Martin Widmark & Helena Willis: Fängelsemysteriet (Bonnier Carlsen 2015)
Prästen i Valleby ordnar så att teaterpjäsen Hamlet skall spelas i fängelset. Lasse och Maja skall sköta ljus- och ljudutrustningen och det är tre fångar som skall spela de olika rollerna. Invånarna i staden sluter upp i stort antal för att se föreställningen och den börjar riktigt bra, men sen händer något – skådespelarna försvinner… Har de verkligen planerat att rymma från fängelset? Och har de lyckats i så fall?

De unga detektiverna Lasse och Maja har ett nytt fall att lösa. Berättelsen är småskoj, ja helt okej och med fina teckningar i färg. En lagom underhållande bok i serien om Lassemajas detektivbyrå helt enkelt. 105 sidor.
Martin Widmark & Helena Willis: Modemysteriet (Bonnier Carlsen 2016)
105 sidor modemysterium! Javisst, den världskände modedesignern Jean-Pierre gästar Valleby och han har med sig fotografen Charlotte, assistenten Zybastian och livskamraten Lulu som är en katt. Det är dags för en modeparad, en tävling i vilken man kan vinna en resa till Paris!

Precis alla i Valleby engagerar sig i tävlingen, skapar egna kostymer, snofsar upp sig. Alla utom Maja, hon bryr sig faktiskt inte om mode och kläder speciellt mycket. Fast hon får annat att göra. Här finns ett mysterium att lösa...

Någon okänd vill åt Jean-Pierres mapp med information om den kommande modetrenden och kidnappar hans älskade Lulu. Hon återfås endast i utbyte mot den där värdefulla mappen.

När sanningen avslöjats kan jag tycka att tid i fängelse är ett väl hårt straff, men så kan det ju gå om man är dum och elak! Modemysteriet är hur som helst en helt okej berättelse i den långa och underhållande serien om de unga detektiverna Lasse och Maja. Fina illustrationer i färg är det också gott om.
Martin Widmark & Helena Willis: Slottsmysteriet (Bonnier Carlsen 2017)
Greve Erik von Farsen bjuder in Vallebyborna till sitt slott. Där skall det bjudas på exklusiv chokladprovning. Eventet är öppet endast för de intresserade som vill komma dit med cykel. Flera intresserade och nyfikna personer tar sig dit, detektiverna Lasse och Maja givetvis men också polismästaren, prästen m.fl.

På plats visar greven och hans döve betjänt Floyd upp den storslagna bostaden, vallgraven med dess vindbrygga och stora salen där chokladprovningen skall äga rum. Öppen spis, kristallkronor, tjusiga möbler och tavlor överallt. Och så startar chokladprovningen och greven berättar om sin kakaoplantage i Jamaica och om hur rik han blivit... Vill kanske några av gästerna investera i grevens chokladverksamhet?

Jo, det vill flera av dem. Kontrakt plockas fram och skrivs på. Lasse och Maja märker dock att somligt inte står rätt till. Något med hela chokladprovningens upplägg verkar lurt...

105 sidor berättelse och sedan ett par till med info om andra titlar i serien samt ett test med frågor: Vad vet du om Valleby? I Slottsmysteriet tar sig LasseMajas Detektivbyrå an en blott alltför vanlig typ av skojare... Lättläst och skojigt kanske mer så än spännande, det här blev rätt snabbt inte så värst överraskande. Men förstås ändå en trevlig läsning och med snygga illustrationer.
Martin Widmark & Helena Willis: Silvermysteriet (Bonnier Carlsen 2018)
Arkeologiska utgrävningar pågår i Valleby. Juveleraren Muhammed Karat är arg för att hela gatan utanför hans butik håller på att grävas upp och kunderna kan knappt komma in i affären.

Barbro Palm från museet är besviken på att inget spännande händer i Valleby och Rune från hotellet är ilsken på sin chef. Denne har visst skämtat med Rune och det har sannerligen inte blivit uppskattat.

Sen är förresten prästens nya stövlar stulna! Han hade dem i kyrkan en söndag och så plötsligt var de borta. Tjuven måste vara en av tre besökare, tursamt nog de tre redan nämnda figurerna; Muhammed, Barbro eller Rune.

Men fallet med de försvunna stövlarna måste vänta lite. Plötsligt händer det faktiskt spännande saker i staden. Arkeologen Sofia och hennes assistent upptäcker en samling riktigt gamla silvermynt i den stora gropen mitt i gatan. Värdefulla pengar från vikingatiden!

Utgrävningarna fortsätter och snart hittar man fler saker, en tekanna, ett frimärke och avtryck från prästens stulna stövlar... 123 sidor lättläst och festligt mysterium för LasseMajas detektivbyrå, och med snygga illustrationer och ett lite annorlunda slut.
Martin Widmark & Helena Willis: Filmmysteriet (Bonnier Carlsen 2019)
Den världsberömda filmmakaren Omar Rauk skall spela in sin nya film i Valleby. Nu söker man en manlig motspelare till den kvinnliga huvudpersonen Magdalena Rosenträdgård. Det är frågan om filmen Ett brustet hjärta och Vallebys Dino Panini, Rune Andersson och Muhammed Karat vill gärna förevigas på film.

Tyvärr ratas de av regissören som istället ger jobbet till självaste polismästaren! Glad i hågen tillbringar han en natt inlåst i en bur för att komma in i rollen.

Det är naturligtvis då en eller flera skurkar slår till i staden!

Detektiverna Lasse och Maja måste lösa filmmysteriet och hitta en tjuv! Det här är som alla föregående titlar i serien både snyggt illustrerat och lagom spännande och mystiskt. 123 sidor och ett givet medelbetyg.