Martin Widmark & Christina Alvner: Trollkarlens bok (Bonnier Carlsen 2014)
Monsteragent Nelly Rapp sitter på tåget med kompisen Valle på väg mot en fisketur i Jubelforsen när hon får ett nytt uppdrag från Monster-Akademins lärare Lena-Sleva. Nelly måste istället resa iväg till Spöövik för att ta reda på varför ortens invånare mår så dåligt och är så missnöjda.

Med Valle som sällskap kliver de av tåget i Spöövik och får veta att det vilar en förbannelse över staden. Troligen är det de mycket illa omtyckta personerna på slottet, baron Bengt-Ove von Spöö och hans mor Birgitta, som bär skuld till rådande situation. Men vad har de gjort?

Nelly Rapp skall såklart lösa mysteriet men kan det ske utan att hon avslöjar vem hon verkligen är och vad hon jobbar med för vännen Valle? Och kan de båda ungdomarna ens häva en förbannelse, om det nu är en sådan det är fråga om? Vad kan väl en monsteragent göra mot en eventuell trollkarl?

Ja, rätt mycket visar det sig. Trollkarlens bok är den hittills bästa berättelsen i serien. Här bjuds på mycket spänning och humor, en underhållande, klurig intrig och festligt otäcka skurkar som gör läsandet av de 104 sidorna till en ren fröjd.
Martin Widmark & Christina Alvner: Kapten Blåskägg (Bonnier Carlsen 2014)
92 sidor äventyr till havs! Nelly Rapp och hennes vän Valle är på seglarskola. Barnen går och laddar för den avslutande segeltävlingen när den gamle fiskaren Enok berättar berättelsen om 1600-talspiraten Kapten Blåskägg för dem.

Kvällen före tävlingen har Nelly och Valle svårt att sova, de är spända inför tävlingen, det är fullmåne och i alla fall Valle ligger och tänker på Blåskägg.

De smyger sig ut i natten och vad får de se? Vad dyker plötsligt upp ur havet? Jo, Kapten Blåskäggs gamla piratskepp, bemannat med just Blåskägg och många sjömän. Snart står Nelly och Valle bundna vid masten. Vid soluppgången kommer skeppet att sjunka ned i havet igen och då kommer barnen att följa med i djupet! Usch då.

Det spelas ett parti kubb på däck och flickan och pojken spelar med sina liv som insats. De erbjuder sig också att passa upp på sjörövarna de närmsta timmarna med hopp om att komma på något sätt att komma undan de levande döda sjömännen. Nu måste Monsteragent Nelly Rapp såklart lista ut orsaken till att Kapten Blåskägg och hans män spökar. Hon inte bara lyckas med det, hon löser problemet och får ett överraskande tack för hjälpen också.
Martin Widmark & Christina Alvner: Nelly Rapp och häxornas natt (Bonnier Carlsen 2015)
Etthundrafem sidor, elva kapitel, stor text och rikligt med snygga svartvita illustrationer, ja det är bok nummer 15 i serien om monsteragenten Nelly Rapp. Den här gången har hon sällskap av sin gode vän Valle som snart också är en monsteragent. Klarar han bara sitt slutprov blir han agent nummer 11!

Greve Jörken Klopp bjuder in till påskmiddag och Monster-akademins lärare Lena-Sleva är en av de inbjudna. Hon gläds åt detta för hon tror att den gode greven är en häxmästare, ett slags trollkarl som kan förvandla kvinnor till häxor. Flera är de kvinnor som mystiskt försvunnit genom åren, ivägsända till Blåkulla för att aldrig mer ses till. Lena-Sleva förmodar att det är greven som varit i farten. Men nu i år när hon är inbjuden skall han allt avslöjas och stoppas!

Nelly Rapp och Valle tar sig in i grevens slott för att kunna vara Lena-Sleva till hjälp om det skulle behövas. Och jodå, det gör det allt för visst är greve Jörken Klopp en riktig häxmästare. Kan Lena-Sleva, Nelly och Valle rå på honom och hans betjänt? Kan de förhindra att några kvinnor förhäxas och skickas till Blåkulla? Nu är ju självaste Lena-Sleva i största fara...

Inte den allra bästa boken i serien men helt klart festlig och läsvärd ändå, lite lagom klurig och spännande. Ett medelbetyg får dock räcka.
Martin Widmark & Christina Alvner: Nelly Rapp och de små under jorden (Bonnier Carlsen 2016)
Monsteragenterna Nelly och Valle hälsar på Valles gammelfarfar Gunnar som fyller 101 år! Gunnar bor på ålderdomshemmet Kulturgården där det verkligen satsas stort på roliga aktiviteter för de äldre. Nåja, man påstår sig ha mycket att erbjuda. I verkligheten är stället rätt nedgånget, smutsigt och några aktiviteter att tala om finns inte. Gott om personal är det också ont omů

Som om det inte vore illa nog påstår de boende att det finns vättar på Kulturgården. Det måste vara småfolket som ligger bakom stölder och busstreck. Ingen kan väl tro på vättar men visst är det konstigt att det bara är runda saker som försvinnerů

Lättläst och underhållande, småmysig men inte så värst spännande. Fast ett gott medelbetyg blir det såklart. 103 sidor text och en mängd svartvita illustrationer.