Lars Wilderäng: Fallet (Norstedts 2019)
Fallet är 335 sidor lättläst bagatell, inget alls i samma stil som Wilderängs tidigare böcker. Visst får man byta genre och testa nytt, det är ju bara synd när det blir så mycket mindre underhållande än vad man hoppats på...

Här har vi Mikael och Lotta som träffas och bildar familj. Under 2000-talet skaffar de lägenhet efter lägenhet, byter ständigt upp sig och investerar i fastighetsaffärer med lånade pengar. Det handlar ju alltid om säkra investeringar. Räntan är låg och börsen skall ju bara gå uppåt. Ja, de säger så, bankmännen!

Så spricker förstås bubblan. Börsen faller, bostadspriserna rasar. Mikaels fall blir hårt. Snart är pengarna slut, jobbet borta, familjen likaså. Det enda han har gott om är skulder...

Ensam och desperat skaffar han sig en pistol och söker upp de bankmän som han tycker har lockat och vilsefört honom, som själva tjänat en förmögenhet på honom utan att på något sätt ha lidit samma skada som han själv.

Så nås Mikael av information om att hans före detta hustrus nya kille planerar att sälja sin nya familj som sexslavar, spela in filmer och mer... Den mannen måste såklart också stoppas!

Här kommer några få våldsscener med en ung man på samhällets botten i fokus, i övrigt främst en skildring av Stockholm och en mängd bostadsaffärer. Låna aldrig pengar är väl sensmoralen och det är givetvis en nyttig lärdom, i övrigt är detta inte speciellt märkvärdigt. För mig en besvikelse som får en svag, svag betygstrea.
Lars Wilderäng: Redovisningsavdelning Marviken (Norstedts 2020)
Sverige några år in i framtiden.

Tor jobbar hos den militära underrättelsetjänsten (Must), på en hemlig avdelning där personalen utför olagliga uppdrag, tar arbeten som aldrig får bli allmänt kända. Kort sagt agerar snabbt och effektivt där vanliga metoder skulle ha varit för långsamma och/eller ineffektiva...

Aldrig verkar uppdragen sina för dem och gång på gång agerar de i tysthet, lyckas avstyra planerade terrordåd och räddar svenska människoliv. Ofta förlitar man sig på uppgifter som kommer från en topphemlig källa, men det råder nästan något rentav magiskt över exaktheten och detaljrikedomen i den data de får. Vem gömmer sig egentligen bakom kodnamnet Allfader?

Så en dag klarar Tor inte hälsokontrollen för fortsatt operativt arbete. Han erbjuds möjlighet att lämna Must och istället ta jobb hos Redovisningsavdelning Marviken. Det blir ett riktigt äventyr det.

Det visar sig nämligen att en liten skara individer i största hemlighet har tillgång till teknik av sällan skådat slag. Marviken-folket har sedan 60-talet haft möjlighet att genomföra tidsresor, dock med vissa begränsningar. Och till ett högt pris dessutom, men allt för att skydda landet Sverige!

Snart hoppar Tor i tiden och far till 1700-talet för att vid Poltava engagera sig i kriget mot ryssarna...

Japp, det hela låter förstås helt galet men faktum är att det funkar rätt bra. Wilderäng kör på med de där klassiska tidsreseinslagen; ändra något lite i historien så ändras hela framtiden och vad händer om man träffar sig själv...

Det blir minst sagt tvära kast och skarpa kontraster. Merparten av storyn utspelas i nutid, eller nåja i en nära framtid, det blir en del besök i 1968 och sedan några hopp till karolinernas 1700-talsslagfält. 1700-tals scenerna får i mitt tycke lite väl mycket utrymme men visst, allt funkar. Istället för att bli allt mer skruvat och rörigt blir jag istället glatt överraskad över hur spännande och bra allt blir mot slutet när storyn skall knytas ihop.

Det här var annorlunda och fascinerande och inte vad jag förväntat mig men så beskrevs också boken som en blandning av agentroman, actionthriller och science fictionroman med historiska inslag. Betyget blir av fem möjliga en solid medeltrea för dessa 438 sidor. Fräscht annorlunda.
Lars Wilderäng: Drönarhjärta (Norstedts 2021)
Haoyu är till vardags doktorand vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, men plötsligt agerar han fågelskådare på Gotland som spion för Kina.

Conny hittar vi inne på Rosenbad, han är sakkunnig på finansdepartementet men även spion för Ryssland.

Ja, ryssarna har långt gångna planer på att införliva Baltstaterna i det ryska riket och mobiliserar sina trupper. Svenska Gotland tilldrar sig ryskt intresse likaså.

Ryska specialtrupper smyger omkring på Gotland och har startat moderlandets försök till ett övertagande. Svensk underrättelsetjänst har fått nys om Rysslands mobilisering och nationen ser till att skicka fler trupper till ön i skenet av en pågående militärövning. Kan Sverige skrämma bort den stora ryska björnen?

Huvudperson är Hanna Hjerta, alias June, en ung kvinna i karriären, IT-utbildad, språkkunnig, vapentränad, tuff och stark. Tillsammans med soldatkamrater utför hon topphemliga uppdrag i nationens intresse innan hon låter sig värvas till en ännu tuffare och hemligare militär division och får engagera sig i än mer farliga och viktiga uppdrag. Nu skall hon visst låtsas vara ryss på ryskt område…

Händelserna på dessa 470 sidorna utspelar sig under 2016 och blir en historia som blandar fakta och fiction. Smygande ubåtar, observerande drönare, luriga spioner och så mot slutet lite pangpang på det.

Ett gott betyg utdelas för vad som känns som en rätt trovärdig berättelse, kanske ett lite lägre betyg för att sagan ju inte är så värst superspännande även om läsningen går rätt snabbt trots förhållandevis många sidor. Som enskild bok kanske värd en svag betygstrea, som starten på en ny romanserie dock helt okej. Här händer väl ärligt talat inte mycket, boken är rätt actionfattig fram till slutet, men scenen är satt och huvudpersonen känd inför en fortsättning som väl måste komma framöver.