Gillian White: Häxvaggan (Forum 2002)
(The Witchs Cradle. 2000)

Ett jäkla intressant upplägg på boken. Och aktuellt i dessa dokusåpatider. Här har vi unga paret Higgins, Cheryl och Barry. De är runt 20-strecket och fattiga som bara den. De har ingen utbildning att tala om, saknar jobb, har ett barn tillsammans. De kämpar dagligen för att klara tillvaron och Barry söker utan framgång jobb efter jobb. Och så en dag skall ett TV-bolag göra en dokumentärserie om fattigdom och det blir paret Higgins liv de skall följa med kameror och sända i 12 avsnitt.

TV-serien inleds med parets andra barns födelse och sen får tittarna se hur Cheryl o Barry kämpar för att få mat till familjen, få jobb, pengar... De blir hela landets älsklingar och saker och ting förändras, även för parets föräldrar vars barn nu är TV-kändisar, om än fattiga sådana.

Och så en vacker dag berättar Cheryl att hon väntar barn nummer tre och då blir både Barry och hela nationen rejält paffa, sen förbannade. Tittarnas beundran blir ilska, avsky. Hur kan man vara så dum att man skaffar fler barn när man inte kan mätta de man har? Fler personer på samma lilla utrymme? Är Cheryl dum i huvudet? Har hon planerat att leva på bidrag?

Vid ett besök på vårdcentralen försvinner paret Higgins tre barn spårlöst...

Ja det är faktiskt inte så dumt. Lättläst och 325 sidor. Kanske att man skulle gjort något mer med det hela för det når inte riktigt ända fram. Den intressanta storyn tar tyvärr en lite väl otrolig och skum vänding i avslutningen och då tycker jag det räcker med medelbetyg. Fast i dokusåpavärlden kan ju vad som helst hända, så kanske det inte är så otroligt ändå...