Katarina Wennstam: Svikaren (Albert Bonniers Förlag 2012)
Fotbollsspelaren Sebastian byter Solna mot söder, byter klubb från AIK och går till Hammarby. Nu är kanske inte Sebastian lagets allra bäste spelare men agerandet är naturligtvis fullkomligt oförlåtligt ändå. Man går inte till konkurrenten!

Sebastian får först utstå sin beskärda del av hån och hotelser, somliga rätt grova. Nu har någon i uppenbart raseri knivhuggit honom många gånger om. Sebastian blöder ihjäl i trappuppgången någon meter från sin ytterdörr…

Kriminalkommissarie Charlotta Lugn utreder mordet och söker en förövare i kretsen av kända fotbollshuliganer.

Advokat Shirin Sundin utses till målsägarbiträde och skall bistå familjen under utredningstiden, finnas där till hjälp och tröst och framförallt förklara processen i en brottsutredning vid en händelse som denna.

Shirin själv har en bror som faktiskt spelat tillsammans med den mördade och kanske kan brodern berätta något tips som bidrar till fallets uppklarande? Privat uppvaktas Shirin av minst en kollega trots att hon är gift, om än för tillfället inte speciellt lyckligt.

Svikaren hade ett intressant upplägg, ett spännande anslag men det stannar vid det. Det tar sig aldrig, blir inte mer än medelmåttigt intressant. Polisen letar upp vänner och fiender till Sebastian och förhör dem. Plötsligt så finns där en vinkling på fallet man inte alls tänkt på.

Läsaren får en stor dos insikt i hur det svenska rättsväsendet fungerar eller kanske inte gör det. De här 350 sidorna handlar om fördomar inom idrotten och missbruk av makt hos de styrande. Aktuella och relevanta saker är det absolut, men detta blev inte mycket till spänningsroman och upplösningen bjuder tyvärr inte på några större överraskningar heller. En okej bok, jovisst, men ändå en besvikelse. Betyget blir inte bättre än en svag trea.
Katarina Wennstam: Stenhjärtat (Albert Bonniers Förlag 2013)
Det är fredagskväll strax före jul och en mamma rusar in på akutmottagningen med ett litet spädbarn som inte andas i famnen. Sjukvårdsmaskineriet går raskt igång på högvarv, den lilla flickan är synnerligen illa däran…

Mamman gråter hejdlöst, fadern är oväntat lugn och sansad, syskonen rätt oberörda. Vårdpersonalen fruktar hjärnskador hos den lilla och anar att allt inte står rätt till. Det verkar som att någon avsiktligt skadat det halvårsgamla barnet och utifrån familjens udda beteende kastas misstankarna på föräldrarna.

Polisen kallas in och kriminalkommissarie Charlotta Lugn får hålla förhör med inblandade för att om möjligt finna en barnmisshandlare, om det hela nu inte rentav kan komma att bli ett mord eller dråp i alla fall… Kommissarien jobbar mer än heltid och väljer att ignorera sin faders meddelanden om att hennes mor ligger för döden…

Advokat Shirin Sundin kopplas in på fallet som sannerligen känns hemskt och komplext på alla sätt och vis. Inte kan väl någon av föräldrarna ha velat skada sitt eget barn? Eller? Är mamman skyldig? Pappan? Kan det vara någon av bröderna, barnvakten, en släkting? Mamman och pappan sätts bakom lås och bom på skilda håll under utredningen.

Shirin lägger lika mycket tid på jobbet som att fundera på om det nu inte blivit dags att på allvar lämna sin man Fredrik.

384 sidor om våld mot barn, ah, det griper tag i en och berör som inte mycket annat. Inledningen är spännande, det skedda är hemskt på alla sätt och vis. Det står snart klart att det hela inte är en olycka. Någon skadar faktiskt barnet… Misstankar riktas till höger och vänster.

Bokens första två tredjedelar är riktigt bra. Sedan, drygt 100 sidor från slutet, finns det en ansvarig utpekad och då skall fallet bara stängas. Allt blir bara dystert och tomt. Folk som beter sig så här har jag svårt att förstå mig på.
Katarina Wennstam: Skuggorna (Albert Bonniers Förlag 2014)
396 sidor spännande sidor om hämnd. Är du en man som någonsin slagit en kvinna, passa dig!

Ett gäng maskerade personer söker upp olika män och utsätter dem för exakt vad männen själva tidigare utsatt en kvinna för, någonstans, någon gång. På något sätt verkar de maskerade figurerna ha kommit över sjukvårdsjournaler och/eller domstolsprotokoll och vet exakt hur många slag som utdelats, vilka tillhyggen som använts osv. i varje enskilt fall. De känner till alla detaljerna…

Nu har de gett sig ut i Stockholm för att skipa sin egen rättvisa. De skall straffa de män som rättsväsendet inte lyckats stoppa, männen som kommit undan…

Med list tar de sig nära de intet ont anande männen. Med elpistoler, tejp, rep, knivar och klubbor och mer roar de sig med att tortera och misshandla. Dock alltid noga med att inte utdela ett endaste slag mer än vad männen själva bjudit på. Andra män som höjt sin hand mot en kvinna och går fria börjar bli skraja…

Polisen måste förstås stoppa de här skuggfigurerna, de gör inbrott och misshandlar. Samtidigt finns det en allmänhet som förstår varför det har blivit så här och kanske rentav tycker att skuggfigurernas agerande är helt okej.

Det verkar dessutom som att de här hämnarna med stor sannolikhet är kvinnor… men vilka då? Inte verkar de vara offren till de här männen i alla fall…

Shirin Sundin och Charlotta Lugn är tillbaka i ett nytt äventyr, den ena som nyseparerad advokat, den andra som polis, kanske inom kort separerad hon också… Skuggorna är en spännande berättelse, en av Wennstams allra bästa så här långt. Lättläst, med någon överraskning och en hel del våldsinslag.