Martin Widmark & Helena Willis: Simborgarmysteriet (Bonnier Carlsen 2011)
Det är roligt att se en populär barnboksserie slå ett slag för simning och Simborgarmärket, lite synd då att boken i mitt tycke har en lite missvisande titel. Det är egentligen inte Majas försvunna Simborgarmärke som är det stora mysteriet, nej istället handlar detta fallet framförallt om länsade värdeskåp i simhallen.

När jag hör titeln och tänker simning förknippar jag boken främst med sommaren men här i Valleby är det faktiskt vinter, ja det är bara någon dag efter julafton och det smyger runt en tomte i simhallen. Det känns lite annorlunda. Ellen Asp är simhallens kassörska men efter ett tag heter hon Ellen Berg… en annan liten konstighet…

Nåväl, det är dags för Stora julsimmet. Vallebyborna sluter upp för att se den berömde simhopparen Racke Bolinder och så blir det tyvärr inte mycket till uppvisning. Racke tappar badbyxorna, brandlarmet går och så försvinner alltså Majas Simborgarmärke och allas värdeföremål ur värdeskåpen… Det finns en tjuv i simhallen och ett nytt mysterium för detektiverna Lasse och Maja att lösa.

91 sidor fyllda med färgglada bilder. Den 20:e mysterie-boken i LasseMaja-serien är okej men inte med bland de allra bästa.
Martin Widmark & Helena Willis: Schlager-sabotören (Rabén & Sjögren 2012)
Det nya mysteriet för LasseMajas detektivbyrå blir fallet med Schlager-sabotören. Det skall bli musiktävling i Valleby och tiotalet bidrag skall tävla i en stor schlagerfestival som skall hållas på teatern. Lokalen är fullsatt, de tävlande är laddade.

Och så inträffar tyvärr olycka på olycka. Eller är det kanske renodlade sabotage? Jo, minsann, någon är helt klart ute efter att förstöra hela musikfesten. Något nytt och oväntat problem verkar uppkomma för varje ny tävlande som går upp på scenen.

Lamporna slocknar, luckor i golvet öppnas, papper med noter förväxlas, brandlarmet går. Det är en riktigt dramatisk tävling som äger rum och spännande är det hela vägen.

Mellan bokens pärmar kommer 47 sidor text och fina färgbilder i ett lite större, mer kvadratiskt format än de vanliga LasseMaja-berättelserna. Detta känns som del två i den serie utgåvor som startade med Radio Valleby.

Stoppar man in den medföljande CD-skivan i stereon får man hela berättelsen uppläst av författaren själv. Det är kanske inte den mest medryckande uppläsningen och jag stör mig något enormt på att han säger ”slager-sabotör” hela tiden och inte ”schlager-sabotör”.

Men, men. Musiktävlingens bidrag kommer såklart å andra sidan mer till sin rätt på CD än som vanlig text i en bok. Här får man dem som riktiga låtar med sång och musik och somliga av Valleby-bidragen sjungs av riktiga schlagerstjärnor såsom Lill-Babs, Siv Malmkvist, Magnus Bäcklund och bröderna Rongedal. Även om texterna kanske inte alltid är så där märkvärdigt bra alla gånger så svänger det i alla fall riktigt duktigt. Uppläst och uppspelad som CD varar sagan i 75 minuter.

Mysteriet är minsann femstjärnigt men bedömd som bok blir ju låtarna rätt trista. Som ljudberättelse är det uppläsningen som kunde ha varit mer medryckande, så helhetsbetyget får stanna vid en god fyra.
Martin Widmark & Helena Willis: Födelsedagsmysteriet (Bonnier Carlsen 2012)
Muhammed Karat fyller 50 år och det skall firas med ett stort kalas. Hans fru Barbro har bjudit in somliga personer från Valleby och somliga närvarande kommer långt bortifrån. Tre bagare är på plats för att tävla i att bjuda på den allra godaste födelsedagstårtan…

…och visst bakas det tårtor men någon släcker lamporna och i mörkret stjäl någon Barbros stora diamant som hon hade hängande i ett halsband.

Lasse och Maja måste lösa Födelsedagsmysteriet och gör förstås så. En av bagarna måste vara en skurk, men vem? 91 rikligt illustrerade och lättlästa sidor bjuds det på.
Martin Widmark & Helena Willis: Cykelmysteriet (Bonnier Carlsen 2013)
93 sidor, på vilka Detektivbyråns Lasse och Maja löser ett nytt fall och den här gången handlar det om folk som fuskar under en cykeltävling.

Det är sommar och varmt och snart är det dags för Vallebyloppet, en cykeltävling i vilken fyra deltagare ställer upp. Det är Vallebys brevbärare Franco Bollo, spåkvinnan Tahita, bonddottern Emelie Gardén och så Lasse själv, den unga pojkdetektiven. Alla är de segervissa men naturligtvis kan bara en person vinna.

Loppet kommer att gå i två varv runt Gunnarssons camping, förbi bondgårdar, uppför backar och genom samhället Solbacka och skogar innan man kör i mål på Stora Torget i Valleby. Och det kommer som sagt att fuskas riktigt mycket och vara lättläst och underhållande hela vägen.

Cykelmysteriet är kanske inte den allra bästa Detektivbyrå-boken men en lagom mysig berättelse som erbjuder ett lagom knivigt mysterium. Det är minst sagt imponerande vilken variation det går att få till i den här bokserien!
Martin Widmark & Helena Willis: Brandkårsmysteriet (Bonnier Carlsen 2014)
Det brinner i guldsmedsbutiken och strax därpå saknas ett värdefullt halsband. Härnäst är det museet i Valleby som måste få besök av brandkåren. Snart upptäcker museichefen Barbro Palm att en dyrbar kinesisk vas är borta!

Hur kommer det sig att platser som drabbats av bränder också blir rånade? Och av vem? Inte kan väl någon av Vallebys brandmän vara en tjuv?

Lasse och Maja besöker brottsplatserna och inser att de har något gemensamt. De har nyligen haft besök av en representant från företaget Brandsäkerhet AB och investerat dyrt i brandsäkerhetsutrustning för att skydda sig mot sådant som just inträffat!

Allt är verkligen mystiskt. Det här fallet måste lösas. En tjuv måste fångas och fler bränder måste förhindras. Om det går… På 91 sidor får detektivbyrån ett nytt uppdrag och naturligtvis klurar de unga detektiverna ut sanningen och får fast en skyldig!