called Nova #1-12 samt Amazing Spider-Man #171. Den sistnämnda tidningen innehåller av någon anledning avslutningen på äventyret som började i Nova #12 och den här serien har jag faktiskt sett på svenska i något nummer av Atlantic Special från sent 70-tal vill jag minnas…

Marv Wolfman skrev manus till alla Novanummer, bröderna John och Sal Buscema illustrerade serierna. Spider-Man-numret låg Len Wein och Ross Andru bakom. Det går egentligen inte att skilja den ena tecknaren ifrån den andra ifråga om stil. Helt okej och funktionellt, men snyggt? Nja.
Marv Wolfman & Sal Buscema: Nova Classic, vol. 2 (Marvel. 2013)
Här kommer 254 sidor i färg med ”The Man Called Nova”, nya superhjälteäventyr tagna från följande originaltidningar; Nova #13-19, Defenders #62-64 (därtill 2 sidor från #65), Fantastic Four Annual #12 samt Marvel Two-In-One #3.

Eller nåja, allt borde handla förstås i en sådan här samling handla om Nova, men faktum är att han saknas helt på sina håll. FF-avsnittet handlar om just Fantastic Four och The Inhumans. Kopplingen till Nova visar sig vara att skurken Sphinx nyligen slagits mot nämnde hjälte. Jaha ja, känns inte så värst mycket Nova… Fast det är ett bra äventyr ändå!

Detsamma gäller i stort de följande tre tidningarna med Defenders. Nova är visserligen med på några sidor men han drunknar helt i det enorma galleriet av både hjältar och skurkar som dyker upp. Superhjältegruppen Defenders annonserar efter nya medlemmar och många kända och okända figurer sluter upp och vill ta en plats. Vi har också en bunt superskurkar som låtsas vara hjältarna Defenders… Det är fartfyllda sidor med många ganska bekanta och somliga helt främmande karaktärer som bråkar med varandra.

Hulk känner ju alla till men i Defenders har vi också Valkyria, Hellcat och Nighthawk. Hercules dyker upp, liksom Iron Fist, Black Goliath, Havok, Falcon, Jack of Hearts, Captain Ultra, Torpedo, White Tiger och många, många fler onda och goda… Festlig läsning, men som sagt, inte med Nova i fokus.

Sist och slutligen är det ändå Nova och Thing från Fantastic Four som skall rädda jorden. Rymdgudarna som kallas The Monitors dyker upp och skall se om planeten skall få leva vidare eller gå under. Hjältarna gör sitt jobb, men detta är ett trist äventyr.

I Novas egna äventyr bekämpas framförallt Sandman, Yellow Claw och Blackout, Yellow Claw dessutom tillsammans med Nick Fury. De olika äventyren i den här samlingen bjuder på olika tecknare och manusförfattare även om väl Wolfman och Buscema ligger bakom det mesta. Berättelserna må spreta enormt vad gäller handling men det är förhållandevis lite som skiljer tecknarna åt. Blackout visar sig vara en spännande figur, FF-avsnittet är utmärkt och jag gillar mångfalden individer som deltar i Defenders-serierna, men som helhet kan inte erbjudas mer än ett medelbetyg.