Jan-Owe Wikström: Gyllene Tider (Bonnier Alba 1997)
Jag har gillat Gyllene Tider i 30 år nu, så självklart tycker jag om den här boken. Som ett stort fan av bandet hade jag redan kännedom om väldigt mycket, men det bjuds på nyheter så det räcker och blir över ändå. Möjligtvis att man kunde ha önskat sig en utgåva med hårda pärmar och fotografier i färg. Nu är de många bilderna svartvita.

Berättelsen om de fem Halmstadsgrabbarna som startade ett av Sveriges största band är hur som helst trevlig läsning. Kapitlen har namn efter Gyllene-låtar och det hela börjar med den just genomförda premiärspelningen på succéturnén Återtåget 1996. Sedan backar berättelsen till grabbarnas möten med varandra och hur olika tonårsband och medlemmar till slut formerar Gyllene Tider. Och nästan 20 år senare tar boken slut efter 215 sidor.

Här finns gruppens berättelse om gemenskapen, bråken, framgången och pengarna. Här berättas om det stora genombrottet och hitsingeln Flickorna påTV2, Sverigeturnén och utsålda hus och om hur fancluben dränkts i brev. Vidare även om hemska saker som t.ex. ett fan som begått självmord och om hur flera personer klämdes och trampades till döds under en konsert i Blekinge och det bråk som följde när Gyllene Tider ville ställa in de omedelbart efterföljande spelningarna. Ja, det kändes inget vidare att sjunga: kom så ska vi leva livet...

Här finns skvaller om grabbarna, tidiga kärlekar och som sagt mängder med foton och gamla tidningsartiklar. Och så förstås refuseringsbrev, låttexter till hits och skrotade låtar som aldrig spelades in, reklambilder för jeans, mjölkdryck och bilar och mer. Så skall grabbarna göra lumpen och där har vi början till slutet för Gyllene Tider. En engelskspråkig skiva floppar, Gessle gör soloskiva och resten är historia och kult. Sist i boken finns turnéschema och diskografi för bandet under åren 1978-1996.
Jan-Owe Wikström: Joe Labero – Magic Master (Sportförlaget 2008)
Abrakadabra, här kommer det en auktoriserad biografi om Lars Bengt Roland Johansson på 192 sidor.

Det börjar med just ordet abrakadabra och några rader om magi och trollkonst i världshistorien genom årtusenden och sedan hoppar vi raskt över till Alvesta ca 4520 år senare där en ung trollkarl sågar itu sin mamma…

Vi får berättelsen om hans uppväxt med mor, far och syskon i Småland under 60- och 70-talen. Pojken Bengt är inte överdrivet förtjust i skollektioner men desto mer intresserad av rockmusik och framförallt sport. Det var en hel del hockey och bordtennis i unga dar, långt senare skulle det bli desto mer av golfspelande!

Festlig kuriosa är att Mats Wilander och Jonas Björkman spelat hockey respektive pingis tillsammans med trollkarlen… innan de båda började satsa på tennis på heltid.

Så bestämmer sig Bengt för att lägga sport och annat på hyllan för att helt gå upp i magikernas förtrollande värld. Han köper böcker och utrustning och övar, övar, övar. Misslyckade framträdanden i skolan får honom att aldrig vilja trolla mer, men vi vet alla att han tänkte om.

Härnäst berättas det om frekventa resor till trollerimässor, studiebesök och egna shower. Först i liten skala men sakta men säkert med allt större självförtroende och allt mer avancerade trick. Det är uppträdanden på cirkus och hotell i Sverige, det blir enstaka uppvisningar utomlands och allt rullar på och växer.

Snart har den svenska juniormästaren i trolleri vuxit upp och blivit världskänd. Lars Bengt Roland har fått hjälp att byta namn till Joe Labero och gör nu egna shower på båtar, åt rika personer utomlands och drar snart igång ett större projekt i Australien…

Labero jobbar, jobbar, jobbar, dygnet runt. Förfinar till perfektion. Tjänar pengar, vinner ära och berömmelse, träffar andra kändisar. Och plötsligt har han satt jobbet före privatlivet alldeles för länge och så är äktenskapet slut…

Efter den smällen och några ekonomiska felsatsningar tvingas Labero bli både en smartare affärsman och mer lyhörd människa. Det dyker upp en ny kvinna i hans liv och Labero blir pappa men trollerishowerna måste förstås fortsätta…

Berättelsen om The Magic Master är en lättläst och ganska intressant framgångssaga om en ung man med ett enormt intresse för magi och en stor portion jävlaranamma. Boksidorna är rikligt försedda med fotografier, ofta stora och nästan alla i färg, som skänker extra liv åt storyn. Jag hade dock gärna sett att bilderna försetts med en liten text. Ofta men inte alltid känner jag igen personen på bild bredvid Labero, det hade varit kul med ett namn, ett datum, en platsangivelse också.

Och tänk om det följt med en DVD med några trick att se och njuta av, eller rentav lära sig…