Monsteragent Nelly Rapp:

”En monsteragent är alltså en person som bekämpar monster och spöken. Ha, ha! Skrattar du. Vad är det för rövarhistorier? Det finns väl inga monster heller. Och spöken – det är ju bara dagisbarn som tror på sånt! Jag förstår om du säger så, för så trodde jag också – tidigare. Idag tror jag inte – jag vet att de finns.”

Orden kommer från Nelly Rapp, ung monsteragent som tar sig an och bekämpar de allra mest otäcka och farliga figurer som tänkas kan. I serien berättas om såväl spöken som varulvar, vampyrer, onda trollkarlar, monster och mycket mer.

Martin Widmark har satt ihop all text och Christina Alvner har ritat omslagen och alla de svartvita bilder som på nästintill varje uppslag ger extra liv åt berättelserna. Det är lagom lättläst och småmysigt hela tiden, lite lagom roligt och klurigt.


Martin Widmark & Christina Alvner: Monster-akademin (Bonnier Carlsen 2003)
Unga tjejen Nelly Rapp tar med sig hunden London och följer med mamma och pappa till den mystiske morbror Hannibal. Han bor i ett riktigt spökslott. Bakom en stor dörr finner Nelly en trappa som hon nyfiket följer runt, runt, hela tiden uppåt. Hon hamnar mycket överraskande i ett litet klassrum och möter gumman Lena-Sleva som än mer överraskande välkomnar Nelly till Monster-akademin!

Monster-akademin bekämpar monster, odjur och spöken och man behöver visst fler agenter. Kan kanske Nelly Rapp tänka sig att bli Monsteragent nummer 10? Jodå, det låter lika spännande som knasigt, men visst kan hon tänka sig det. Men först skall hon visa sig värdig. Kan Nelly på en timma komma på en plan för hur man bekämpar och oskadliggör en vampyr?!

Detta var i all enkelhet riktigt festligt och spännande. Första boken om Nelly gav mersmak. 90 sidor.
Martin Widmark & Christina Alvner: Frankensteinaren (Bonnier Carlsen 2003)
Nelly fortsätter sin utbildning som färsk Monsteragent och får av läraren Lena-Sleva höra mer om de faror som hotar världen som till exempel varulvar, kloakmonster och Frankensteinare. Just den sistnämna sortens varelser är extra luriga eftersom de verkligen liknar vanliga människor men i själva verket är sammansatta av olika lösa kroppsdelar. Inte heller finns det någon koppling mellan deras hjärta och hjärna vilket såklart gör dem känslokalla och farliga. Usch, ja.

En dag får Nelly information om att en viss Robert Steen i hennes hemstad möjligen kan vara en sådan där otäck och farlig Frankensteinare. Kan hon kanske spionera på honom för att ta reda på hur det ligger till med den saken? Jodå, det kan hon... 86 sidor.
Martin Widmark & Christina Alvner: Varulvarna (Bonnier Carlsen 2004)
Det är dags för Nelly att inta beredskap V3. Det innebär högsta beredskap för varulvar! Snart är det nämligen fullmåne och till synes vanliga människor kan förvandlas till livsfarliga, blodtörstiga monster.

På campingplatsen till exempel, där finns hundskötarna Vanja och Ralf och de beter sig allt mer konstigt. De har alltid solglasögon på sig och de ser ut att bli hårigare för varje dag. Och hundarna de sköter verkar faktiskt vara skräckslagna för dem. Nelly är säker på att Vanja och Ralf snart kommer att förvandlas till varulvar. Hon måste agera fort och stoppa deras förvandling, men hur gör man det?

Ja, det må jag säga, vilken smart monsteragent hon är, Nelly Rapp. Det går att bekämpa varulvar med annat än silverkulor, det är tydligt det. 77 sidor.
Martin Widmark & Christina Alvner: Trollkarlarna från Wittenberg (Bonnier Carlsen 2005)
Det ringer på dörren hemma hos Nelly och så står de där, de två männen med sina höga hattar och långa svarta kappor. Vips så har de till och med klivit in och börjat dammsuga lite varstans. Plötsligt säger de bara att de är klara och så tack och hej och så går de sin väg.

Hm, så konstiga de var. Och inte ville de sälja några dammsugare heller. Vad ville de egentligen?

Jo, det blir Nelly snart varse. De båda onda trollkarlarna från Svarta Skolan i Wittenberg stjäl tid. Människorna blir stressade, irriterade, arga och sjuka. Aj då, nu är det bråttom. Nelly måste stoppa trollkarlarna. 76 sidor.