Martin Widmark & Helena Willis: Biblioteksmysteriet (Bonnier Carlsen 2007)
Karin FahlÚn är bibliotekarie i Valleby och hon behöver hjälp. Flera mycket värdefulla böcker har stulits från stadens bibliotek. Hur är det möjligt när böckerna är larmade kan man undra? Ja, Karin har ingen aning, och egentligen inte polismästaren heller. Han gör flera försök att få med sig böcker ut från biblioteket men larmet går igång varje gång.

Nej, här behövs riktig hjälp och det av LasseMajas Detektivbyrå. Det visar sig att bara tre personer haft tillgång till forskarrummet där de värdefulla böckerna funnits och de är professorn Beatrice Holm, hantverkaren Welmer Frisk och Vallebys präst.

Biblioteksmysteriet är den sämsta boken i serien. Avslutningen kan väl som bäst beskrivas som smått löjlig. Visst, detta är en barnbok, men i jämförelse med tidigare delar sticker den ut som klart sämre. Svag trea i betyg. 86 sidor.
Martin Widmark & Helena Willis: Fotbollsmysteriet (Bonnier Carlsen 2008)
Det skall spelas fotboll och den viktiga matchen går mellan stadslaget från Valleby och gästerna från Solbacka. Franco Bollo är tränaren och han har lovat seger! I år skall silverpokalen vinnas av Vallebylaget och det är inget dåligt löfte, Valleby har aldrig tidigare segrat! Men nu så. Med polismästaren som målvakt och skolsystern Mary och juveleraren Muhammed Karat som anfallare skall man nog både kunna göra mål och stoppa motståndarnas skott.

Tyvärr blir det en lite konstig match. En boll som sparkas in i en trädgård kommer tillbaka, punkterad! Någon elaking stör och förstör genom att släppa ut luften på precis alla cykeldäck på parkeringen. Varför det kan man undra, men snart saknas den stora silverpokalen...

Här finns många misstänkta, åskådare, spelare, domare och lagledare. Ja, det kanske rentav är korvgubben som har gömt pokalen i sin vagn? Lasse och Maja som tittar på matchen listar ut hur allt har gått till. 87 sidor.
Martin Widmark & Helena Willis: Kyrkomysteriet (Bonnier Carlsen 2008)
Unga tjejen Fanny Winter skall börja som ny präst i Valleby men det verkar som att någon vill sabotera tillställningen. När självaste biskopen kommer får hon myror i mitran hon har på huvudet och någon har lagt en groda i dopfunten. Ja, någon har till och med satt badbyxor på en skulptur föreställande Jesus. En sådan skandal!

Prästinstallationen får avbrytas och biskopen går tillbaka till sitt hotell. Hennes fina och värdefulla stav, en kräkla av silver låses in i sakristian och det blir polismästaren som tar hand om nyckeln. När morgonen kommer fortsätter det skandalösa. Biskopens kräkla är försvunnen, ajajaj.

Lasse och Maja från detektivbyrån som bär deras namn löser Kyrkomysteriet, finner kräklan och avslöjar en fuling. 91 sidor.
Martin Widmark & Helena Willis: Kärleksmysteriet (Bonnier Carlsen 2009)
Det är kärleksfestival i Valleby. Man håller på att samla in pengar till världens fattiga barn och invånarna pussas för glatta livet. Varje kram och puss och kyss innebär 5 kronor till insamlingen. Det blir en hel del pengar det.

Festivalen skall avslutas med en danstävling och flera kända Valleby-personer bildar danspar för att tävla. Ramon och Ebba Persson heter danslärarna och det blir skolsyster Mary som blir domare. Tyvärr blir den festliga veckans avslutning allt annat än festlig. Prispallen brakar ihop och strömmen bryts så att lamporna slocknar. Dansläraren Ramon anklagas för smyckestöld i mörkret och inte nog med det. Snart märker man att alla insamlade pengar saknas. Vem är bedragaren? Lasse och Maja vet...

I denna LasseMaja-bok med kärlekstema har illustrationerna svart-vit-röda färger. 93 sidor.