Katarina Wennstam: Smuts (Albert Bonniers Förlag 2007)
Smuts griper tag från första sidan och blir en sådan där ”måste-läsa-vidare”-bok. Det är intressant, gripande, spännande redan från start! Sidorna flyger förbi. Tack och lov finns det 404 stycken av dem.

I centrum står familjen Wahl.

Oliver, 8 år, förstår att pappa är duktig och utför ett viktigt arbete men måste han vara borta så mycket? Oliver själv är mycket duktig på fotboll och skulle önska att pappa var i alla fall något intresserad av hans sportintresse och framgångar…

Emma är 14 år och på väg in i vuxenlivet. Hon börjar få former och känner att det här med pojkar är lockande, spännande, farligt. Hon klär och beter sig gärna lite utmanande men vill för den skull inte uppfattas som ett lösaktigt sexobjekt. Hon tillbringar mycket tid vid datorn. På Internet kan hon vara vem och hur gammal hon vill och flirta och prata om sex…

Pappa Jonas är stilig, framgångsrik, en ofta beundrad advokat. Just nu sitter han som expertkommentator i TV och diskuterar den pågående rättegången mot en bordellmamma och hennes närmsta hantlangare. Åklagaren känner sig rätt säker på fällande domar för sexhandel, misshandel osv. Hon vill sätta dit såväl de styrande som de enskilda män som köper sex av dessa utsatta tjejer och kvinnor.

Tillvaron börjar dock kännas smått olustig för Jonas. Allt eftersom rättegången löper vidare och nya bevis läggs fram finns möjligheten att hans egna skumraskaffärer kommer upp. Jonas själv är en av dem som i största hemlighet utnyttjar bordellmammans tjänster! Jonas borde vara nöjd och glad med sitt liv och sin familj men han kan bara inte sluta köpa sex…

Rebecca, Jonas hustru, är familjens kvinnliga överhuvud, skicklig journalist, en vacker kvinna med egna pengar. Väninnorna avundas henne, de skulle vilja ha hennes inkomster, tjusiga hem, snälla barn och stilige karl. Ja, Rebecca själv borde väl vara nöjd med sitt liv, men nej, något känns fel. Varför jobbar maken så förskräckligt mycket? Jobbar han alls? På sistone har Rebecca börjat misstänka att Jonas är otrogen…

Snart kommer skiten att träffa fläkten…

Spännande, spännande.
Katarina Wennstam: Dödergök (Albert Bonniers Förlag 2008)
Sexhandel i Smuts, hedersmord och hustrumisshandel i Dödergök. Wennstam skriver engagerat om viktiga ämnen och skapar historier som berör. Hon väjer inte för att beskriva de mest avskyvärda beteenden och företeelser i samhället och hon gör det på ett enkelt, lättläst sätt.

Ganska spännande är det också, särskilt slutklämmen är vass, men till mer än en riktigt stark trea i betyg räcker det inte. Förra boken Smuts är bättre.

Här har vi åklagaren Madeleine Edwards som tillsammans med polisen granskar en ung killes död. Grabben är av utländsk härkomst och kanske, kanske inte rör det sig inte om självmord. Somligt tyder på att han mördats. Kanske är det fråga om en ren avrättning, ett hedersmord. Familjen tiger som muren. Det är svårt för utredarna att komma vidare…

Journalistparet Maria och Tobias letar nytt boende och hittar drömhuset att renovera. När Maria får reda på att kvinnan i det tidigare ägarparet upprepade gånger misshandlats i huset, och den senaste gången faktiskt skjutits till döds av maken, känns huset inte längre så trevligt att vistas i. Gammalt intorkat blod påträffas dessutom under renoveringen.

Nyfiken på att få veta mer om den stackars kvinnan och dennes fängelsedömda make, polisen Jocke, gräver Maria vidare i fallet. Möjligen är hon ett verkligt scoop på spåren, möjligen utsätter hon sig för livsfara…

De 521 sidorna flyger snabbt förbi.
Katarina Wennstam: Alfahannen (Albert Bonniers Förlag 2010)
Efter två mycket bra böcker är mina förväntningar på Alfahannen rätt höga. Baksidestexten känns lovande, här blir det drama och spänning!

Ah, stor besvikelse! Alfahannen blev snabbt en händelsefattig historia utan riktigt driv. Betyget får bli en svag trea.

Jack Rappe är svensk films största manliga stjärna, stilig, framgångsrik, förmögen och beundrad. Så pass beundrad att han med lätthet kan lägra kvinnor på löpande band.

Olyckligtvis är han inte riktigt den gentleman som alla tror att han är. Jack Rappe gillar att vara i fokus, han har ett stort ego och njuter av att dominera andra. När det kommer till köttsligt umgänge är han inte sen att med våld och hot få som han vill.

Nu är han tillsammans med en tjugo år yngre kvinna, motspelerskan i hans senaste film. Det börjar precis som det brukar, med beundran, söta ord och gulligull som snart leder till sex. Så efter ett tag visar sig Rappes verkliga jag och Emma Wahl får nog.

Rappe körs till sjukhuset, svårt knivskuren. Emma anklagas för mordförsök. Bokens sista del handlar om Emmas rättegång. Vad har egentligen hänt? Skall hon frias eller fällas? Kommer Jacks mörka hemligheter att avslöjas eller kan han framgångsrikt fortsätta spela oskyldig? 367 sidor.