Lars Wilderäng: Midvintermörker (Massolit 2011)
I sina bästa stunder precis som en riktigt bra Tom Clancy-bok; högteknologisk, spännande, actionspäckad, fullt trovärdig. Det här kan hända, så här kan det gå till…

I sina sämsta stunder precis som en mindre bra Tom Clancy-roman; tung, trist och så späckad med förkortningar och tekniska beskrivningar att man storknar. Midvintermörker omfattar allt det här och därav följer ett givet medelbetyg. Det hela börjar riktigt, riktigt spännande och är egentligen både spännande och intressant hela vägen till slut (436 sidor), men jag är inte helt nöjd med slutet och det fanns partier på mitten där jag började känna att upp som en sol, ned som en pannkaka var en passande beskrivning.

All förvisso trovärdig men å så detaljerad militär kommunikation sög ibland musten ur mig. Här kommer ett av kanske hundra exempel; ”Klart slut! Alpha Romeo från Romeo One! Säkra skogsparti 500 meter norr Hammarbo dubbelmike understruket. Kom! Alpha uppfattat! Kom! Bravo Romeo! Charlie Romeo från Romeo One! Fortsätt till St. Hästnäs. Bravo svarar. Slut, kom! Bravo, uppfattat! Klart slut! Romeo Three från Romeo One! Upprätta kompanisamlingsplats vid brandstationen. Slut, kom! Romeo Three uppfattat! Klart slut!”

Ja, sådär kan samtalen gå mellan stridsvagnarna, flygplanen, soldater och befäl, igen och igen. Ibland blir det för mycket, tyvärr.

Nåväl, det är en stark start. Det är annandag jul i Sverige, året är 2012. Stora strömavbrott slår ut signalspaning, Internet- och teletrafik. Attentat riktas mot specifika beslutsfattare, bomber börjar falla över landet. Pang bom så är flera viktiga byggnader och verksamheter helt utslagna. Svenska stridsflyget kan inte lyfta på grund av sönderbombade flygfält. Vem som nu styr landet är oklart. Det går inte att få kontakt med statsministern, kungen, överbefälhavaren… Ryssarna börjar landsätta soldater på Gotland. Kriget har börjat och Sverige verkar vara en munsbit för den ryska björnen.

Försvarseld som svenska fartyg avlossat registreras och sänds ut världen över av ryssar såsom en beskrivning av en inledande fientlig handling av konungariket Sverige. FN och andra organ vågar inte hjälpa till. Inte skall Sverige ha hjälp om de inlett krigshandlingar mot främmande makt. Ryssarna måste ju få slå tillbaka om de attackeras… Att ryssarna gjort sitt på bred front och det först, hur skall det bevisas?

Ja, det ser mycket illa ut för lilla Sverige. Fienden verkar ha planerat det hela minutiöst. Vi följer soldater och poliser som jagar skurkar i Malmö, på Gotland, i underjordiska bunkrar och i luften. Några få JAS-plan kommer upp i luften och försöker göra sitt, mest är det markstrider mellan stridsvagnar på vår mest östra utpost, Gotland, som står i fokus. En ambitiös debutroman helt klart. Dags att satsa mer på svenska försvaret?
Lars Wilderäng: Midsommargryning (Massolit 2013)
Landet är Sverige. Året är 2023. Det har gått 10 år sedan det stora kriget mot Ryssland i vilket Gotland blev självständigt men i praktiken en rysk lydstat. Fordonen kör runt på elektricitet, det råder stor brist på olja, brist i Sverige i alla fall. Oljefyndigheter hittades i Östersjön nära just Gotland men de rikedomarna låter inte Ryssland Sverige få del av…

För att inte bli tagna på sängen igen av en hotande fiende är såklart det svenska försvaret mycket alert. Man övar regelbundet på olika angreppsscenarios och nu har man precis genomfört en större övning; Midsommardans.

Föga anar vare sig svenska politiker eller ryssar vad den svenska militären planerat för – Operation Midsommargryning! När alla tror att övningen avslutats och alla trupper skall återvända till sina respektive förband skall man slå till. Sverige står redo att ge den ryska björnen en riktig smäll. Gotland skall åter bli svenskt!

ÖB barrikaderar sig i en stridsledningscentral under jord och med hela militären till sitt förfogande kastar han Sverige in i ett krig som landets folkvalda regering inte känner till alls…

Man kan förstås diskutera i oändlighet hur realistiskt det här scenariot verkligen är, om lilla Sverige skulle ha en chans mot supermakten Ryssland, huruvida en svensk ÖB skulle gå emot allt och alla och enväldigt kunna driva igenom en attack på främmande makt osv. men nog är det här rätt underhållande läsning, hur hemskt man nu än kan anse att krig är.

Det hela är spännande och inte för tekniskt komplicerat. Visst dyker här upp mängder med militära tekniska termer och kodord och förkortningar, men de ger framförallt realism åt berättelsen. De upplevs också mycket färre till antalet än de i förra boken så läsningen flyter på smidigare och med bättre tempo.

Striderna på olika håll böljar fram och tillbaka. Ett jaktplan störtar, ett fartyg till havs sänks, båda sidor vinner segrar och lider nederlag. Wilderäng håller det ovisst in i det sista hur det hela faktiskt skall sluta, det är ett plus. Det jag kanske saknar är något stycke insprängt här och där om hur gemene man i Sverige, den vanliga civila befolkningen, upplever händelserna. Landet är ju i krig!

Vi följer i princip endast direkt inblandade militärer, poliser och statsministern. Hur känns det för alla andra i landet att vara utan elektricitet, inte ha tillgång till telefon, tv och Internet, och ha tjutande flyglarm och exploderande byggnader omkring sig? Eller kan hela svenska armén, marinen och flygvapnet mobilisera och gå ut i krig med ett grannland utan att en vanlig Svensson märker något? 333 sidor.