Martin Widmark & Christina Alvner: Nelly Rapp och gastarna i skolan (Bonnier Carlsen 2017)
94 sidor nytt mysterium där Monsteragenterna Nelly och Valle skall iväg och campa. De slår upp tältet nära en hönsfarm och en gammal nedlagd skola.

Hönsen är inte glada och från skolan syns ljussken i natten och isande skrik hörs. Monsteragenterna måste såklart kolla vad det är frågan om.

Den stränge men mycket döde magister Johansson visar sig fortfarande hålla på med undervisning. Tyvärr är de tre unga gastarna som är hans elever inte alls intresserade av vare sig alfabetet eller matematik. Nelly och Valle gör sitt bästa för att få gastarna på andra tankar…

Utifrån den första halvan och lite till av den här berättelsen känner jag att boken är på väg mot ett riktigt bra betyg. Olyckligtvis tycker jag att avslutningen blir lite svag, lite krystad. Berättelsens flyt, humor och spänning hackar plötsligt lite i mitt tycke, gastar och hönsfarm i en mix blir inte det allra bästa. Betyget stannar vid klart godkänt, en medeltrea, men första halvan gillade jag bättre än så.
Martin Widmark & Christina Alvner: Nelly Rapp och näckens hemlighet (Bonnier Carlsen 2018)
Nelly och Valle sitter i skolbänken på Monsterakademin och lär sig om odjur och monster. Fast Nelly borde egentligen öva på sin cello. Kulturskolan håller inom kort en konsert och Nelly skall uppträda. Dessutom skall skolans direktör komma och det ryktas om att han kan lägga ned hela verksamheten om konserten inte blir en succé.

När Nelly och kamraterna hon skall träna med, Sigge och Lamina, spelar tillsammans låter det tyvärr, ärligt talat, inte alls bra, nej faktiskt så illa att deras musiklärare omedelbart slutar. Oj, oj, oj, hur skall den här spelningen gå?

Alla lovar att öva hela natten. Nelly och Valle stannar till och med kvar på skolan för att kunna träna maximalt. Då, mitt i natten, hör de musik. Någon annan är kvar i skolan och verkar spela i källaren...

Monsteragenterna får lösa ett nattligt mysterium. Tyvärr hjälper det inte alls upp Nellys framträdande på konserten. Men allt blir kanske bra ändå... Här är det ju Valle som är hjälten! 105 lättlästa sidor med en del svartvita bilder.
Martin Widmark & Christina Alvner: Nelly Rapp och det hemliga biblioteket (Bonnier Carlsen 2019)
Greve Torsten Hattenröök kommer till Monsterakademin för att släktforska i akademins stora bibliotek. Han undrar hur det kommer sig att familjen har korslagda guldspiror på vapenskölden och söker svaret i historien.

Som genom en slump blir det Nelly och kompisen Valle som mystiskt färdas i tiden och landar i medeltiden bland riddare och kungliga intriger. Där på slottet har Roland Hattenröök låst in kung Sune i fängelsehålorna och skall precis krönas som ny kung.

Nelly och Valle får vetskap om vem som en gång i tiden grundat Monsterakademin och får även veta mer om släkten Hattenhöök och de där gyllene spirorna. Och så räddar de en riktig kung och ändrar faktiskt historiens gång...

Spännande, humoristiskt och med fina svartvita bilder, allt på 106 lättlästa sidor.