Martin Widmark & Christina Alvner: I Bergakungens sal (Bonnier Carlsen 2010)
Monsteragent Nelly Rapp är ute och går i Trollskogen med sin hund London när hon stöter på två män som förbereder ett motorvägsbygge. Trollskogen skall fällas för här måste den nya vägen fram och så vitt männen känner till bor ju ingen i skogen. Fast Nelly vet ju annorlunda – där finns ju i alla fall massor med djur som har skogen som sin bostad och visst har hennes lärare Lena-Sleva berättat att där också bor många andra varelser. Tomtar, troll, älvor och jättar till exempel även om folk kanske inte stöter på dem så värst ofta nuförtiden.

Fast visst är det precis vad Nelly och London gör! Snart är hunden fångad av troll och Nelly förstenad av en häxa. Snart förs hon in i Bergakungens sal…

Här kommer 75 sidor som tyvärr inte blev sådär jättespännande. Visst är detta kanske mer för yngre läsare än för en 40-årig gubbe som jag, men ändå… Det känns inte så värst festligt att krypa in i en jättes näsa och på det sättet rädda Trollskogen, även om det nu är vad som sker. Lättläst men måttligt intressant. Med alla älvor, häxor, troll och andra varelser kunde det hela allt fått bli lite mer spännande än så här. Trean i betyg går åt det svagare hållet.
Martin Widmark & Christina Alvner: Snömannens hemlighet (Bonnier Carlsen 2011)
Den 10:e berättelsen innehåller 90 sidor om monsteragenten Nelly Rapp utspelas i den svenska fjällvärlden. Dit reser Nelly med sin familj för en avkopplande skidsemester men Nelly får post från sin lärare på Monster-akademin, Lena-Sleva. Lena-Sleva varnar för en Snöman, en Yeti, som möjligen kan finnas i Nellys trakter.

Snömän är som alla vet lättretliga, väldigt lurviga och har toppiga huvuden, stora fötter och luktar get, så nu får Nelly se upp!

Det behöver väl knappast sägas men faktum är att Nelly faktiskt träffar en livs levande snöman, och denne är både stor, lurvig och lättretlig. Tur att Nelly är en monsteragent som vet hur en snöman skall hanteras!
Martin Widmark & Christina Alvner: De spökande prästerna (Bonnier Carlsen 2012)
Monsteragent Nelly Rapp är tillbaka i ett av sina bättre äventyr. Den här gången tar hon och hunden London en kvällspromenad till den gamla kyrkogården när de plötsligt stöter på Nellys lärare Lena-Sleva från Monster-akademin.

Den allra värsta formen av spökerier har inträffat. Det har varit en spökattack i kyrkan! Det har rapporterats att hela fem spöken samtidigt har visat sig i byggnaden och när Nelly och Lena-Sleva kliver in kommer biblar flygande emot dem och kristallkronan gungar…

Och så dyker de upp, de fem irriterade och irriterande spökena. Vad kan Monsteragenten och hennes lärare göra? En spökattack är inte att leka med.

Det här är ett spännande uppdrag på 106 lättlästa sidor och med en hel del riktigt tjusiga illustrationer. Synd bara att de inte har fått färg.
Martin Widmark & Christina Alvner: Vampyrernas bal (Bonnier Carlsen 2013)
Vart sjunde år träffas världens alla vampyrer för att välja en ny president. I år är det möte i Estland och monsteragent Nelly Rapp måste åka dit. Två kandidater kämpar om ledarskapet, en 300 år ung grekisk vampyr, Elena Papadam, och en 300 år äldre herre från Gotland vid namn Rauf Molin.

Elena vill att det skall erbjudas gratis blod till alla vampyrer och att de skall ta över världen, Rauf är nöjd med saker och ting som de är idag. Vampyrerna gör bäst i att hålla sig undan människorna och fortsätta leva i skuggorna, tycker han. Monster-akademin vill självklart se den Gotländske vampyren som ny president.

Nu blir det Nellys uppgift att försöka få alla vampyrerna att rösta som hon vill. Med svart slängkappa, vitt smink och huggtänder av plast nästlar hon sig in i vampyrsällskapet och tar färjan till Estland.

Hu, så hemskt. Hur skall detta sluta?

109 sidor berättelse i ganska stor text och med många svartvita illustrationer på Nelly och en massa blodsugare. Storyn är på väg mot en fyra i betyg men jag tycker att slutet blir väl abrupt och inte riktigt i linje med vad jag hoppats på. Nu liknar avslutningen mest en hastigt påkommen flykt för livet och så är sagan plötsligt slut.