Minette Walters: Eldstungor (Albert Bonniers Förlag 2000)
(The Tinder Box. 1999)

Denna den sjunde boken av Minette Walters på svenska är en kort historia, bara 147 sidor. Och det är en förbaskat bra sådan. Irländaren Patrick O´Riordan, 35 år, har häktats misstänkt för mord på två engelska damer i grannhuset i det lilla samhället Sowerbridge. Är han skyldig, det är frågan.

Grannarna verkar ha svaret klart och därmed är Patrick dömd på förhand. Hatet mot irländaren och hans familj blossar upp i byn och polisen verkar ta lätt på hotelserna, enligt dem är bevisen mot honom övertygande. Endast en människa ställer sig tveksam till bevisningen och tar parti för de utsatta, grannfrun Siobhan Lavenham, själv irländska. Hon kan, liksom Patricks föräldrar, inte tro att Patrick mördat någon.

Men saker och ting är självklart mer komplicerade än de verkar, alla hemligheter är förstås inte avslöjade... En mycket lättläst historia om hat mellan engelsmän och irländare, några grannars osämja och misstankarna riktade mot en häktad eventuell mördare och hela hans familj. Har du en timma över för en god bok kan du välja denna.
Minette Walters: Ormars skepnad (Albert Bonniers Förlag 2001)
(The Shape of Snakes. 2000)

Behåller spänningen till sista sidan, skriver Sunday Express på baksidan. Ja, om du säger att den här bokens spänning som helhet får betyget två på en femgradig skala, så ok, då håller den i sig. Det börjar på sin höjd måttligt spännande och blir varken mer eller mindre spännande allt eftersom man läser. Helt enkelt ett mästerverk, skriver Observer. Nja, jag gillar spänning och den blev jag snuvad på. Det här är ganska slätstruket om än välskrivet och lättläst. Inget man inte kan lägga ifrån sig. Ett mästerverk är det inte. Frågar du mig är det nog Walters sämsta hittills, tyvärr. Men jag är på bra humör, så ok en trea i betyg.

En kväll i november 1978 hittas Galna Annie liggande död i rännstenen, en svart kvinna som avskyddes av de flesta, som barnen på gatan samtidigt både var rädda för och älskade att jävlas med. Nu död är hon egentligen inte sörjd av någon. Snarare är det skönt att bostadsområdet befriats från den galna kvinnan.

Myndigheterna förklarar hennes död som orsakad av en tragisk trafikolycka i mörkret och regnet. Vem bryr sig egentligen? Klagomålen mot Annie var många och att käringen var knasig är de flesta överens om. Endast grannen fru Ranelagh är övertygad om att Annie blivit mördad av någon i grannskapet och tjatar på polisen att behandla fallet som mord. Men nej.

Tjugo år går och fru Ranelagh söker fortfarande mördaren. Hon terroriserar de kvarvarande grannarna om den kvällen för så länge sedan och polisen likaså. Ingen vill lyssna på henne, inte ens hennes man. Och varför vill inte han heller prata om var han var den där kvällen? Så småningom sammanställer fru Ranelagh alla pusselbitar hon fått lite varstans och efter tjugo år kan Galna Annies mördare (för ja, hon blev mördad) hittas. 385 sidor.
Minette Walters: Misstanken (Albert Bonniers Förlag 2002)
(Acid Row. 2001)

Den som gillar Minette Walters kommer inte att bli besviken på senaste boken. Det här är bra, i alla fall början som är strålande. Ja början är kanske det bästa hon skrivit, det är en fyra med mersmak. Sen, en bit in i boken….ja, då är det fortfarande bra, men inte riktigt med det klös, det driv, den spänning som infann sig i början.

Acid Row är ett bostadsområde som sett sina bästa dagar. Det är synnerligen förfallet och befolkas av ensamstående mödrar och faderlösa barn, äldre och handikappade. Ilskna, kriminella och drogpåverkade ungdomar härskar på gatorna.

En trött, ilsken och snudd på pensionsfärdig vårdanställd talar om för en ung mamma att det flyttat in en pedofil i området, men säger inte mer. Mamman blir skraj och samlar vännerna. Det skall demonstreras. Att låta en pedofil flytta in i ett barnområde, hur fel är inte det?

Samtidigt åker unga doktorn Sophie Morrison på hembesök till en gammal man i området. Och hon har ingen aning om att det samlas folk till en demonstration i närheten. Ej heller vet hon att hennes patient är en dömd pedofil och att en ung flicka precis försvunnit.

