William Katz: Mardrömmen (Richter Pocket 1992)
(Death Dreams. 1979)

Unga Crista har haft ett hårt liv. Först dog hennes make bara några timmar innan deras första barn skulle födas. Nu har 5-åriga dottern Jennie hittas död, drunknad i en sjö. Usch, så hemskt! Crista reser med en väninna till New York för att gå på teater och vad händer då? Jo, de blir påkörda. En olycka kommer sällan ensam...

Väninnan René dödas och själv svävar hon mellan liv och död. Faktum är att Crista är ”död” i 16 minuter, men sedan kommer hon på något mirakulöst sett tillbaka till de levandes skara. Och i likhet med något som Stephen King kunnat skriva så har Crista fått en mystisk förmåga – hon ser döda människor, och hon inte bara ser dem, hon kan tala med dem och höra vad de säger också.

Crista talar med sin döda mor, väninnan René och inte minst med dottern Jennie som verkar ha en hel del att berätta för sin mamma. De här synerna som Crista har tar förstås varken nya maken George eller läkarvetenskapen på allvar. Tyvärr måste det ju vara så att alla kriser fått Crista att bryta ihop och bli galen...

Men Crista är förstås inte galen och hon måste kämpa för att få veta vad det är för hemska ”drömmar” som hemsöker henne. Och kan hon lita på sin omgivning där dotterns spöke bestämt hävdar att hon mördats!

319 sidor medelmåttig roman om övernaturligheter och dårskap. Mot slutet infinner sig en rätt trist domstolsbatalj och riktigt spännande är det väl tyvärr inte. Medelbetyg åt det svagare hållet.
William Katz: Skräcksyner (Richter Pocket 1989)
(Visions of Terror. 1981)

Sjuåriga Annie tas in akut på sjukhus för mer än 40-graders feber och synbortfall. Smått hysterisk vakar ensamma mamman Vera vid dotterns sida. Lyckligtvis hävs krisen och allt verkar vara ok. Annie förklaras fullt frisk och händelsen skylls på det trauma som uppkommit i och med hennes pappas försvinnande.

Så börjar lilla Annie få syner, hon ser saker inträffa, somligt som skett, annat som kan komma att hända. Detta skrämmer såväl Annie som omgivningen, även om omgivningen inte på allvar tror att Annie är synsk och besitter ovanliga förmågor. Men nog är det så alltid. Det går inte att blunda för sanningen. Upprepade gånger sker saker som Annie redan berättat om.

Det hela börjar bli otäckt när Annie ”ser” sin försvunne far ligga död och i andra syner får veta vem mördaren är. Någon som familjen alltid litat på och som fortfarande finns där vid deras sida!

En nästan löjligt enkel och lättläst story som Katz försöker krydda med en vårdnadstvist, en otäck sekt och goda andar. Tyvärr blir det istället nästan så att jag överväger betyget två. Vårdnadstvisten i domstolen gör mig förbannad och sektinslaget känns bara löjligt. Bokens sista halva gör 3:an i betyg synnerligen svag, men annars är det helt ok, alla 316 sidorna.
William Katz: Partyt (Richter Pocket 1988)
(Surprise Party. 1984)

Detta är 320 mycket lättlästa sidor. Storyn är enkel och ganska förutsägbar även om författaren försöker få till en överraskning eller två mot slutet. Det handlar om en okänd mördare som nu i sex års tid mördat oskyldiga kvinnor. Exakt på dagen den 5:e december varje år har en kvinna med kastanjebrunt hår hittats ihjälslagen. Vissa fynd har gjorts på brottsplatserna och de pekar åt ett visst håll, men den misstänkte har gått upp i rök. Polisen med New York-snuten Spencer Cross-Wade i spetsen fruktar för ett nytt dåd inom kort.

Detta handlar också om Samantha Shaw, en vacker kvinna med kastanjebrunt hår som planerar ett kalas för sin älskade Marty. Han fyller snart 40 år och det gör han den 5:e december. Samantha har gett sig sjutton på att födelsedagskalaset skall bli storslaget och tänker bjuda in flera personer från Martys förflutna; vänner, lärare, militärpolare. Tyvärr står inga sådana att finna! Samanthas ansträngningar visar bara att hennes make är en fullständig främling. Ingen vill kännas vid någon Marty Shaw och han har inte studerat, jobbat eller gjort militärtjänst där han påstått sig ha varit. Vem är Marty egentligen?

Ja, det är väl inte svårt att lista ut? Marty är förstås den galning som ligger bakom de 6 senaste årens mystiska decembermord. Hans födelsedag närmar sig och då tänker han nyttja sin nyinköpta hammare och cykelkedja på Samantha! Medvetna om att partnern ljuger försöker de båda hålla skenet uppe och spela spelet... Helt enkelt lagom spännande och värt betyget tre.
William Katz: Objuden gäst (Richters 1987)
(Open House. 1985)

Nåja, när allt kommer omkring så är gästen inte så objuden trots allt. Snarare tvärtom.

Polisman Karlov kan inte för sitt liv förstå hur mördaren får tillträde till alla ensamma kvinnors bostäder och i lugn och ro kan mörda dessa oskyldiga personer. Via media utfärdas varningar och kvinnor har ombetts vara på sin vakt och inte öppna för främlingar. Ändå ser det vid varje mord ut som om förövaren varit väntad, rentav blivit inbjuden. Det är aldrig fråga om några uppbrutna dörrar eller fönster.

Läsaren vet hur det hela gått till. Via bostadsannonser finner mördaren lämpliga offer och som reparatör är han välkommen in att serva TV-apparater och andra elektriska artiklar i kvinnornas bostäder. Nu är mördaren sugen på att stifta närmre bekantskap med Laura. Kan hon kanske vara den rätta för honom? Nja, kanske, kanske inte. Hon retar i alla fall upp mördaren genom att överraskande tillkännage sin förlovning och ha sällskap i sin bostad när han kommer på besök. Hm, ändrade planer!

Sakta lägger Karlov pussel med de få ledtrådar han har och försöker få fatt på den härjande kvinnomördaren. Är han snabb nog för att rädda Laura? 317 spännande sidor.