Gareth Williams: Allt du vill veta om schack - från nybörjarnivå till avancerat spel (Wahlströms 1996)
(The amazing book of chess. 1995)

En bok jag läste från pärm till pärm i sängen under några kvällar. Det är helt fel sätt att läsa boken kan jag meddela. Och sen tycker jag inte att jag varken är nybörjare eller en avancerad spelare. Så kan jag ge ett rättvist betyg på boken? Tja, boken är lättläst och rikt och tydligt illustrerad.

Den börjar med några sidor om schackspelets historia. Sen blir det 40-50 sidor om de olika pjäserna; namn, historia, utseende, placering, förflyttning etc. Därpå följer kapitel om schacknotation (hur man skriver ned de olika pjäsernas placering och drag på brädet i löpande text), öppningsdrag, slutspelet, taktik, och så rundar man av med en presentation av flera schackvärldsmästare.

Skall man ha nytta av de delvis presenterade historiska matcherna måste man nog ställa upp sitt eget bräde och köra dragen, ett i taget. Det gjorde som sagt inte jag. Vill du å andra sidan bara ha olika superpartier att lära av är det här fel bok, för de exempel som ges är inte många och inte alltid fullständiga. Men, vill du lära dig schack från grunden och samtidigt ha alla reglerna och lite schackhistoria på ett och samma ställe är det en fin bok. Ca 120 sidor.