Det är när hela området belägras och medborgargardet vandrar mot pedofilens hus med brandbomber jag tycker att boken blev lite mindre bra. Belägringen av Acid Row varar större delen av boken även om hela storyn kan delas i tre delar som löper parallellt. En del belägring med massornas trängsel, ilska och våld. En del som skildrar doktorns timmar hos pedofilen samt en bit myndigheternas jakt på den lilla flickans kidnappare.

En bra, men otäck, berättelse om vad som kan hända när folk handlar först och tänker sedan, eller inte tänker alls. Eller inte sitter med all nödvändig information. En trea, men en stark sådan. Jämför jag bara med Minette Walters tidigare böcker är detta bland det bättre. Tycker jag. 359 sidor.
Minette Walters: Dödlig list (Albert Bonniers Förlag 2003)
(Fox Evil. 2002)

Dödlig list är en trist titel på en helt okej bok. Som så många gånger tidigare börjar det dock rätt spännande men slutar med ett jaha ja. Visst håller storyn ihop hela vägen, men det blir en väl ”pratig” avslutning när mysteriet skall få sin förklaring och precis alla trådar skall knytas ihop för alla inblandade personer. Och de var många.

Elizabeth Lockyer-Fox blir i mycket unga år gravid och abort är uteslutet. Hon lämnar bort sin dotter som växer upp som Nancy Smith.

Plötsligt har det gått 28 år och överste James Lockyer-Fox gör vad han kan för att få kontakt med sin dotterdotter. James är rik änkeman och otäckt byskvaller vill nu göra gällande att han mördat sin hustru och kanske rentav gjort sin egen dotter med barn. Översten har idag ingen kontakt med sina två barn, huset står och förfaller och nattliga telefonsamtal (omväxlande tystnad eller hot och antydningar om brott han skall ha begått) håller på att ta knäcken på honom.

Äkta barnbarnet Nancy lever dock ett gott liv och vill inte alls ha kontakt med sina biologiska släktingar. Orten Shensteads skvallerkärringar fortsätter att sprida sitt gift om översten.

Ett sjaskigt kringresande följe slår sig ned i byn och hävdar att viss mark skall bli deras. Detta retar förstås gallfeber på markägarna runtomkring och ilskan sprider sig i de bofasta hushållen. Även inom det kringresande sällskapet finns det motsättningar. Självutnämnde ledaren Fox kontrollerar med hot om våld sina reskamrater och många undrar hur det kommer sig att han vet så väldigt mycket om ortens alla invånare?

Det hela är lättläst men slutet utan större överraskningar. Första halvan kan kanske vara värd betyget fyra, men avslutningen håller knappt spänningen vid liv och drar ned helhetsintrycket. Det blir ett medelbetyg. 444 sidor.
Minette Walters: Ett förvridet sinne (Albert Bonniers Förlag 2004)
(Disordered Minds. 2003)

Det här är bättre än de senaste böckerna från Walters men det säger inte så mycket, de har i mitt tycke varit mediokra, lite av besvikelser. Den här gången gillar jag det lite mer, men ändå inte så mycket att jag vill sätta mer än en trea i betyg även om sanningen är närmre 3,5. Det är ändå snudd på skandal att boken blir spännande först efter 200 sidor. Varför inte korta de 460 sidorna och driva upp tempot lite istället? Nu är det en hel del prat, prat, prat både i inledning och avslutning.

1970 fälls Howard Stamp för mord på sin mormor trots synnerligen diskutabla bevis, vittnesmål och erkännanden. Många är de som är övertygade om Howards oskuld och att det går en mördare lös, men dömd blir han och en tid senare tar han livet av sig i fängelset.

Så har det gått 30 år och författaren Jonathan Hughes som studerat ökända justitiemord och skrivit om dem i sin bok Ett förvridet sinne bestämmer sig för att titta närmre på fallet Stamp. Går det månne att ta upp fallet på nytt?

Tillsammans med kommunalrådet George Gardener rotar de vidare och finner nya indicier. Nära knutet till mordet, visar det sig, är en lika gammal gruppvåldtäktshistoria som tigits ihjäl och ett försvinnande som aldrig lösts. Våldtäktsmän, offer, anhöriga och utredare i en ganska spännande historia, om än lite långdragen och seg i starten.