Walter Scott: Ivanhoe (Bonniers 1992)
(Ivanhoe. 1819)

(Första utgåvan på svenska 1953) Ja, vad skall man säga om det här äventyret? Har du sett filmen om Ivanhoe (som brukade gå på TV runt nyårsdagen) och känner dig väl förtrogen med berättelserna om Robin Hood, Richard Lejonhjärta, Prins John m.fl. från alla möjliga serier, filmer och böcker; ja då kan du hoppa över den här boken. Du kommer redan att känna till det mesta och de flesta.

Men är dessa historier obekanta eller om du vill ha alla detaljer så visst, läs boken. Det är ändå en del som filmerna aldrig visat, i vanlig ordning. Egentligen handlar detta faktiskt inte så mycket om just riddaren Ivanhoe. Robin Hood och hans män, Prins John och Kung Richard Lejonhjärta tar faktiskt minst lika stor plats.

Kung Lejonhjärta är utomlands och krigar och broder Prins Johan är den som styr England. Ingen förväntar sig att Lejonhjärta skall komma tillbaka och ta plats som landets konung. Så Prins Johan samarbetar med rika män för att vinna mer makt, mark och rikedom. Överallt pågår kamper mellan normander och saxare, kristna och judar.

Prins Johan ordnar till tornerspel för för sitt eget nöjes skull och för att bjuda folket på underhållning. Unge Ivanhoe rider in och spöar skiten av några äldre och berömda riddare. De svär att hämnas.

Och så handlar det mesta om returmöten och onda mäns lust efter fagra kvinnor och om konungens återkomst.

Grymt sa grisen, men grymt var det också på Ivanhoes tid. Boken har många rasistiska inslag och flera scener med hot om grymmaste tortyr. Var sen också beredd på att finna en del svåra ord och en svenska som väl inte kan kallas alldeles modern. Men så talade man väl också på annat sätt då när detta skrevs. 395 sidor.