Martin Widmark & Helena Willis: Galoppmysteriet (Bonnier Carlsen 2009)
Många har cyklat ut ur staden Valleby till galoppbanan. Där skall det bli kapplöpning och prissumman är 50000 kr. Fyra hästar och ryttare tävlar och de allra flesta tror på seger för stjärnkusken Ragnar och hästen Lollipop men visst är motståndet tufft. Grevinnan von Tratt eller Valentin Larsson kan också vinna med sina respektive hästar. Den fjärde tävlande är Vallebys egen Sara Bernard, den hästtokiga tjejen från stadens café. Hon får främst vara med som nybörjare för att lära sig.

Så går startskottet och hästarna sätter iväg. Men vad händer? Ja, åskådarna är alldeles till sig. Här har de satsat pengar på loppet och så verkar tävlingen ha saboterats.

Vilken tur att Lasse och Maja sitter på läktaren och kan utreda det hela. För visst är det sabotage. Men det verkliga mysteriet är väl annars varför loppet inte förklaras ogiltigt, haha. Småfestligt på 91 sidor.
Martin Widmark & Helena Willis: Campingmysteriet (Bonnier Carlsen 2010)
Lasse, Maja och kompisen Miranda skall tillbringa några sommardagar på en camping. De packar tält, kläder och matsäck och cyklar iväg. Med sig har de Mirandas lilla apa Sylvester.

Sällskapet har inte varit framme många timmar när de ställs inför nya mysterier som måste lösas. All svamp som de plockat på vägen till campingen är borta. Påsen med kantareller har blivit stulen! Så visar det sig att fler saker också försvunnit men inte för våra vänner utan för andra på campingen. Gunnarssons alla kräftor är borta, stulna ur sina burar, Mulle saknar en kniv och så har det försvunnit en båtnyckel... Oj då.

Här finns ett nytt fall för LasseMajas detektivbyrå som måste lösas. Kan det vara campingägaren Gunnarsson själv som stjäl och gömmer saker? Men varför i så fall? Eller är det besökaren Mulle Berg som är den skyldige? Ja, vem vet? Kanske mer troligt i så fall att det är de jobbiga bröderna Bacon som ligger bakom stölderna för inte kan väl den vackra spåkvinnan Tahita ha något med detta att göra? Campingmysteriet blir löst och boken är slut efter 93 sidor. Detta var tyvärr inte vare sig roligt eller speciellt spännande. Detta LasseMaja-äventyr får en svag trea i betyg.
Martin Widmark & Helena Willis: Radio Valleby (Rabén & Sjögren 2010)
Författaren tanker i nya banor när vi åter skall få besöka staden Valleby och träffa Lasse och Maja som har en detektivbyrå. Den här gången presenteras äventyret i form av ett bok- och ljud-CD-paket. Det blir en del nyheter jämfört med tidigare böcker, även om man undantar det här med CD-skivan. Boken är t.ex. i större format och nu är även ett flertal sångtexter inkluderade. (Som såklart inte blir speciellt roliga att läsa som vanlig text rakt upp och ner).

Dessutom är det väl knappt att man med bästa vilja kan hävda att det är en berättelse om just detektiverna Lasse och Maja, även om vi fortfarande är i Valleby. Deras bidrag i berättelsen är minimalt. Lasse är med på bokens allra sista sida (i en sång) och Maja tittar fram några sidor dessförinnan och ja, nåja, hon avslöjar identiteten på en busringare…

Ja, berättelsen handlar om ett radioprogram och många telefonsamtal. Huvudperson är Sigge, programledaren för Vallebys mest populära radioprogram: Sigges frågelåda med Vallebytoppen. Han sitter i sin studio och sänder sitt program. Lyssnare får ringa in och svara på kluriga frågor och vinna skivor. De kan också önska låtar och lyssna på Vallebys topplista med de bästa låtarna just nu. Kända Valleby-karaktärer ringer in till Sigge och tävlar, Prästen, Polismästaren och många andra.

Varvat med telefonsamtalen kommer det alltså en låt eller två och en del telefonsamtal kommer från någon som inte alls vill tävla. Busringaren undrar om Sigge kan lista ut vem det är som ringer…

Tja, det är en okej story även om mysteriet med Busringaren inte känns så där värst prioriterat eller spännande.

CD-skivan ja, den lyfter hela sagan. Hela berättelsen som du har i boken har du också på CD-n men inte i form av en vanlig uppläst berättelse utan som ett slags radioteater. Flera kända och okända röster spelar upp berättelsen, med telefonsamtal, sånger och allt. På skivan finns det också insprängda pauser med reklam för olika varor och butiker i Valleby. Dessa reklamsnuttar dyker såklart inte upp i bokens tryckta text.

Sångerna blir såklart också mycket bättre när de framförs med musik och ja, hela berättelsen får naturligtvis ett lyft med ljudeffekter! Sedan blir inget sämre av fantastiska prestationer av huvudrösterna som tillhör Johan Ulveson (som är Sigge) och Helge Skoog. Den sistnämnde tar sig faktiskt ensam an ett helt halvdussin olika karaktärer. Ja, jag riktigt njuter av deras radioteater! Sångerna framförs av kända artister såsom Marit Bergman, Louise Hoffsten, Stefan Sundström, Magnus Bäcklund.

Med lite mindre musik (eller alternativt något bättre låttexter och svängigare låtar) och en gnutta mer spänning kring Busringaren hade full pott med högsta betyg varit inom räckhåll, nu stannar det vid en god fyra. Tack vare den medföljande ljudskivan, men det är klart att det måste vara ljud när det handlar om radio!

Boken är på 45 sidor, CD-skivan har en total speltid på 80 minuter, med berättelsen från början till slut inklusive 13 låtar. Ca 38 av dessa 80 minuter går åt till sångerna och det är väl kanske lite för mycket.
Martin Widmark & Helena Willis: Sjukhusmysteriet (Bonnier Carlsen 2010)
91 sidor äventyr för Lasse och Maja som utspelas på staden Vallebys sjukhus.

Där har det begåtts flera stölder. Många inneliggande patienter har blivit bestulna på klockor, ringar, halsband och andra värdeföremål. Nu smyger polismästaren runt och kroppsvisiterar de misstänkta som arbetar där, doktorer, sjuksköterskor, vaktmästaren…

Olyckligtvis är polismästaren allt annat än framgångsrik, stölderna fortsätter och nu kommer Sara in på lasarettet med brutet ben efter en olycka på skridskobanan. Och tror du inte att tjuven eller tjuvarna slår till på nytt?! Stackars Sara får benet gipsat men blir av med sina fina örhängen… LasseMajas detektivbyrå måste lösa det här nya fallet. Och det gör de!