LasseMajas Detektivbyrå:

”Böckerna utspelar sig i och omkring den lilla staden Valleby, där de flesta känner varandra och kyrkan står mitt i byn. Huvudpersonerna Lasse och Maja är klasskompisar och driver en liten detektivbyrå ihop.” Ja, så står det att läsa i inledningen av de flesta böckerna och det stämmer precis. Detektivbyrån LasseMaja åtar sig alla spännande och farliga uppdrag, påstår barnen, och nog får de att göra. Det händer mycket i lilla Valleby.

Martin Widmark har skrivit texten och Helena Willis har tecknat omslag och de många svartvita bilderna som pryder näst intill vartenda uppslag i alla böckerna! Läs och njut, detta är härliga små deckargåtor! Flera av berättelserna låg till grund för Sveriges Televisions julkalender 1996.


Martin Widmark & Helena Willis: Diamantmysteriet (Bonnier Carlsen 2002)
Den rikaste mannen i hela Valleby behöver snabb hjälp. Han blir fattigare för varje dag. Muhammed Karat äger juvelerarbutiken i staden men någon stjäl hans diamanter. Inte mindre än fem värdefulla stenar har försvunnit den senaste tiden och Muhammed misstänker att någon av hans medarbetare stjäl ifrån honom. Men vem? De anställda har varje dag fått tömma sina fickor och väskor innan de gått hem men aldrig har Muhammed hittat något. Kan LasseMajas detektivbyrå lösa fallet?

Barnen får tillfälliga jobb i butiken och synar snart de misstänkta lite närmre. De är expediten Siv Leander, juvelputsaren Ture Modig och diamantsliparen Lollo Smith. Ett klurigt fall för Lasse och Maja. 76 sidor.
Martin Widmark & Helena Willis: Hotellmysteriet (Bonnier Carlsen 2002)
Lasse och Maja har jullov och jobbar extra på stadshotellet. Där förbereder man för ett stort julfirande när den fina familjen Åkerö kommer på besök. De skall stanna en längre tid i hotellets allra finaste svit och de skall ha med sig sin hund Ribston, en värdefull kinesisk äppeltax. Tyvärr hinner de knappt anlända förrän deras hund mystiskt försvinner.

En stor skandal är under uppsegling och LasseMaja måste snoka runt bland de misstänkta. Kan det vara den sure receptionisten Rune Andersson som är boven eller rentav städaren Pierre Chaloppes eller kocken Riita Heijalainen? Jodå, LasseMaja löser ännu ett fall! 73 sidor.
Martin Widmark & Helena Willis: Cirkusmysteriet (Bonnier Carlsen 2003)
Det är sommar och cirkus Splendido har kommit till staden Valleby. Tyvärr ser det även ut som att en tjuv har anlänt också för många besökare har blivit bestulna under föreställningarna. Mobiltelefoner, halsband och plånböcker har spårlöst försvunnit.

Nu skall Vallebys polismästare gå på föreställningen för att med egna ögon avslöja ficktjuven. Men han misslyckas. Vilken tur att Lasse och Maja också följt med, för de båda har ögon och öron öppna. Snart har de avslöjat den skicklige tjuven, men är det cirkusdirektören själv som är boven eller hans fru? Eller kanske trollkarlen Trocadero, clownen Bobo, apan Sylvester, ballongflickan eller rentav Ali Pascha, världens starkaste man?

Cirkusmysteriet är ett klurigt fall för LasseMajas detektivbyrå och Ali Pascha är inte bara stark, han är också väldigt festlig tycker jag. 75 sidor.
Martin Widmark & Helena Willis: Cafémysteriet (Bonnier Carlsen 2003)
Det mysiga lilla caféet i Valleby har blivit rånat igen för tredje gången. Det verkar som att någon som arbetar där är i maskopi med tjuven för just vid dessa råntillfällen har kassaapparaten varit extra full med pengar.

Steve Marsaan äger fiket ifråga, Dino Panini är den italienske servitören, Ulla Bernard konditorn som bakar alla godsakerna och Ullas dotter Sara är den som står i kassan. Lasse och Maja slår sig ner på caféet för att klura ut mysteriet och avslöja tjuven eller tjuvarna. Och det blir Lasse som knäcker den mycket kluriga gåtan! 76 sidor.